Search
× Search
Τρίτη, 7 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ «Κανάλι 1» του Πειραιά

Σημεία συνέντευξης του

 Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας

 και Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Γιάννη Τραγάκη,

στο Ρ/Σ «Κανάλι 1» του Πειραιά

 

Για το θέμα του χρέους:

 

Τα θέμα του χρέους είναι εθνικό και νομίζω ότι η κυβέρνηση έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος βάζοντας το στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων τώρα και να το εμπλέξει με όλες τις άλλες διαδικασίες, δηλαδή την αξιολόγηση και το υπόλοιπο του ποσού που έχουμε να πάρουμε σε δόσεις. Γιατί, σας θυμίζω ότι και το 2012 είχε γίνει μια καλή ρύθμιση για το χρέος, για να μην πω για τη ραγδαία μείωση του χρέους, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που είχε, κυρίως στους μικροομολογιούχους.

 

Αυτό που με ανησυχεί, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του χρέους, είναι η διαχρονικότητα όπως την έχουν θέσει. Δηλαδή, δεν μιλάνε καθόλου για μείωση, η λέξη αυτή έχει φύγει από τη συζήτηση. Δεν μιλάνε καν για μείωση του επιτοκίου και αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμένα, μιλάνε τώρα μόνο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

 

Στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 μιλούσαμε για σταθερό, πολύ χαμηλό επιτόκιο και παράταση του χρόνου αποπληρωμής, που από τα 30 χρόνια πήγαινε στα 50 χρόνια, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η δόση για το τοκοχρεολύσιο θα είναι πολύ μικρότερη κατ’ έτος και το κυριότερο είναι ότι δεν μιλάγαμε για το χρέος για δέκα χρόνια, μέχρι το 2022. Μέχρι το 2022, είναι μια περίοδος χάριτος που εμείς δεν δίναμε καμία δόση, θα είδατε ότι σε όλους τους προϋπολογισμούς μας δεν έχουμε τοκοχρεολύσια και μέχρι το 2022 δεν θα έχουμε.

 

Τώρα, με τη νέα συμφωνία που θέλουν να φέρουν για το χρέος, όλα αυτά μένουν σε επισφάλεια και αυτό με προβληματίζει. Επομένως, δεν καταλαβαίνω γιατί πανηγυρίζουν για το χρέος.

 

Για το θέμα της συναίνεσης:

 

Υπάρχουν θέματα πάνω στα οποία μπορούμε να ενσκήψουμε με συναίνεση, ώστε να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση. Εγώ είμαι υπέρ της συναίνεσης, για παράδειγμα σε ότι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό, σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, θέματα που είναι σε όξυνση αυτή τη περίοδο, όπου λόγω της οικονομικής δυσπραγίας όλα αυτά μεγεθύνονται.

 

Ειδικά, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό φοβάμαι ότι θα εξελιχθεί δυσμενέστερα  για τη χώρα μας, όχι τόσο όσον αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν, όσο στο γεγονός ότι οι 54.000 καταγεγραμμένοι μετανάστες που υπάρχουν, με την ελπίδα ότι θα πάνε στην Ευρώπη, όταν θα δουν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα θα αντιδράσουν και φοβάμαι αυτή την αντίδραση.

Για παράδειγμα, στην Ειδομένη αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τραγική, με κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής και τεράστιο κόστος για τις εισαγωγές μας, τις εξαγωγές μας, στο πραγματικό εμπόριο.

 

Όσον αφορά την ασφάλεια και εξωτερική πολιτική, η Τουρκία προσπαθεί να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα και είναι πιθανό να δημιουργήσει εξωτερικά γεγονότα, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά προκλητικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας. Εμείς, σε αυτό το θέμα είμαστε ενωμένοι και η απάντηση μας πρέπει να είναι ψύχραιμη και αποφασιστική.

 

 

Για τη στάση πληρωμών του δημοσίου:

 

Η στάση πληρωμών, που έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο, και από 3,4 δις ευρώ που ήταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες το 2014 φτάσαμε τώρα να είναι στα 6,5 δισεκατομμύρια, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα 3 δις ευρώ είναι χρήματα που θα έπεφταν στην αγορά, στην πραγματική οικονομία. Δείτε τι συμβαίνει στη τοπική αυτοδιοίκηση, τι συμβαίνει στα νοσοκομεία κλπ.

 

Για το αίτημα των εκλογών:

 

Το αίτημα των εκλογών αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα μελανή και για αυτό το λόγο θεωρώ ότι είναι μια στάση ευθύνης της ΝΔ. Διότι, οτιδήποτε και να προέλθει μετά τις εκλογές, θα είναι σίγουρα μια καλύτερη κυβέρνηση από τη σημερινή, η οποία είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης, σέρνει τη χώρα σε μια άγνωστη κατεύθυνση και πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό. Σε όλη την ελληνική κοινωνία επικρατεί το ερώτημα πότε θα φύγουν και όχι ποιός θα έρθει, γιατί όποιος και να έρθει δεν μπορεί να φέρει χειρότερη μορφή διακυβέρνησης.

 

Και δεν αναφέρομαι μόνο στα θέματα της οικονομίας, της υγείας, της παιδείας, θα σας μιλήσω για τα κοινοβουλευτικά, για τα οποία έχω μεγάλη εμπειρία. Αυτό που συμβαίνει, αυτή τη στιγμή, στο Κοινοβούλιο είναι κάτι πρωτοφανές, κάτι μοναδικό. Νομοθετούμε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, κατ’ επανάληψη, νομοθετούμε με διαδικασίες εκτός Κανονισμού και συνταγματικών προϋποθέσεων, με νομοσχέδια fast track που τα φέρνουν Σαββατοκύριακο.

 

Για το τέταρτο μνημόνιο:

 

Υπάρχει τέταρτο μνημόνιο. Αν ανατρέξετε στη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Σχοινά, του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, θα δείτε ότι μιλάει για MOU, δηλαδή σαφώς και εγγράφως για τέταρτο μνημόνιο, το οποίο θα είναι συνεχές, θα είναι μόνιμος μηχανισμός που θα ελέγχει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για δεκαετίες. Άρα, είναι ένα μόνιμο τέταρτο μνημόνιο. 

Print
1300 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω