Search
× Search
Σάββατο, 11 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Τ/Σ APLHA

Σημεία συνέντευξης του

 Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας

 και Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Γιάννη Τραγάκη,

στο Τ/Σ APLHA

 

Για τις ιδιωτικοποιήσεις:

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τις ιδιωτικοποιήσεις κατάρα, αλλά τις κάνει. Ο κ. Σπίρτζης, όταν τον είχαμε στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής και παρουσίαζε τις διοικήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των υπολοίπων, είπε ότι με πόνο ψυχής υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

 

Αυτή, όμως, η ιδιωτικοποίηση ήταν πολύ πετυχημένη, διότι δίνει 3.000 νέες θέσεις εργασίας στα νησιά, θα αυξήσει το τουριστικό ρεύμα και θα αναμορφώσει τα αεροδρόμια μας. Χωρίς ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη.

 

Για την υπόθεση εκχώρησης ακινήτων από την Εθνική Τράπεζα:

 

Καταρχήν, θα κάνω μια γενική παρατήρηση ότι το Δημόσιο είναι ο μεγάλος ασθενής, δεν γνωρίζει ποια είναι η περιουσία του, δεν έχει κτηματολόγιο.

 

Από εκεί και πέρα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουμε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη. Έχουμε εμπιστοσύνη και στη συγκεκριμένη ανακρίτρια, αλλά και στην κα. Ράϊκου και πιστεύουμε ότι θα φτάσει μέχρι τέλους. Αυτό επιδιώκω και εγώ βάσει του εισαγγελικού πορίσματος, να φτάσουμε μέχρι τέλους.

 

Το θέμα είναι η αγορά των 14 ακινήτων από την ΠΑΝΓΑΙΑ, τα οποία έγιναν με διεθνή διαγωνισμό. Έγινε διεθνής αποτίμηση, προσήλθαν σε πρώτη φάση εννέα ενδιαφερόμενοι, κατέληξαν να μείνουν τρεις και από τους τρείς πήραν την υψηλότερη προσφορά. Η δε διαφορά της προσφοράς που επιλέχθηκε από την επόμενη ήταν 30%.

 

Πρέπει να δούμε τα δεδομένα της κάθε εποχής, της τότε και της τώρα.

Τι κάνει τώρα η κυβέρνηση με την Finansbank, δεν την πουλάει; Γιατί την πουλάει; Για την ανακεφαλαιοποίηση. Και το τίμημα της ανακεφαλαιοποίησης δείχνει πόσο  επιτυχημένη αγοραπωλησία ήταν αυτή της Finansbank. Και για αυτό πουλάνε οι τράπεζες τις θυγατρικές τους, γιατί σύμφωνα με τη «ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙΙ» οι τράπεζες δεν μπορούν να πουλήσουν τις ιδιοκτησίες τους, παρά μόνο τις θυγατρικές τους.

 

Πάμε στο θέμα της ΠΑΝΓΑΙΑ. Ήταν πώληση ή εταιρική σχέση; Κατά βάθος ήταν εταιρική σχέση, διότι η τράπεζα πούλησε το 34% της ΠΑΝΓΑΙΑ, αλλά κράτησε για πέντε ολόκληρα χρόνια την διοίκηση. Δηλαδή, υπήρξε μια συμφωνία εταιρικής σχέσης.

 

 

 

Ποιος ήταν, επομένως, ο στρατηγικός στόχος της Εθνικής Τράπεζας; Να πετύχει, μέσα στα στενά περιθώρια που υπήρχαν, την ανακεφαλαιοποίηση και το πέτυχε. Η πιο πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση τότε ήταν της Εθνικής, διότι ανέβασε τότε κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες την βάση της.

 

Επίσης, να πω και για τη δανειοδότηση που έκανε η Εθνική.

Οι τράπεζες πουλάνε, τι πουλάνε; Πουλάνε δάνεια. Και τι κερδίζουν; Κερδίζουν από το επιτόκιο. Για το επιτόκιο που λένε ότι ήταν χαμηλό, στο 2,75%, δεν υπολογίζουν μέσα το Euribor, που ήταν 5%, άρα το 2,75% ήταν το καθαρό επιτόκιο. Άρα, το επιτόκιο που επέτυχε η Εθνική ήταν καλύτερο από το επιτόκιο που πέτυχε τότε αντίστοιχη ελληνική ιδιωτική τράπεζα, κάνοντας την ίδια διαδικασία.

 

Για τις επενδύσεις στη χώρα:

 

Πέρα από όλα αυτά, θέλω να πω ότι δεν είναι δυνατόν να ζητάμε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, να γίνουμε ελκυστικοί στους επενδυτές και εμείς να συμπεριφερόμαστε κατά αυτό τον τρόπο, δηλαδή η κυβέρνηση να καταφέρεται εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ και του κ. Πιτσιόρλα, ο οποίος κάνει καλά τη δουλειά του. Ενώ οι αρμόδιοι της κυβέρνησης τι κάνουν, υποσχέθηκαν  ότι θα φέρουν επενδύσεις από το Ιράν, από την Κίνα, από τη Ρωσία και δεν έχουν φέρει τίποτα ακόμα.

 

Θα πω, επίσης, ότι στον Προϋπολογισμό του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να φέρει από ιδιωτικοποιήσεις 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, με πόνο ψυχής πάντα. Επομένως, πρέπει να κοιτάξουν να περιορίσουν τη γραφειοκρατία και  να προχωρήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις για τον ΟΛΠ, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τη ΔΕΣΠΑ, για το Ελ. Βενιζέλος, για την παραχώρηση των μαρίνων κλπ.     

Print
1319 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω