Search
× Search
Τρίτη, 7 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σημεία της συνέντευξης του

Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας &

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

Για τη σημερινή επίσκεψη του Πούτιν στην Ελλάδα:

 

Όλες οι επισκέψεις αρχηγών κρατών, από οπουδήποτε και αν προέρχονται και ιδιαίτερα από μια τόσο μεγάλη χώρα όπως είναι η Ρωσία, είναι βοηθητικές για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, και η άφιξη του Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών, του Μακαριότατου Κύριλλου, είναι πολύ σημαντική, γιατί οι θρησκευτικοί δεσμοί που μας συνδέουν με τους Ρώσους, της ορθοδοξίας, έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να τους καλλιεργήσουμε.

 

Στον οικονομικό τομέα, ο κ. Πούτιν έρχεται με επιχειρηματίες, όπως ξέρετε αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά προγράμματα προς αποκρατικοποίηση και επομένως ελπίζω να πάρουν μέρος σε μερικές από αυτές τις αποκρατικοποιήσεις, γιατί όταν χρειαστήκαμε πέρυσι τους Ρώσους δεν τους είδαμε και τόσο πρόθυμους να συμβάλλουν στην κρίση.

 

Για το εάν οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν πιο ευνοϊκή στάση προς την Ελλάδα τώρα:

 

Είναι πιο ευνοϊκή γιατί είπαμε ναι σε όλα, δηλαδή εμείς τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτα. Μια αξιολόγηση που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και επτά μήνες, άργησε να κλείσει και αυτή η καθυστέρηση έβαλε προαπαιτούμενα τα οποία κόστισαν στον ελληνικό λαό 9 δις ευρώ. Βεβαίως, τα 5,4 δις ήταν από τη συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά τα 3,6 δις ήρθαν εκ των υστέρων και βέβαια μπήκε ο λεγόμενος «κόφτης».

 

Για το θέμα του χρέους:

 

Σε αυτό το θέμα θέλω να υπενθυμίσω όλες τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, εκπεφρασμένες μάλιστα από τα χείλη του ίδιου του Πρωθυπουργού, όπου στην αρχή μιλούσε για επονείδιστο χρέος, μετά για διαγραφή του χρέους, μετά μίλησε για απομείωση και τελικά κατέληξαν σε κάτι που ήταν συμφωνημένο ήδη από το 2012, δηλαδή σε έναν οδικό χάρτη που περιλαμβάνει σταθερό επιτόκιο, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.

 

Η συμφωνία του 2012 προέβλεπε ότι μέχρι το 2022 θα είχαμε περίοδο χάριτος για μη αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων. Τώρα, συμφωνήσαμε ότι το 2018 θα εξετασθεί εάν έχουμε φανεί συνεπείς σε όλα και μετά να μιλήσουμε γα το χρέος και αυτή η εξέλιξη εμένα με ενοχλεί.

 

 

Για τις αποκρατικοποιήσεις:

 

Η κυβέρνηση, επιτέλους, κατάλαβε ότι πρέπει να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και μάλιστα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι οι δανειστές υποχρέωσαν την κυβέρνηση να υπογραφούν οι αποκρατικοποιήσεις από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, και αυτό για να σταματήσουν αυτά που ακουγόντουσαν από διάφορους υπουργούς, Σκουρλέτη, Σπρίντζη, Δρίστα κλπ, εναντίον των αποκρατικοποιήσεων.

 

 

Για την επιβολή φόρων:

 

Η πολιτική που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση με την ραγδαία, τρομακτική αύξηση των φόρων και των εισφορών είναι αντιαναπτυξιακή. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος χθες, στη συνέντευξη τύπου, ομολόγησε ότι τα μέτρα που πήρανε είναι υφεσιακού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, η βαθιά ύφεση που βιώνει η χώρα τον τελευταίο χρόνο θα συνεχιστεί.

 

Όταν η υπερφορολόγηση και η αύξηση των εισφορών των ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών φτάνει περίπου στο 65% με 70% αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα αντικίνητρο να εργάζονται, δηλαδή καταργούν ολόκληρους κλάδους.

 

Για την εναλλακτική λύση που προτείνει η Ν.Δ.:

 

Εμείς προτείνουμε τη μείωση των φόρων και την μείωση των κρατικών δαπανών. Και όταν μιλάμε για μείωση δαπανών δεν εννοούμε απολύσεις, ούτε μειώσεις συντάξεων, μιλάμε για νοικοκύρεμα του δημοσίου.

 

Δεν θα σας φέρω το κλασσικό παράδειγμα, της αποξήρανσης της Κωπαΐδας, έχει γίνει πια ανέκδοτο, αλλά θα σας πω για τους 751 οργανισμούς του δημοσίου, οι περισσότεροι των οποίων δεν πρέπει να υπάρχουν. Και με αυτό τον τρόπο, δεν θα μειώσουμε μόνο τις δαπάνες, αλλά θα στείλουμε το μήνυμα ότι και εμείς σαν χώρα έχουμε αλλάξει μείγμα πολιτικής.

 

Για τη Δικαιοσύνη:

 

Ξέρετε ότι δεν απονέμεται δικαιοσύνη στη χώρα μας εδώ και πέντε μήνες; Είμαστε η μοναδική χώρα στο κόσμο που συμβαίνει αυτό, έχουμε καταλάβει πόσο κακό έχουν κάνει στην απονομή δικαιοσύνης; Οι πολίτες χάνουν χρόνο και χρήμα από αυτές τις καθυστερήσεις.

 

Για να μην πω αυτό που έχει γίνει στα ηγετικά κλιμάκια της Δικαιοσύνης, όπου αλληλομηνύονται μεταξύ τους ανώτατοι δικαστικοί, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει; Και σε αυτό τον τομέα έχει επέλθει ένα ολοκληρωτικό σάρωμα.

 

 

Για εάν η συμφωνία θα επαναφέρει την κανονικότητα στην οικονομία:

 

Εάν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις ναι. Αν δείτε και την έκθεση του Fitch, που η αξιολόγηση του  μας κατατάσσει ακόμα σε CCC, λέει ότι για να υπάρξει μια μικρή ανόρθωση στην οικονομία πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

 

Αλλά πώς να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, δεν βλέπετε τι γίνεται, για παράδειγμα, στο Ελληνικό, στο οποίο αναγκάζονται να αναφερθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας; Ή όταν αναγκάζονται να αναφερθούν αποκλειστικά στο σταθμό διοδίων στον Προμαχώνα; Κανείς δεν ήξερε, από τον ελληνικό λαό, ότι η μη παράδοση του σταθμού διοδίων στον Προμαχώνα αποτρέπει την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

 

 

Για το ΦΠΑ στα νησιά:

 

Εμάς, την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά μας το ζητάγανε συνεχώς στις διαπραγματεύσεις και καμία κυβέρνηση δεν το δέχθηκε. Αυτή η κυβέρνηση το δέχθηκε. Και έφτασε κορυφαίος υπουργός, ακόμα και ο Πρόεδρος της Βουλής προσχώρησε σε αυτή τη θέση, να δηλώνει ότι ο νόμος αυτός είναι εγκληματικός και αντισυνταγματικός; Είναι δυνατόν; Δηλαδή ψηφίζουν εγκληματικούς και αντισυνταγματικούς νόμους; Τι θα γίνει, δηλαδή, αν οι νησιώτες προσφύγουν στα δικαστήρια;

Print
1333 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω