Search
× Search
Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην ΕΡΤ1

Σημεία της συνέντευξης του

Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας &

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στην ΕΡΤ1

 

 

Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:

 

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση τους έχει όλους εναντίον της και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, η κυβέρνηση άνοιξε πολλά μέτωπα συγχρόνως και όχι μόνο άνοιξε μέτωπα, αλλά έκανε συγκρούσεις, κατηγόρησε και κατηγορεί τους πάντες, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι εξαπάτησαν τον λαό, είπαν πολλά ψέματα, καθαρά ψέματα και τώρα ο κόσμος τους κατάλαβε.

 

Για το αγροτικό:

 

Οι αγρότες είναι πραγματικά παραμελημένοι. Οι αγρότες έχουν κάνει κινητοποιήσεις και επί των ημερών μας και τότε ο κ. Τσίπρας είχε ανέβει στα τρακτέρ και είχε δώσει πολλές υποσχέσεις. Οι αγρότες τους πίστεψαν, τους ψήφισαν δύο φορές και τώρα είδαν ότι αυτές οι υποσχέσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Όχι μόνο δεν μπορούν να υλοποιηθούν, αλλά είναι εις βάρος τους όσα συμβαίνουν. Είναι δυνατόν να έρχονται συγχρόνως τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές και τριπλάσια τα έξοδα; Διότι, το βασικό πρόβλημα των αγροτών είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης. Αυτό είναι το κύριο μέτωπο τους και όχι το φορολογικό, στο οποίο έχουν εν μέρει άδικο. Δηλαδή, αιτήματα που ακούγονται για 30.000 αφορολόγητο δεν είναι σοβαρά, είναι ουτοπικά. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κοστολογηθεί το κόστος παραγωγής και το ενδιάμεσο που θεωρείται κέρδος να φορολογηθεί, όπως φορολογείται σε όλους τους Έλληνες.

 

Για το ασφαλιστικό:

 

Η πρόταση Κατρούγκαλου είναι το ήπιο σενάριο για το ασφαλιστικό, διότι το κουαρτέτο ζητάει πολύ περισσότερα πράγματα. Γιατί; Διότι, ενώ οι οικονομικές προβλέψεις για το 2015 μιλούσαν για ανάπτυξη και πάντως όχι ύφεση, κατόρθωσαν να έχουμε μεγάλη ύφεση. Αυτή η διαφορά δημιούργησε την τρύπα του 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία πρέπει να κλείσουν με μέτρα από το ασφαλιστικό πρόγραμμα μέχρι το 2016. Αυτό είναι ανεφάρμοστο αν δεν κοπούν κύριες και επικουρικές συντάξεις.

 

Θα θυμίσω, για να μην έχουμε κοντή μνήμη, ότι το email Χαρδούβελη προέβλεπε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, δηλαδή μια μείωση των επικουρικών από 5% έως 8%. Τότε, αυτή η ρύθμιση θα έλυνε το ασφαλιστικό γιατί οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές, το 2015 θα είχαμε ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ, που σημαίνει 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά.

 

Επίσης, δεν θα είχαμε τα capital controls, τα οποία έριξαν την εξαγωγική μας δραστηριότητα, έριξαν την παραγωγή, έφεραν περιορισμούς στην άντληση κεφαλαίων. Επιπλέον, θα είχαμε ένα μαξιλαράκι πλεονάσματος, το οποίο θα δημιουργούσε ανάπτυξη. Αυτή είναι η μαγική λέξη. Και πως μπορεί να έρθει η ανάπτυξη; Μόνο με επενδύσεις. Και ποιος μπορεί να κάνει επενδύσεις; Σίγουρα όχι το κράτος, επενδύσεις μπορεί να κάνει μόνο ο ιδιωτικός τομέας. Με άλλα λόγια, πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που η κυβέρνηση έχει αργήσει πολύ να κάνει. 

Print
1318 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω