Search
× Search
Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ «Κανάλι 1» του Πειραιά

Σημεία συνέντευξης του

 Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας

 και Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Γιάννη Τραγάκη,

στο Ρ/Σ «Κανάλι 1» του Πειραιά

 

 

Για τη δημιουργία hot spot στο Πέραμα:

 

Καταρχήν, κατά δήλωση του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού, του κ. Μουζάλα, έχουν αντιστραφεί πλέον τα ποσοστά και 70% των εισερχομένων είναι μετανάστες και το 30% είναι πρόσφυγες. Αυτό που θα γίνει στο Πέραμα δεν θα είναι hot spot, θα είναι κέντρο μετεγκατάστασης και υπολογίζω ότι θα είναι κέντρο μετεγκατάστασης μεταναστών, ανοιχτό.

 

Οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην Ε.Ε. για τη δημιουργία hot spots πρέπει να υλοποιηθούν, οι υποχρεώσεις που έχουμε για τα 2 κέντρα μετεγκατάστασης επίσης πρέπει να υλοποιηθούν. Θα πρέπει, ωστόσο, να είναι κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων και όχι μεταναστών και να γίνουν σε μη κατοικημένες περιοχές. Η περιοχή που επιλέχθηκε στο Σχιστό, που είναι περίπου οκτώ στρέμματα, είναι στα όρια της κατοικημένης περιοχής, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει. Είναι γενικά ένα πρόβλημα, διότι η εμπειρία έδειξε ότι το κέντρο μετεγκατάστασης μεταναστών που πήγε να δημιουργηθεί στο Ελληνικό δεν απέδωσε, έμειναν λίγοι τελικά. Ενώ έκαναν ένα κέντρο μετεγκατάστασης για 450 άτομα τελικά φιλοξενούνται 150 και οι υπόλοιποι περιφέρονται γύρω γύρω. Αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει μια σταθερή πολιτική σε αυτό το θέμα.

 

Η άποψη μου είναι ότι στο θέμα του προσφυγικού πρέπει να στρέψουμε τα μάτια μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, δηλαδή προς την Τουρκία. Βέβαια, προβάλει το επιχείρημα η Τουρκία ότι στη περιοχή της έχει 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι συνωστίζονται για να περάσουν στην Ευρώπη και για αυτό πιστεύω ότι τα hot spots πρέπει να γίνουν στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ώστε εκεί να γίνεται η πιστοποίηση των προσφύγων.

 

Για τα ανοιχτά μέτωπα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση:

 

Η κυβέρνηση έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, πέραν του προσφυγικού. Η εμπειρία μου στη πολιτική δείχνει ότι όποια κυβέρνηση είχε τόσα ανοιχτά μέτωπα «σαλαμοποιούσε» τα προβλήματα. Πολλοί λένε ότι πρέπει να ανοίγεις όλα τα μέτωπα όταν έχεις πρόσφατη λαϊκή εντολή, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση δεν νιώθει ότι έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή και σε αυτό συμβάλει η ραγδαία φθορά της.

 

Για τη δήλωση Καμένου περί προσφυγής σε εκλογές:

 

Μετά τη δήλωση του κ. Καμένου ήρθε αμέσως η δήλωση του κ. Δραγασάκη, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, που λέει όχι σε εκλογές. Δεν ξέρω αν ο κ. Καμένος λειτούργησε σαν λαγός της κυβέρνησης, αλλά δεν γίνεται να κάνουμε εκλογές συνέχεια, είναι πρωτοφανές αυτό.

Ρωτάει τις παραγωγικές τάξεις της χώρας εάν αντέχουν άλλες εκλογές; Και επίσης τι κάνουν, απειλούν τους εταίρους μας με εκλογές στην Ελλάδα; Και τι τους ενδιαφέρει;

 

Αυτή η θέση μας δεν υπονοεί ότι φοβόμαστε τις εκλογές, σας πληροφορώ ότι ήμαστε έτοιμοι ανά πάση στιγμή για εκλογές. Μην νομίζουν ότι μπορούν να μας απειλήσουν.

 

Και δεν είναι μόνο οι εκλογές, έχουν ανοίξει και το θέμα του εκλογικού νόμου. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι όταν μια κυβέρνηση ανοίγει το θέμα αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε αδυναμία. Καταρχήν, όταν μιλούν για αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτομάτως υποδηλώνουν ότι δεν πιστεύουν ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θέλουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε το δεύτερο κόμμα να μπορεί να κάνει κυβέρνηση με συνασπισμούς άλλων κομμάτων.

 

Μην ξεχνάτε, όμως, ότι για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος, που θέλουν να ψηφίσουν, στις επόμενες εκλογές πρέπει να πάρει τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή 200 βουλευτές.

 

Εμείς, έχουμε  μια άλλη άποψη στο θέμα και είναι αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Το σημαντικότερο θέμα για εμάς είναι να υπάρξει πρόταση από αυτή τη Βουλή για Αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα διευκολύνει τις δημοκρατικές διαδικασίες και ανάμεσα σε αυτές είναι και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Αυτό, για εμάς, είναι το μεγάλο στοίχημα.

 

 

Για το θέμα του ασφαλιστικού:

 

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό και τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπών που μας ζητάνε οι εταίροι, εμείς έχουμε ένα άλλο μοντέλο σκέψης από την κυβέρνηση.

 

Να σας φέρω ένα παράδειγμα, ο κ. Σπίρτζης προχθές, στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι υπέγραψε τη συμφωνία παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με πόνο ψυχής, ότι θα υπογράψει με το ζόρι την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ότι είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Σκεφθείτε, όμως, ότι όλα αυτά τα θέματα είναι ο κινητήριος μοχλός επενδύσεων στη χώρα, με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Με τις ιδιωτικοποιήσεις εκτός ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και περιορίζεται η ανεργία, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και επομένως το κενό που δημιουργείται στο ασφαλιστικό μπορεί να καλυφθεί.

 

Επομένως, για εμάς η μαγική λέξη είναι η ανάπτυξη. Σκεφτείτε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά προέβλεπε για το 2015 ανάπτυξη 2,6% και τελικά είχαμε ύφεση, όπως ύφεση προβλέπετε να έχουμε και το 2016. Αυτό είναι περίπου το 7% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 12 δισεκατομμύρια είναι το έλλειμμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω της βίαιης κυβερνητικής αλλαγής τον Ιανουάριο του 2015.

 

Για τη δυνατότητα προσχωρήσεων ψηφοφόρων από άλλα κόμματα στη Ν.Δ.:

 

Οι επαφές μου με τον κόσμο δείχνουν ότι η Ν.Δ. έχει γίνει ένα ελκυστικό προϊόν και ξέρετε αυτό είναι πολύ σημαντικό στη πολιτική, διότι έτσι μπορείς να προσελκύσεις ψηφοφόρους από ομάδες πολιτών που δεν σε τίμησαν με την εμπιστοσύνη στις εκλογές.

 

Θεωρώ ότι, αυτή τη στιγμή, ο χώρος που ψήφισε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα μπορεί να αγκαλιάσει τη Ν.Δ. υπό τη σημερινή της ηγεσία. Από τις συζητήσεις που κάνω με κύκλους άλλων πολιτικών χώρων διαβλέπω ότι πάρα πολλοί επιθυμούν να ενταχθούν στη Ν.Δ. τώρα και βλέπουν ότι είναι η μόνη λύση για τον τόπο. Η μόνη δύναμη που μπορεί να ηγηθεί ενός ευρωπαϊκού κινήματος που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα. 

Print
1261 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω