Search
× Search
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ APLHA

Σημεία συνέντευξης του

 Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας

 και Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Γιάννη Τραγάκη,

στο Ρ/Σ APLHA

 

Για τα εθνικά θέματα της χώρας:

 

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα υπάρχει σύμπλευση όλων των κομμάτων και υπάρχει συναίνεση της αντιπολίτευσης, η οποία έχει επιτευχθεί με τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ. Μητσοτάκης, αλλά και τις δηλώσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο σχετικά με τα εθνικά θέματα.

 

Για την συνεχή προκλητικότητα της Τουρκίας:

 

Αυτά τα ζητήματα θέλουν ψυχραιμία. Ο Ερντογάν προσπαθεί να εξωτερικεύσει τις εσωτερικές του κρίσεις, αφού πέρασε και τη συνταγματική αναθεώρηση που ήθελε και θα είναι ο μοναδικός άρχων της Τουρκίας.

 

Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι η Ελλάδα είναι πλήρως οχυρωμένη και το Αιγαίο είναι θωρακισμένο. Και διάφοροι λεονταρισμοί από την άλλη πλευρά δεν ανησυχούν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.

 

Για τα εξοπλιστικά συστήματα της χώρας:

 

Γνωρίζετε τη θέση μου για ορισμένα εξοπλιστικά συστήματα και ξέρετε ότι ελέγξαμε μια υπόθεση και μπήκαμε σε βάθος, καταλήγοντας σε σημαντικά αποτελέσματα.  

 

Οφείλω, ωστόσο, να κάνω την αυτοκριτική μου και να πω ευθαρσώς ότι  έχω αναθεωρήσει τις τότε απόψεις. Ομολογώ, λοιπόν, ότι ορισμένα οπλικά συστήματα καλώς παρελήφθησαν. Βασίζομαι στα σημερινά δεδομένα της κρίσης και κάνω ένα απολογισμό που λέει ότι μπορεί ορισμένα συστήματα να έχουν μειονεκτήματα, σημασία έχει όμως ότι αυτά τα συστήματα είναι χρήσιμα της περίοδο της κρίσης.

 

Για την απειλή της Τουρκίας να γεμίσει τα ελληνικά νησιά με πρόσφυγες:

 

Αυτό το ενδεχόμενο με ανησυχεί πολύ, αλλά αυτό δεν είναι θέμα της Ελλάδας μόνο, είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγώ θα πω και του ΝΑΤΟ. Διότι, η μοίρα του ΝΑΤΟ που περιπολεί στο Αιγαίο, η οποία απέτρεψε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να ενισχυθεί και να παίξει τον ρόλο που μπορεί, καθώς η Ε.Ε. δεν έχει τη δυνατότητα, μέσω της Frontex, να ελέγξει τα χιλιάδες μίλια ακτογραμμής της Ελλάδας.

 

Εγώ σε σχέση με την Τουρκία δεν φοβάμαι ένα θερμό επεισόδιο, στο οποίο πιστεύω ότι εμείς θα ήμαστε νικητές, φοβάμαι το άνοιγμα της «κάνουλας», ώστε να έρχονται χωρίς κανένα έλεγχο πρόσφυγες και οι «υπόλοιποι άλλοι».

 

Για τις καταγγελίες Κυριτσάκη στην επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας περί συμμετοχής βουλευτή σε κύκλωμα εκβιασμού εταιρειών:

 

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική καταγγελία. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι υπάρχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία που εκβιάζουν επιχειρήσεις βάζοντας ως προθήκη την επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο κ. Κυριτσάκης διευκρίνισε ότι ένας ή δύο βουλευτές καταθέτουν αναφορές των κατηγοριών. Αυτό είναι δικαίωμα του βουλευτή να το κάνει, για να μην πω ότι είναι και υποχρέωση. Από εκεί και πέρα, ο κ. Κυριτσάκης δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση, στις 9 Φεβρουαρίου, θα μας φέρει ορισμένα στοιχεία για αυτό το θέμα.

 

Έχω την αίσθηση, πάντως, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το κυρίαρχο είναι αυτή η γνωμοδότηση που έβγαλε η  επιτροπή Διασφάλισης του Απορρήτου, γιατί γνωρίζετε ότι μέσω μιας κοινοβουλευτικής ερώτησης ή αναφοράς ενός βουλευτή υπάρχουν στοιχεία που έχουν κριθεί απόρρητα, καθώς είναι ευαίσθητου, προσωπικού χαρακτήρα. Εγώ έχω κάνει μια πρόταση για αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, ο ερωτών βουλευτής να έχει το δικαίωμα αυτός και μόνο, αποκλειστικά, της πρόσβασης σε απόρρητα στοιχεία, ώστε εάν διαρρεύσουν να είναι αυτός υπεύθυνος και να υπογράφει πρωτόκολλο εχεμύθειας.

 

Θέλω, επίσης, να διευκρινίσω τη θέση μου ως προς την επιτροπή Ανταγωνισμού και να πω ότι στηρίζω την επιτροπή, τον πρόεδρο της και όλο το διοικητικό συμβούλιο. Και θα καταγγείλω την κυβέρνηση, η οποία μέσω ορισμένων νομοθετικών ρυθμίσεων προσπάθησε να απαξιώσει την επιτροπή Ανταγωνισμού και άλλες ανεξάρτητες αρχές. Αναφέρομαι, βέβαια, στον Νόμο 4364/2016, όπου στο άρθρο 282 σχεδόν καταργεί την επιτροπή Ανταγωνισμού, παύοντας όλα τα μέλη της.

 

Για το εάν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με τα προβλήματα υγείας που έχει, πρέπει να παραμείνει μέσα στη φυλακή:

 

Όχι. Και γνωρίζετε πολύ καλά εσείς, για ποιο λόγο μπήκε στη φυλακή και ποιοί ήμασταν εμείς που βρήκαμε αυτά που βρήκαμε, για να μπει μέσα. Θεωρώ, όμως, ότι δεν πρέπει να παραμένει στη φυλακή, με αυτά τα μεγάλα θέματα υγείας που έχει, στα 78 του χρόνια, για ανθρωπιστικούς λόγους.

Print
1379 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω