Search
× Search
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στον Ρ/Σ ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑ

Σημεία της συνέντευξης του Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στον Ρ/Σ ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑ

 

 

 

Για το εάν υπάρχει διέξοδος από την κρίση:

Με την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό το έχουν καταλάβει και οι πολίτες. Φαίνεται και από τη χθεσινή δημοσκόπηση που βγήκε στον αέρα, δεν είναι τόσο οι 17,5 μονάδες που έχει διαφορά η Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης.

Για παράδειγμα, βλέπουμε ότι το 86% των Ελλήνων πιστεύει ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι σε λάθος κατεύθυνση, το 51% των οποίων ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, το 73% του κόσμου εκτιμά ότι ο Τσίπρας καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία πάση θυσία. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για την κυβέρνηση και για αυτό εμείς ζητάμε πολιτική αλλαγή. 

Για τη χθεσινή συνέντευξη του Μάρτιν Σούλτς:

Οι κυβερνώντες μας είχαν παραμυθιάσει ότι τον Σεπτέμβριο, που πιθανόν να υπάρξει αλλαγή στην γερμανική ηγεσία, θα μας βοηθήσει ο Σούλτς επειδή είναι σοσιαλδημοκράτης και επομένως είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά απάντησε, χθες, ο Σούλτς και είπε ότι η λύση που βρέθηκε για το ελληνικό θέμα ήταν από κοινού στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ότι οι συμφωνίες πρέπει να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Με αυτό τον τρόπο, ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD διέλυσε ακόμα μια αυταπάτη του ΣΥΡΙΖΑ που πίστευε ότι μπορεί να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο στη Γερμανία.

Για την συμφωνία που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί:

Συμφωνία ακούμε και συμφωνία δεν βλέπουμε και αυτό δεν το λέμε εμείς, το είπε ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος μας προέτρεψε να περιμένουμε να κλείσει η συμφωνία και τότε να δούμε όλα τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πράγματα που ακόμα δεν γνωρίζουμε.

Aκουσα, για παράδειγμα, σήμερα ότι πιθανώς το αφορολόγητο να πέσει κάτω από τα 5.600 ευρώ για τον άγαμο, που σημαίνει ότι θα συμπεριλάβει πολλούς συμπολίτες μας στην πληρωμή παραπάνω φόρου. Επίσης, δεν μας έχουν πει τίποτα για την περικοπή των συντάξεων, την οποία έχουν συμφωνήσει ήδη από ότι φαίνεται.

Για την στάση της Ν.Δ. απέναντι στη συμφωνία:

Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία και έχουμε πει ότι είναι πολιτικά ανήθικο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλει να δεσμεύσει τη χώρα μετά το 2018 και μια κυβέρνηση που είναι σίγουρο ότι θα είναι της Ν.Δ.

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε και για άλλα πέντε χρόνια περίπου, δηλαδή από το 2018 μέχρι το 2023, για πλεόνασμα του 3,5% και καταλαβαίνετε ότι αυτό δεσμεύει τη μελλοντική ελληνική κυβέρνηση.

Για το ένα η κυβέρνηση είχε εναλλακτική λύση από αυτή τη συμφωνία:

Εάν η αξιολόγηση έκλεινε τότε που έπρεπε να κλείσει, το 2016, όπως ο ίδιος ο  Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών είχαν δηλώσει, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Όλη αυτή η καθυστέρηση στοίχισε στον ελληνικό λαό 9 δισεκατομμύρια και για αυτό έχουν επιβληθεί σκληρά μέτρα, 1.8 δισεκατομμύρια περικοπή συντάξεων και 1.8 δισεκατομμύρια σε φόρους, μαζί με την απώλεια της αξίας των τραπεζών και τη μείωση της αποταμίευσης που έφτασαν τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας:

Εμείς πάντα συζητάμε την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, έχοντας όμως ως δεδομένο ότι θα κάνουμε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Στην Δημόσια Διοίκηση, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο φορολογικό σύστημα, στην επιχειρηματικότητα, παντού.

Για τα εργασιακά:

Στη Συμφωνία της Μάλτας είπαν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύουν μέχρι το τέλος του 2017 και ότι  από το 2018 ξανασυζητάμε πάλι για τις συλλογικές συμβάσεις. Ωστόσο, έψαξα και βρήκα ότι τώρα πλέον υπάρχουν ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις, οι περισσότερες είναι επιχειρηματικές συμβάσεις και βέβαια η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε αυτό το θέμα για τις εντυπώσεις, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τους 65 χιλιάδες νέους συνταξιούχους:

Ξέρετε τι έκανε η κυβέρνηση στο θέμα αυτό; Αντικατέστησε τον δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ, για το πώς καθορίζονται οι συντάξεις, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και είναι εκτός δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και εκτός δεδομένων της EUROSTAT. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι οι 65 χιλιάδες συνταξιούχοι που περιμένουν τώρα να βγουν στη σύνταξη, θα βγουν με άλλες προϋποθέσεις και αν βγουν εύχομαι να είναι πριν το 2021, γιατί μετά σκέφτονται να επαναφέρουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτό είναι μια λαθροχειρία, για να μην πω πολιτική απατεωνιά.

Για το εάν η Ν.Δ. θα προχωρήσει σε συνεργασίες και συναινέσεις:

Κοιτάξτε, η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη και την εφαρμόζουμε από τώρα. Είδατε ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν το έκανε με το αίτημα να ζητήσουν εκλογές. Τους συνάντησε με σκοπό να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, που θα μπορούσαν να στηρίξουν μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας.

Για τις δημοσκοπήσεις:

Τα δεδομένα, αλλά και η εμπειρία μου από τα τόσα χρόνια στην πολιτική, με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ν.Δ. θα πιάσει την αυτοδυναμία και ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης. Και αυτό φαίνεται από το δείγμα των ανθρώπων που δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι θα απέχουν, οι περισσότεροι των οποίων έχουμε δει ότι δεν θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί από αυτούς έρχονται στη Ν.Δ. και αρκετοί πηγαίνουν σε μικρά κόμματα της αριστεράς.

Για τη θεωρία περί δεξιάς παρένθεσης:

Αυτή η θεωρία είναι το όνειρο του κ. Τσίπρα και στηρίζεται στο επιχείρημα ότι το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση πια, δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Παυλόπουλο και έτσι θα οδηγηθούμε σε εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Καταρχάς, να δούμε εάν μπορεί να αλλάξει ο νόμος της απλής αναλογικής. Αυτό απαιτεί 200 βουλευτές, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως, απαιτεί 180 βουλευτές και επομένως αν μπορέσουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεστε ότι και ο στόχος των 200 βουλευτών δεν θα είναι πολύ μακριά.

Διότι, τα κόμματα που παραδοσιακά ζητάνε την απλή αναλογική δεν θα πάρουν και πολλές περισσότερες έδρες με αυτό το σύστημα. Για παράδειγμα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη από τις 19 έδρες που έχει τώρα με την απλή αναλογική θα πάρει μόνο δύο έδρες παραπάνω, με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα.

Για την Συνταγματική Αναθεώρηση:

Στη Συνταγματική Αναθεώρηση πολλά από τα κόμματα φέρνουν την πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό. Αυτή είναι μια πρόταση που δεν ξέρω αν έχει την πλειοψηφία να περάσει στην επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική. Αν, όμως, οι πολιτικές εξελίξεις είναι γρήγορες μπορεί να προλάβουμε να έχουμε αναθεωρητική Βουλή πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όποτε και αυτό το θέμα μένει ανοιχτό.

Print
1481 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω