Search
× Search
Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη, στην ΝΕΡΙΤ

Για το θέμα του προσφυγικού:

Για το θέμα του προσφυγικού κράτησα ένα σημείο απο την ομιλία του Προέδρου της Γαλλίας, του κ. Ολάντ, στο ελληνικό κοινοβούλιο το οποίο με άγγιξε. Είπε ότι δεν μπορούμε να ζητάμε τώρα απο την Ελλάδα αλληλεγγύη σε ότι αφορά το προσφυγικό θέμα, θα πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αυτή είναι μια πολύ σωστή τοποθέτηση.  Ήταν πολύ σημαντική η δήλωση αυτή του κ. Ολάντ, που υπενθύμισε ότι η αλληλεγγύη ήταν και σύνθημα του Λεχ Βαλέσα στην Πολωνία.

 

Έχω, επανειλλημένα, τονίσει ότι το προσφυγικό δεν είναι ένα θέμα που περιορίζεται στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένα διεθνές θέμα, το οποίο πρέπει να απασχολήσει τον ΟΗΕ και όλες τις χώρες του κόσμου, είτε είναι ευρωπαϊκές, είτε αφρικανικές, είτε ασιατικές.

Όλες οι χώρες, αυτή τη στιγμή, πρέπει να αποδεχθούν έναν ορισμένο αριθμό προσφύγων, η Γερμανία το έκανε για παράδειγμα. Δεν είναι δυνατόν χώρες που πριν απο δεκαπέντε χρόνια εκλιπαρούσαν την ένταξη τους στην Ε.Ε, ορισμένες μπήκαν και στη ζώνη του ευρώ, να μην αποδέχονται σήμερα να συμβάλουν σε ένα τεράστιο πρόβλημα και να αφήνουν να πέφτει όλο το βάρος στις χώρες της υποδοχής. Ένταξη στην Ε.Ε. σημαίνει και υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε. και μια απο τις υποχρεώσεις είναι η αποδοχή των βασικών ευρωπαϊκών αξιών και άρα αποδοχή μέρους των προσφυγικών ροών.

 

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Τουρκία, στα παράλια της οποίας υπάρχουν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες που επιθυμούν να περάσουν απέναντι και απο εκεί να περάσουν στον Βορρά. Έχω την αίσθηση ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το θέμα αυτό σε όλα τα επίπεδα, εκβιάζοντας την Ε.Ε., η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Τουρκίας και εμείς, όπως και η Κύπρος, πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι σε αυτό το ζήτημα.

 

Για το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες:

Πήγαν να κάνουν κάτι σωστό, αλλά το έκαναν με λάθος τρόπο, με λάθος χειρισμούς και αποδείχθηκε ότι κάτι κρύβεται πίσω απο όλο αυτό. Το μείζον πολιτικό θέμα του νομοσχεδίου αυτού είναι ότι καθιστά έναν υπουργό καναλάρχη. Ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, με αδιαφανείς διαδικασίες, αποφασίζει για το αριθμό και τον τρόπο των αδειών που θα δοθούν και επομένως δημιουργείται ένας υπερυπουργός – καναλάρχης.

 

Νομίζω δε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και για να το κάνει αυτό έπρεπε να ακυρώσει το ΕΣΡ και για να το πετύχει αυτό φέρνει, σε ένα νομοσχέδιο με 57 άρθρα, διάταξη νομοτεχνικής βελτίωσης με την οποία καταλύει το ΕΣΡ. Καταργεί τα μέλη του ΕΣΡ, των οποίων η θητεία είχε λήξει και είχε ανανεωθεί με απόφαση της Βουλής, νομίζω με πλειοψηφία 250 ψήφων. Και βέβαια, αυτή η ενέργεια δεν αφορά μόνο το ΕΣΡ αφορά και τις πέντε ανεξάρτητες συνταγματικά αρχές, θεωρώ πραγματικά ότι είναι μια κίνηση πραξικόπημα. Εφόσον είχε λήξει η θετεία των περισσοτέρων μελών των ανεξάρτητων αυτών αρχών μπορούσαν απλά να αντικατασταθούν, δεν χρειαζόταν νόμος για αυτό.

 

Διότι η προηγούμενη νομοθεσία προέβλεπε ότι τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών μέχρι την αντικατατάσταση θα μπορούν να ασκούν τα δικαιώματα τους και αυτό τώρα καταλύεται. Συμμετέχω στη Διάσκεψη των Προέδρων περίπου δεκαπέντε χρόνια και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσαμε να πετύχουμε την πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται για να  αντικαταστήσουμε ορισμένα μέλη των ανεξάρτητων αρχών και υπήρξε μόνιμη αντίρρηση απο την τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούσαν άτομα εγνωσμένου κύρους. Αυτό είναι ο φόβος για τις ανεξάρτητες αρχές.

 

Εγώ θα κάνω μια έκκληση, σε όλα τα κόμματα, ώστε να εξετάσουμε κατά περίπτωση πρόσωπα που δεν θα προτείνει η εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε να πετύχουμε την πλειοψηφία των 4/5, αλλιώς δεν θα το καταφέρουμε ποτέ. Εμείς ως κυβέρνηση κάναμε πέντε προσπάθειες να αντικαταστήσουμε τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ και τις πέντε φορές μπλοκαρίστηκε απο τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Print
1380 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω