Search
× Search
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Πρώτο Πρόγραμμα

Σημεία της συνέντευξης του

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

 

Για το διακύβευμα των εκλογών:

 

Το μεγάλο ερωτηματικό για αυτές τις εκλογές είναι το θέμα της κυβερνησιμότητας, τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Να αποκλείσουμε ορισμένα ενδεχόμενα. Καταρχάς, αποκλείεται αν ξαναγίνουν εκλογές, αυτό πρέπει να το αποκλείσουν όλα τα κόμματα. Και όσοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να κάνουν νέες εκλογές να ξέρουν ότι έχουν την καθολική αντίδραση του ελληνικού λαού. Σκεφτείτε ότι και αυτές τις εκλογές το 70% των Ελλήνων δεν τις ήθελε, κανείς μας δεν τις ήθελε. Διότι, μέσα στη Βουλή είχαμε πετύχει πλειοψηφίες 251 βουλευτών για το θέμα της συμφωνίας και 221 για το θέμα του μνημονίου, αντιλαμβάνεστε ότι η Βουλή μπορούσε να συνεχίσει να έχει κυβέρνηση, με την ανοχή της αντιπολίτευσης.

 

 

Για το εάν η αντιπολίτευση θα ψήφιζε τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου:

 

 Θα τους ψήφιζε, αλλά όχι όλους. Θα υπήρχαν εφαρμοστικοί νόμοι για τους οποίους θα είχαμε αντιρρήσεις και αντιδράσεις. Για παράδειγμα, αναφορικά με το 23% ΦΠΑ στη ιδιωτική εκπαίδευση εμείς είχαμε αντιδράσει εξαρχής, γιατί δεν αφορά μόνο τις 80.000 οικογένειες που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, αλλά αφορά όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά σε φροντιστήρια, σε ξένες γλώσσες κλπ. Και μετά από επιμονή δική μας προσχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση να καταργηθεί το 23%.

 

Για το δημόσιο σχολείο:

 

Στόχος μας είναι να υπάρχει μια ισονομία και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου ώστε να φτάσει το ιδιωτικό σχολείο. Μπορούμε να πετύχουμε αυτόν το στόχο; Όχι βέβαια, με 25.000 κενά εφέτος. Σκεφτείτε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου, την ίδια ημέρα δηλαδή που ανοίγουν τα σχολεία, επιτρέπεται να υποβάλλουν αιτήσεις αναπληρωτές καθηγητές για να καλύψουν κενές θέσεις. Αυτό γιατί δεν έγινε πιο μπροστά; Κάθε χρόνο, όσα χρόνια γνωρίζω, οι αιτήσεις για αναπληρωτές κατατίθενται νωρίτερα, για πρώτη φορά δεν έγινε αυτό.

 

Από την άλλη, εμείς προσπαθήσαμε να φέρουμε στη δημόσια εκπαίδευση ένα σημαντικότατο θέμα, την αξιολόγηση. Δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο που να μην αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί, μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει.

 

 

Για την κυβέρνηση συνεργασίας:

 

Εμείς, λοιπόν, ζητάμε να μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, να είμαστε πρώτο κόμμα, για να μπορέσει να γίνει μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να σχηματισθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας από όλα τα κόμματα. Είμαστε υπέρ της εθνικής συνεννόησης, η οποία θα φέρει τη συναίνεση και η συναίνεση θα φέρει προγραμματικές συγκλήσεις όλων των κομμάτων που θα συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση. Χωρίς προγραμματικές συγκλίσεις δεν γίνεται τίποτα και εμείς αυτό το κάναμε πράξη. Σχηματίσαμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ – άσχετα αν η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε στο μέσο για τους δικούς της λόγους - και μπορώ να πω ότι η συγκυβέρνηση αυτή έσωσε πολλά πράγματα για τη χώρα. Σας θυμίζω ότι το 2012 είμαστε ακριβώς για Grexit, ήμασταν ακριβώς για έξοδο από την ευρωζώνη.

 

Η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, εθνικής συναίνεσης όπως λέω, θα πρέπει να διαχειρισθεί όλα τα μεγάλα θέματα που είναι μπροστά μας. Καταρχάς, μπροστά μας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, μην ξεχνάμε ότι για τρία χρόνια είμαστε σε μνημόνιο. Άρα για αυτά τα τρία χρόνια θα πρέπει να γίνουν πράγματα για τα οποία θα πρέπει να συναινέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι από το πολιτικό φάσμα της χώρας, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

 

Για τις μεταρρυθμίσεις:

 

Υπάρχει ένα σκέλος του μνημονίου το οποίο πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε, οι μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να πάει μπροστά η χώρα χωρίς μεταρρυθμίσεις και εδώ καταλογίζω ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση που δεν προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις με πιο γρήγορο και πιο έντονο ρυθμό.

 

Για την ανεργία:

 

Προσωπικά θεωρώ ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατάφερε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 να μειώσει την ανεργία, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια αύξησης. Λίγο το ποσοστό που έπεσε, αλλά έπεσε. Θυμίζω ότι το διάστημα των επτά τελευταίων μηνών έχουν μπει 180.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις, ότι η ανεργία έχει πάρει την ανιούσα και μάλιστα σύμφωνα με την ΓΣΕΕ θα φτάσει το 30%.

 

Για τη δημόσια υγεία:

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες κενά στα δημόσια νοσοκομεία και δεν μπορούν να στελεχωθούν λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Το 201`4 η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη και αυτό θα σας το πουν όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί. Θα σας πουν με βεβαιότητα ότι αυτή στιγμή η δημόσια είναι στη χειρότερη μορφή της. Και επαίρεται ο κ. Τσίπρας για την κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, τα οποία τα έδιναν όλοι, πλούσιοι και φτωχοί. Σε αντιστοιχία, όμως, για την κατάργηση των 5 ευρώ συμφώνησε με την τρόικα, και μπήκε στο μνημόνιο Τσίπρα, ότι αυτό το ποσό που θα λείψει από τα νοσοκομεία, περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ, θα τα πάρουν από τις αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων και αυτό είναι μείωση των μισθών τους. Θίγει και τους συνταξιούχους, διότι αυξήθηκε η εισφορά υπέρ υγείας και των συνταξιοδοτικών και επικουρικών ταμείων. Νομίζω ότι ήταν ένα άδικο μέτρο.

 

Για το προσφυγικό ζήτημα:

 

Το 50% των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες και το άλλο 50% είναι οικονομικοί μετανάστες. Για τους πρόσφυγες πιστεύουμε ότι πρέπει να βοηθηθούν οπωσδήποτε, δεν έφυγαν οικιοθελώς από τη χώρας τους, έφυγαν γιατί στη χώρα τους υπάρχει πόλεμος και διώξεις, έφυγαν γιατί θα τους σκότωναν. Πρέπει να σκύψουμε με στοργή πάνω από αυτό το θέμα. Και εδώ θα καταλογίσω ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γιατί αποδείχθηκε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε 20 ημέρες να λύσει το θέμα της υποδοχής των προσφύγων, το οποίο η κυβέρνηση δεν είχε λύσει. Και άκουσα τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τον κ. Τίμερμαν, να λέει ότι υπήρχαν 250 εκατομμύρια ευρώ να απορροφηθούν για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες, αλλά δεν απορροφήθηκαν γιατί δεν υπήρχε στην Ελλάδα η αρχή για να το κάνει πράξη. Υπήρξε αμέλεια. 

Print
1389 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω