Search
× Search
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ "ΚΑΝΑΛΙ 1" του Πειραιά

Σημεία συνέντευξης του

 Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας

 και Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Γιάννη Τραγάκη,

στο Ρ/Σ «Κανάλι 1» του Πειραιά

 

 

Για το εκλογικό αποτέλεσμα:

 

Την τελευταία βδομάδα είχε παρουσιαστεί μια τάση που έδειχνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, φαινόταν να παίρνει μια διαφορά, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε μια διαφορά σε αυτό το εύρος. Απόδειξη είναι ότι ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν το περίμενε όταν σε μια χαρτοπετσέτα είχε γράψει ότι προέβλεπε να πάρει 32,5% εκείνος και 29,5% η Ν.Δ.. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι κανείς δεν περίμενε αυτή τη διαφορά, αυτό όμως αποφάσισε ο ελληνικός λαός και η απόφαση του είναι σεβαστή.

 

Για τη διαδικασία εκλογής Πρόεδρου της Ν.Δ.:

 

Θα εφαρμόσουμε το καταστατικό της Ν.Δ. όπως ισχύει, το οποίο για να αλλάξει απαιτείται τακτικό συνέδριο. Τακτικό συνέδριο έχει ορισθεί τον Μάιο του 2016, επομένως θα πάμε στην εκλογή Προέδρου με την διάταξη του άρθρου 14 του ισχύοντος καταστατικού που προβλέπει τον τρόπο εκλογής προέδρου του κόμματος από μέλη του με καθολική ψηφοφορία. Έτσι όπως έγινε την τελευταία φορά. Άρα, είναι ξεκαθαρισμένο, η εκλογή θα γίνει από τη βάση.

 

Για τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος του κόμματος:

 

Το πρώτο και κυριότερο χαρακτηριστικό που πρέπει έχει είναι να δημιουργεί τη συνοχή εκείνη ώστε να μην υπάρχουν διασπαστικές τάσεις μέσα στη Ν.Δ.. Άρα, ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την ενότητα του κόμματος. Αυτό σημαίνει και μια μετατόπιση προς το κέντρο. Όσες φορές η Ν.Δ. κέρδισε εκλογές τις κέρδισε απευθυνόμενη στη κεντροδεξιά, που είναι μεγάλη δεξαμενή.

 

Για το εάν η Ν.Δ. πρέπει να βρει τον αντι -Τσίπρα:

 

Εγώ είμαι κατά των αντί, δεν μου λέει τίποτα το αντί. Το σημαντικότερο από όλα είναι κρατηθεί συνεκτική η βάση της Ν.Δ. και αυτό έγινε στις εκλογές, πήραμε το ίδιο ποσοστό, ίσως και λίγο παραπάνω. Αν πει κάποιος ότι χάσαμε 195 χιλιάδες ψηφοφόρους  θα θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 323 χιλιάδες ψηφοφόρους και αυτό ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης αποχής, η οποία δεν ξέρουμε ποιον ευνόησε.

 

Για τις δημοσκοπήσεις:

 

Δεν τις αμφισβητώ σαν εργαλείο. Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα των ποσοστών που δίνουν και στα οποία είχαν απόκλιση, αλλά είναι και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έδιναν και στα οποία δεν έπεσαν έξω.

 

Γιατί δεν υπέστη φθορά ο ΣΥΡΙΖΑ:

 

Η εμπειρία μου δείχνει ότι επτά μήνες είναι πολύ λίγος χρόνος για να αλλάξει η τάση των ψηφοφόρων. Θυμάμαι τις αλλεπάλληλες εκλογές του 1989, με σταυρό προτίμησης, τα αποτελέσματα δεν αλλοιωνόντουσαν από εκλογή σε εκλογή, τόσο όσον αφορά στους σταυρούς, όσο και στα κόμματα. Η Ν.Δ. κατάφερε πάρει μόνο 1,5% παραπάνω μετά από τρεις συνεχόμενες εκλογές, σε ένα διάστημα περίπου 16 μηνών. Δεν αλλάζει τόσο εύκολα γνώμη το εκλογικό σώμα. Για να αλλάξει γνώμη, πρέπει να υποστεί τα μέτρα, τα οποία είναι περίπου πενήντα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί να περάσουν μέχρι τέλους του έτους και περίπου 130 δράσεις.

 

Μπορεί, λοιπόν, να έφεραν το μνημόνιο, αλλά δεν το εφάρμοσαν. Η πτώση και η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα θα αρχίσουν από τότε που θα εφαρμόζονται οι εφαρμοστικοί νόμοι. Είδατε ότι με διάφορα τερτίπια δεν έστειλαν τα εκκαθαριστικά της εφορία, ούτε τον ΕΝΦΙΑ, ούτε επανεξέτασαν το νομοσχέδιο των 100 δόσεων ή των κόκκινων δανείων.

 

Για το εάν η Ν.Δ. θα ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους:

 

Η Ν.Δ. έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει σαν αξιωματική αντιπολίτευση και η θέση της θα είναι η εξής: σε όποια μέτρα ευνοούν τους πολίτες θα τα στηρίξουμε, όποια όμως μέτρα αντίκειται στην ιδεολογία, τον προσανατολισμό και τις προγραμματικές μας θέσεις θα είμαστε αντίθετοι. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι ότι αντιδράσαμε στο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και στη φορολογία των αγροτών. Επίσης, η δική μας θέση είναι ότι δεν ψηφίζουμε νέους φόρους, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εισπράξει μέσω φόρων. Εμείς θέλουμε να γίνουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν τις δαπάνες του δημοσίου και να μειώσουμε τους φόρους.

 

Για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για νέος Πρόεδρος της Βουλής:

 

Όποιος και αν είναι θα είναι καλύτερος από τη προηγούμενη Πρόεδρο της Βουλής. Έχω την αίσθηση ότι ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι σοβαρός Πρόεδρος και νομίζω ότι είναι η πρώτη επιλογή του κ. Τσίπρα. Διότι, σε αυτή τη περίοδο, με τόσα θέματα να πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, ο ρόλος του Προέδρου της Βουλής θα πρέπει να είναι κατευναστικός και συνθετικός. Θα πρέπει να τον διαδραματίσει ένας άνθρωπος που να έχει δώσει σημάδια συναίνεσης και ανοχής. Να μπορεί να κουμαντάρει το σώμα. 

Print
1258 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω