Search
× Search
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ "FLASH"

Σημεία συνέντευξης του

 Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας

 Και Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Γιάννη Τραγάκη,

στο Ρ/Σ «FLASH»

 

 

Για τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού της Ν.Δ.:

 

Αυτό που έχουμε πετύχει, να εκλέγεται ο αρχηγός από τα μέλη του κόμματος σε μια ανοιχτή, πανελλαδική διαδικασία, είναι μια κατάκτηση δημοκρατική. Και επειδή ακούω συχνά ότι μπορεί όποιος τυχαίος περάσει να ψηφίσει θα σας πω ότι δεν είναι έτσι. Αυτός που θα μπει μέσα να ψηφίσει θα γίνει και μέλος συγχρόνως, επομένως η εκλογή αρχηγού γίνεται από τα μέλη μας.

 

Για τις ενστάσεις Μειμαράκη για την εκλογική διαδικασία:

 

Η ένσταση του κ. Μειμαράκη ήταν ότι όπως προβλέπει το καταστατικό μας υπάρχει η διαβεβαίωση, δηλαδή όποιος πήγαινε να ψηφίσει διαβεβαίωνε ότι ασπάζεται τις αρχές και τις ιδέες της Ν.Δ., τώρα πλέον αυτός που ψηφίζει, μαζί με την υπογραφή του ότι γίνεται μέλος, θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση ώστε και εγγράφως να αποδεικνύει ότι ασπάζεται τις αρχές και τις ιδέες της Ν.Δ.

 

Για την ιδεολογία της Ν.Δ. στο πολιτικό φάσμα:

 

Είχα την τύχη και τη τιμή να υπογράψω την ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ., το 1974, θα σας πω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που δεν έχει παρεκκλίνει ιδεολογικά ούτε κατά γράμμα από αυτά που είχε διακηρύξει ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι η Ν.Δ. καλύπτει από την αριστερά έως τη δεξιά, δηλαδή όλο το κεντροδεξιό χώρο. Είμαστε η ιδεολογία του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο. Η ιδεολογία μας, λοιπόν, είναι καθορισμένη από το 1974, εν αντιθέσει με άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε από κομμουνιστικό, κατέληξε αριστερό και τώρα πάει να γίνει σοσιαλδημοκρατικό.

 

Γιατί η Ν.Δ. δεν κατάφερε να επικρατήσει εκλογικά πέρα από τη βάση της:

 

Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε μετά την εκλογή του νέου αρχηγού μας. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω ότι η εμπειρία μου έχει δείξει ότι ο κόσμος δεν μετακινείται, δεν αλλάζει εύκολα. Άρα, μέσα σε επτά μήνες ήταν λογικό να μην αλλάξει το αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε αποτύχει παταγωδώς και η δημοφιλία του Τσίπρα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο είχε κατρακυλήσει από το 80% στο 35%.

 

Και τώρα που θα κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας, που θα έρθουν τα πρώτα μέτρα, τα φορολογικά, οι εφαρμοστικοί νόμοι, ο ΕΝΦΙΑ, το 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση, η φορολόγηση των αγροτών, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά θα δείτε ότι πολύ δύσκολα θα τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

 

 

Για το εάν η Ν.Δ. αναζητάει έναν αντι Τσίπρα:

 

Καταρχάς, είμαι αντίθετος σε όλα τα αντι. Πέρα από αυτό, θα δείτε ότι σε έξι – επτά μήνες, όπως προβλέπω, το μοντέλο Τσίπρα θα έχει καταρρεύσει. Θα αναζητούμε σοβαρούς πολιτικούς, που θα λένε πάντα την αλήθεια, που θα έχουν την εμπειρία και τη γνώση να κυβερνήσουν τον τόπο, με σταθερότητα και κυρίως με ένα πρόσωπο που θα είναι ανοιχτό στις συναινέσεις. Αυτό είναι το Α και το Ω στη παρούσα φάση για τη χώρα, μια κοινή πλατφόρμα πολιτική για όλα τα κόμματα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της.

 

Έχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, σε ότι αφορά όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα με την Ε.Ε. , την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Μια ομάδα διαπραγμάτευσης που θα απαρτίζεται από τους έμπειρους και ικανούς ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και ανεξαρτήτως εάν είναι πολιτικά πρόσωπα. Πρέπει να αποταθούμε και στη κοινωνία, να βρούμε γνώστες των θεμάτων, για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχουμε.

 

Για το εάν θα υπογράψει υπέρ κάποιου υποψήφιου:

 

Όχι μόνο δεν θα υπογράψω, αλλά χαίρομαι γιατί είναι δική μου πρωτοβουλία και το πέτυχα και το 2010, οι βουλευτές να μην υπογράφουν υποψηφιότητες υποψηφίων προέδρων του κόμματος. Διότι, οι υπογραφές δεσμεύουν και την επόμενη ημέρα θα έχουν δημιουργηθεί ομάδες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.

 

Μάλιστα κατοχυρώσαμε το γεγονός ότι θα υποβληθούν 50 ενσφράγιστες υποψηφιότητες, θα τις ανοίξουμε την Παρασκευή, θα ελέγξουμε το γνήσιο της υπογραφής των υπογραφόντων, θα ελέγξουμε αν κάποιος έχει υπογράψει σε 2 υποψήφιους, θα υποβληθούν ενστάσεις εάν υπάρξουν και τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα στοιχείο δημοκρατικότητας.

 

Για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας:

 

Και αυτό το θέμα είναι κάτι που νομίζω ότι το πέτυχα, δηλαδή την επιτάχυνση του χρόνου της διαδικασίας. Να τελειώνουμε. Μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων την Παρασκευή, οι υποψήφιοι θα έχουν το δικαίωμα να εμπλουτίσουν την ΚΕΦΕ από έναν εκπρόσωπο τους, ο οποίος θα παρίσταται σε όλες τις συνεδριάσεις της ΚΕΦΕ όπου θα παίρνουμε τις αποφάσεις για όλα τα θέματα.

 

Χρονικά, τοποθετώ το αργότερο το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου να έχει γίνει η εκλογή του νέου προέδρου της Ν.Δ. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερο, αν αναλογιστείτε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

 

Για το εάν υπάρχει κόλλημα εκλογιμότητας ο κ. Τζιτζικώστας:

 

Για να είναι υποψήφιος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εφόσον συλλέξει τις 50 υπογραφές και είναι μέλος της Ν.Δ. Το θέμα είναι με την εκλογιμότητα του σε ότι αφορά να ανακηρυχθεί υποψήφιος βουλευτής. Είναι δύο τα ζητήματα. Το ένα είναι να ανακηρυχθεί υποψήφιος, που έχει κόλλημα μέχρι το 2019 και το άλλο ζήτημα είναι ότι εάν ανακηρυχθεί υποψήφιος και γίνουν, για παράδειγμα, οι εκλογές το 2018 και κρατήσουν τέσσερα χρόνια μέχρι το 2022 δεν θα μπορεί να είναι βουλευτής. Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτή η διαρχία θα δημιουργήσει πρόβλημα σε ένα αστικό κόμμα, που θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Δεν δημιούργησε πρόβλημα στα μικρά κόμματα, όπως στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε ένα κόμμα εξουσίας θα είναι πρόβλημα. Όλες οι μάχες θα δοθούν στο κοινοβούλιο. Και από την επόμενη ημέρα των εκλογών κάθε αξιωματική αντιπολίτευση είναι υποψήφιο κόμμα εξουσίας και ο αρχηγός της υποψήφιος Πρωθυπουργός. Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν ξέρω πως θα ξεπεραστεί.

 

Για την υποψηφιότητα Τατούλη:

 

Είναι ιδιαίτερη η περίπτωση του κ. Τατούλη. Η υποψηφιότητα του προσκρούει στο γεγονός ότι δεν είναι μέλος του κόμματος. Ακόμα και ένα εγγραφεί τώρα δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι γιατί το καταστατικό μας προβλέπει ότι θα πρέπει να είναι έξι μήνες μέλος. Και εμείς στην ΚΕΦΕ έχουμε αποφασίσει, από την πρώτη ημέρα που συνεδριάσαμε, να εφαρμόσουμε το καταστατικό του κόμματος κατά γράμμα, μέχρι τέλους. 

Print
1297 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω