Search
× Search
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ "FLASH"

Σημεία συνέντευξης του

 Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας

 Και Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Γιάννη Τραγάκη,

στο Ρ/Σ «FLASH»

 

 

Για τις δημοσκοπήσεις:

 

Θα αναφερθώ σε δύο ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, που είναι εντυπωσιακά. Το πρώτο είναι ότι ο Βαγέλλης Μειμαράκης μέσα σε δυόμιση μήνες έχει περάσει σε δημοφιλία τον κ. Τσίπρα, ο οποίος μονοπωλούσε αυτόν τον δείκτη επί πέντε ολόκληρα χρόνια. Ακόμα και σε αρνητικές γνώμες έχει πολύ λιγότερες από το κ. Τσίπρα και το θεωρώ ένα σαφές πλεονέκτημα του κ. Μειμαράκη γιατί οι εκλογές σε μεγάλο βαθμό προσωποποιούνται. Το δεύτερο στοιχείο, είναι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων, οι οποίες είναι τρία προς ένα υπέρ της Ν.Δ. Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό στοιχείο που αν παγιωθεί την τελευταία εβδομάδα σημαίνει ότι η Ν.Δ. θα πάει καλά.

 

Για το διακύβευμα των εκλογών:

 

Το διακύβευμα των εκλογών είναι η κυβερνησιμότητα, δηλαδή τι θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου. Εμείς έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε μια εθνική ομάδα διακυβέρνησης εάν ο ελληνικός λαός μας βγάλει πρώτο κόμμα. Θα είναι μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ομαλότητα, θα επιδιώξει συνεννοήσεις, συνθέσεις και συνεργασίες. Σε αυτή την ομάδα διακυβέρνησης δεν θα συμμετέχουν στελέχη μόνο προερχόμενα από τη Ν.Δ., θα συμμετέχουν στελέχη και των άλλων κομμάτων και βεβαίως θα συμμετέχουν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Άνθρωποι από την αγορά και την επιστήμη, που μπορούν να προσφέρουν πολλά.

 

Επίσης, σχεδιάζουμε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, γιατί απαιτείται μια ομάδα από στελέχη με ειδική γνώση και εμπειρία, στελέχη που να μπορούν να εκφράζουν και να δεσμεύουν όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, ανεξάρτητα αν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην συμμετέχει στην διαπραγμάτευση, γιατί αυτί έχουν την πατρότητα του μνημονίου, αυτοί έχουν κάνει τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων επτά μηνών.

 

Τέλος, σχεδιάζουμε μια ομάδα εθνικού σχεδιασμού, που θα σχεδιάσει σε βάθος τριετίας. Στην ομάδα εθνικού σχεδιασμού θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων, κοινωνικών εταίρων, επιστήμονες, τεχνοκράτες, που θα στρέψουν το βλέμμα τους στο μεσοπρόθεσμο μέλλον και να παρουσιάσουν την άνοιξη του 2016 ένα συγκροτημένο, ολοκληρωμένο σχέδιο, που να αφορά όλους τους τομείς και περιφέρειες της χώρας.

 

 

 

 

 

Για την επτάμηνη διαπραγμάτευση:

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ κακή διαπραγμάτευση, δεν έχει σημασία πόσο χρόνο διαπραγματεύεσαι αλλά τι αποτέλεσμα φέρνεις και το αποτέλεσμα ήταν κάκιστο. Κάθε ημέρα που περνούσε γινόταν περισσότερο δυσμενής για τον ελληνικό λαό, αν είχαν πάρει τη συμφωνία τον Ιανουάριο, μόλις εξελέγησαν θα ήταν καλύτερα, αν είχαν συμφωνήσει στις 20 Φεβρουαρίου θα ήταν πολύ καλύτερα.

 

Θα σας θυμίσω, όμως, ότι τότε, στις 20 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση είπε ότι δεν θέλει χρήματα, ήθελαν να κάνουν «υπερήφανη» πολιτική και με αυτό τον τρόπο στέγνωσαν όλα τα ταμεία και τα ταμειακά διαθέσιμα και του τομέα της κεντρικής διοίκησης και της περιφερειακής διοίκησης.

 

Για το μνημόνιο Τσίπρα:

 

Γιατί την επόμενη τριετία μας δεσμεύει ένα μνημόνιο, δύσκολο, χειρότερο από τα δύο προηγούμενα, πρέπει όμως να εφαρμοστεί. Το μνημόνιο χωρίζεται στο δημοσιονομικό σκέλος και τις μεταρρυθμίσεις. Τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να τις εφαρμόσουμε κατά γράμμα, δεν είναι ανάγκη να μας τις επιβάλλουν οι εταίροι – δανειστές. Και σε αυτό το σημείο κάνω την αυτοκριτική μου, γιατί και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε όσο έπρεπε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στο δημόσιο, την παιδεία, την υγεία, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί.

 

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα είναι σκληρά, ωστόσο το μνημόνιο είναι μια συνεχής διαπραγμάτευση. Για αυτό επιμένω ότι πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και στη διακυβέρνηση και στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει απέξω και αρχίσει να πετροβολάει, γεμίσει τις πλατείες με διαμαρτυρόμενους και γίνει όψιμα αντιμνημονιακός, τότε δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα.

 

Για το χρέος:

 

Ας μας πουν που, σε ποιο σημείο, στο μνημόνιο Τσίπρα – Καμένου αναφέρεται μια λέξη, έστω μια λέξη, για το χρέος. Πουθενά δεν αναφέρεται. Ενώ θα σας θυμίσω ότι στο μνημόνιο το 2012 υπήρξε αναφορά για διευθέτηση στο χρέος. Και τι σημαίνει διευθέτηση, τι είχαμε πετύχει. Είχαμε πετύχει επιμήκυνση, δηλαδή ο χρόνος αποπληρωμής από τα τριάντα να πάει στα πενήντα χρόνια, είχαμε πετύχει μείωση του επιτοκίου και είχαμε πετύχει δεκαετή περίοδο χάριτος. Άρα, ας μην μας μιλάνε συνέχεια για το χρέος.

 

Για το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση:

 

Εμείς αντιδράσαμε από την πρώτη ημέρα και ο κ. Τσίπρας επέμενε να μπει ο ΦΠΑ στην παιδεία και μπήκε. Αφορά, όμως, όλες τις ελληνικές οικογένειες, αφορά τα ΙΕΚ, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τα μουσικά σχολεία, τα πάντα. Το κόστος αυτού του μέτρου ήταν 158 εκατομμύρια ευρώ και εμείς δεσμευτήκαμε να βρούμε ισοδύναμα μέτρα και να καταργήσουμε το 23%.

 

Για τη φορολογία των αγροτών:

 

Εμείς το 2014 φορολογήσαμε τους αγρότες και το πληρώσαμε αυτό στις 25 Ιανουαρίου. Αυτά που έφερε τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τους αγρότες είναι πολύ δυσμενή για αυτούς. Θα σταθούμε στο πλευρό των αγροτών και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βρούμε αντισταθμιστικά, παράλληλα μέτρα για τους αγρότες.

 

Για τις επενδύσεις:

 

Ποιός μπορεί να φέρει επενδύσεις στη χώρα; Το δημόσιο αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να φέρει, όπου χρειάστηκε να κάνει τον επιχειρηματία απέτυχε, οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα. Πως θα προσελκύσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις; Μόνο με ένα τρόπο, να γίνουμε ελκυστικότεροι σε σχέση με τους όμορες γείτονες μας, γιατί εμείς έχουμε φορολογία στις επιχειρήσεις 29% και παραπάνω, συν την προκαταβολή και τα capital controls. Γιατί να μην μειώσουμε τους φόρους;

 

Επίσης, εμείς πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί συνεπάγονται ανάπτυξη και η ανάπτυξη σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, η COSCO, επειδή είμαι και Πειραιώτης, εκτός του ότι έφερε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος, έδωσε και 850 θέσεις εργασίας στους συμπολίτες μου της Β’ Πειραιά. Και η καινούργια επένδυση της COSCO που θα γίνει, με επέκταση της σε όλο το λιμάνι, θα δώσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία έφτασαν στην τιμή των 1.200.000.000 ευρώ και με επενδύσεις άλλο ένα δισεκατομμύριο θα δημιουργούσαν τρεις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα καθιστούσαν τα περιφερειακά μας αεροδρόμια ελκυστικά για τον τουρισμό.

 

Για το εάν η συμφωνία είναι βιώσιμη:

 

Η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί, με μια προϋπόθεση. Ότι θα είναι υπό διαπραγμάτευση συνεχώς. Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, που είναι αδιαπραγμάτευτες. Τα δημοσιονομικά πρέπει να τα διαπραγματευόμαστε μέρα μέρα, να είμαστε όλοι μαζί, να βλέπουν και οι εταίροι μας ότι είμαστε ενωμένοι και να σκέφτονται και αυτοί διαφορετικά. Και να τους δώσουμε ισοδύναμα μέτρα ώστε να απαλύνουμε και να λειάνουμε ορισμένα δύσκολα θέματα. 

Print
1305 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω