Search
× Search
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Τ/Σ "KONTRA CHANNEL"

Σημεία της συνέντευξης του

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στο KONTRA CHANNEL

 

 

Για ο τραγικό δυστύχημα στο Φαρμακονήσι:

 

Είναι ένα θέμα που δε προσφέρεται για προεκλογικές κορώνες, ούτε πρέπει να μπει σε προεκλογική αντιπαράθεση. Είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα, τουλάχιστον 15 παιδάκια, τέσσερα μωρά, πνίγηκαν στο Φαρμακονήσι και θα πρέπει να κοιτάξουμε το ζήτημα με πολύ σοβαρότητα. Ξεφεύγει από τα ευρωπαϊκά σύνορα, έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να ασχοληθεί η διεθνής κοινότητα, μέσω του ΟΗΕ.

 

Το πρόβλημα το έθεσε ο Γιούνκερ σωστά για την ποσόστωση, όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να δεχθούν έναν ορισμένο αριθμό προσφύγων και δεν που αρέσει καθόλου που βλέπω ορισμένες χώρες να αντιδρούν, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία, η οποία δεν είναι δυνατόν να κλείνει τα σύνορα της όταν είναι γνωστό τι τράβαγε πριν 30 χρόνια. Αυτό που έκανε η Γερμανία ελπίζω να είναι προσωρινό, καθώς η κα Μέρκελ έχει δεσμευθεί ότι θα δεχθεί 240.000 πρόσφυγες σε πρώτη φάση και αργότερα άλλους 260.000 και όλες οι άλλες χώρες θα πρέπει να δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια, να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να βρουν ένα καλύτερο μέλλον.

 

Για τις δημοσκοπήσεις:

 

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δείχνει μια φωτογραφία της στιγμής. Εγώ θα σταθώ σε 2-3 ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

 

Πρώτον, αναφορικά με τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τη συσπείρωση του. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει μια συσπείρωση 63% - 65%, συσπείρωση από αυτούς που τον ψήφισαν στις 25 Ιανουαρίου. Στις 25 Ιανουαρίου, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μια συνεκτικότητα ως προς τους πολίτες που τον ψήφισαν, τότε τους ψήφισε ο κάθε πικραμένος, ψήφισαν το ροζ συννεφάκι των υποσχέσεων και επομένως δεν μπορείς να πεις ότι υπήρχε μια συνεκτική ομάδα ψηφοφόρων. Εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανέβει σε συσπείρωση περισσότερο.

 

Δεύτερον, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατάφερε μέσα δυόμιση μήνες να είναι πρώτος σε δημοφιλία από τον Τσίπρα, ο οποίος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μονοπωλούσε τη δημοφιλία επί πέντε ολόκληρα χρόνια. Ο Μειμαράκης κατάφερε να τον περάσει με το ύφος του, με το γεγονός ότι δεν είναι δήθεν, ότι κοιτάει τον ελληνικό λαό στα μάτια και του λέει την αλήθεια, μιλώντας του με αμεσότητα.

 

Τρίτον ποιοτικό χαρακτηριστικό, είναι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων και μάλιστα αυτές που γίνονται την τελευταία εβδομάδα, οι οποίες είναι πιο σημαντικές και από τη συσπείρωση των κομμάτων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. παίρνει 5,7% από τον ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχα του δίνει 2,5%.

 Το 5,7% του ΣΥΡΙΖΑ αφορά το 36% του ΣΥΡΙΖΑ και το 2,5% της Ν.Δ. αφορά το 28% της Ν.Δ., στις εκλογές του Ιανουαρίου, επομένως η διαφορά είναι 1 προς 3, δηλαδή τρείς φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Ν.Δ. πάει ένας ψηφοφόρος. Αυτό είναι διπλάσιο και θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.

 

Για το χρέος:

Στο μνημόνιο 3, στο μνημόνιο Τσίπρα, δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη για το χρέος. Αντιθέτως, στο μνημόνιο που υπεγράφη το 2012 γινόταν αναφορά για διευθέτηση του χρέους, δηλαδή για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου και δεκαετή περίοδο χάριτος. Άρα, αυτό που ήταν συμφωνημένο το 2012 γιατί δεν το δέχθηκαν τον Ιανουάριο να κλείσει το θέμα;

 

Για τα επιτόκια δανεισμού:

Ο κ. Τσίπρας στο debate δεν είπε την αλήθεια, μίλησε για το επιτόκιο προς το ΔΝΤ. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν δύο δάνεια, τα 30 δισεκατομμύρια προς το ΔΝΤ, με επιτόκιο πράγματι 4% - 4,5%, αλλά τα υπόλοιπα 90 δισεκατομμύρια ήταν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν, με επιτόκιο περίπου 1,1 – 1,3%.

 

Για τις συνεργασίες μετεκλογικά:

Εμείς έχουμε πει ότι το πρώτο μας μέλημα είναι να κάνουμε μια εθνική ομάδα διακυβέρνησης, δηλαδή μια κυβέρνηση που θα διασφαλίζει σταθερότητα, ομαλότητα και δεν θα πάμε πάλι σε εκλογές. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, οκτώ εκλογές σε ένα χρόνο δεν αντέχει ο τόπος. Γ            ια αυτό τον λόγο, πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση με εθνική συνεννόηση, με όλα τα κόμματα μέσα, και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μπει να δεσμευτεί τουλάχιστον ότι δεν θα πετροβολάει απέξω την συγκυβέρνηση που θα σχηματισθεί.

Εκεί, όμως, που δεν μπορεί να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ με κανένα τρόπο είναι από την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Διότι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη του τρίτου μνημονίου και επομένως δεν μπορεί να απέχει από τη διαπραγμάτευση.

Τέλος, πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα εθνικού σχεδιασμού για την υπόλοιπη τριετία, έχουμε ένα μνημόνιο να εφαρμόσουμε. Μνημόνιο, όμως, που επιδέχεται συνεχή διαπραγμάτευση και εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα μέτρα, όπως κάναμε με το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Print
1311 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω