Search
× Search
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑ

Σημεία της συνέντευξης του

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Για τις εξαγγελίες Τσίπρα και τις παροχές στους συνταξιούχους:

 

Μου θύμισε το 1989 και το περίφημο «Τσοβόλα δώστα όλα».

 

Ο Πρωθυπουργός έκανε ένα μελοδραματικό διάγγελμα στον ελληνικό λαό και δεν είπε όσα είχε να πει στη Βουλή, αύριο στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ως όφειλε να το κάνει. Και βέβαια δεν δικαιολόγησε τα 615 εκατομμύρια ευρώ που ανήγγειλε, τα οποία κατά βάση είναι ψίχουλα.

 

Δεν είναι κακό να δίνεις ορισμένα χρήματα στους αδύναμους συμπολίτες μας, θα πρέπει ωστόσο να δούμε τι τους δίνει και τι τους παίρνει. Για παράδειγμα, για τους ίδιους συνταξιούχους το ποσό από την περικοπή του ΕΟΠΠΥ είναι 900 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 300 εκατομμύρια περισσότερα από όσα τους δίνει. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι πλήρωσαν πρόσθετα μέτρα 7,2 δις ευρώ τη διετία 2015-2016, λόγω του μνημονίου, οι χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμα έχασαν το ΕΚΑΣ, όλοι οι πολίτες και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρώνουν φόρους 2,4 δισεκατομμύρια περισσότερα, θα χάσουν δηλαδή οι συνταξιούχοι άλλα 750 εκατομμύρια. Επομένως αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ήταν ψίχουλα.

 

Επίσης, θα σας θυμίσω ότι το πλεόνασμα επιβεβαιώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ και μετά από τη EUROSTAT τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017. Άρα, ο Πρωθυπουργός προεξοφλεί τα 615 εκατομμύρια χωρίς να τα έχει εξασφαλίσει. Η συμφωνία με τους εταίρους έλεγε ότι ένα μέρος του πλεονάσματος να πάει για την προεξόφληση του χρέους, ένα άλλο μέρος να πάει για τις μεταρρυθμίσεις και ένα άλλο μέρος για τις κοινωνικές παροχές. Αλλά αυτό πρέπει να επισημοποιηθεί.

 

Η Κομισιόν, δε, που είναι η μόνη σύμμαχος που έχει αυτή την ώρα η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις, αιφνιδιάστηκε από τις εξαγγελίες Τσίπρα.

 

Για την εξαγγελία παγώματος αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά:

 

Εμείς, εξαρχής, ήμασταν κατά της επιβολής φόρου ΦΠΑ στα νησιά, σε όλα τα νησιά. Αυτό είναι ένα ψηφισθέν μέτρο και για αυτό ο Πρωθυπουργός μίλησε προσεκτικά για αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα έξι νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

 

Καλό είναι αυτό, απλώς δεν ξέρω πως θα αντιδράσουν από αυτή τη μονομερή ενέργεια οι Βρυξέλλες και κυρίως τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, από τα οποία θα περάσει η έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης.

 

 

 

 

 

Για το εάν αυτή η κίνηση Τσίπρα είναι συγκρουσιακή:

 

Είναι σίγουρα συγκρουσιακής λογικής. Είτε θέλει να πιέσει τους δανειστές, είτε θέλει να πάει σε εκλογές. Η εμπειρία μου δείχνει, όμως, ότι δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με όλα τα μέτωπα ανοιχτά.

 

Αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ανοίξει μέτωπα παντού.

 

Έχει ανοίξει μέτωπο στη Δικαιοσύνη, βάζει τους δικαστές να τσακώνονται μεταξύ τους. Έχει μέτωπο με τους θεσμούς. Αυτά που συμβαίνουν στη Βουλή είναι πρωτοφανή, παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Βουλής να αντισταθεί στις κυβερνητικές πιέσεις. Όλα τα νέα νομοσχέδια έρχονται με τη διαδικασία του επείγοντος και είπα μιλώντας στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι δύο από αυτά, που αφορούν στην αξιολόγηση, ασφαλώς να έρθουν με τη διαδικασία του επείγοντος, αλλά τα υπόλοιπα; Έχει ανοίξει μέτωπο στα εξωτερικά θέματα, τα οποία με αγγίζουν πολύ. Όταν φτάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, κ. Χριστοδουλίδης, να λέει ότι ο κ. Αναστασιάδης συνομιλεί με τον κ. Τσίπρα, αγνοώντας τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κοτζιά, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι θέματα που επηρεάζουν την εξωτερική μας πολιτική. Έχει ανοίξει μέτωπο με τους ναυτικούς και τους αγρότες.

 

Έχω την αίσθηση ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι οι εκλογές, αλλά εάν πάει σε εκλογές με όλα τα μέτωπα ανοιχτά θα πάει χαμένος. Θα τις χάσει πανηγυρικά.

 

Για τις νέες εισροές μεταναστών στη Λέσβο:

 

Δύο στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το πρώτο είναι ότι από αυτούς που ήρθαν τώρα, η τελευταία φουρνιά, μόνο το 20% ήταν πρόσφυγες, οι άλλοι όλοι ήταν μετανάστες από τις χώρες της Αφρικής, μέχρι και από την Τζαμάικα ήταν δύο. Το δεύτερο, που με ανησυχεί περισσότερο, είναι η απόφαση της Κομισιόν για την εφαρμογή του Δουβλίνου ΙΙ, που σημαίνει ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και έχουν προωθηθεί από τη χώρα μας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα ξαναγυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε, ότι η χώρα μας θα γίνει ολόκληρη ένα hot spot. Αυτός είναι ο μεγάλος μου φόβος, ότι εμείς θα δεχθούμε όλη την επιστροφή όλων όσων πέρασαν από την Ελλάδα και αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτούς που έρχονται από τα παράλια.

 

Για την πρόταση της Ν.Δ.:

 

Εμείς έχουμε καταθέσει ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως παρουσίασε ο Πρόεδρος μας, ο κ. Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη και είναι η λεγόμενη συμφωνία αλήθειας. Πυρήνας αυτής της συμφωνίας είναι η εμπροσθοβαρής υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων. Όλες οι αποκρατικοποιήσεις έχουν μείνει πίσω, ακόμα και αυτή των περιφερειακών αεροδρομίων η οποία είχε πάει καλά και τώρα βρίσκουν διάφορα προσκόμματα και την καθυστερούν. Όπως και το Ελληνικό, το οποίο θα δώσει δουλειά σε 5-6 χιλιάδες εργαζόμενους και σε όλο το Λεκανοπέδιο σε 80 χιλιάδες εργαζόμενους.

Print
1200 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω