Search
× Search
Σάββατο, 11 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο KONTRA CHANNEL

Σημεία της συνέντευξης του

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στο KONTRA CHANNEL

 

Για τις δηλώσεις των υπουργών στο προσφυγικό:

 

Καταρχήν, αυτή τη στιγμή θα συμβούλευα τους υπουργούς της κυβέρνησης να μιλούν λιγότερο και να δουλεύουν περισσότερο. Οι δύο χθεσινές δηλώσεις του κ. Κοτζιά και του κ. Μουζάλα ήταν απαράδεκτες. Όταν ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η χώρα αντέχει 150 – 200 χιλιάδες ψυχές τότε πρέπει να δεχθούμε ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών.

 

Για τις ευθύνες της κυβέρνησης στο προσφυγικό:

 

Ευθύνεται κατά κύριο λόγο η κυβέρνηση γιατί έκλεισε το μάτι στους μετανάστες. Το 2014 είχαν μπει στην Ευρώπη περίπου 283.000 μετανάστες, από αυτούς μόνο 75.000 είχαν έρθει στην Ελλάδα, οι υπόλοιποι πέρασαν μέσω Ιταλίας. Το 2015 μπήκαν πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες στην Ευρώπη, από αυτούς 873.000 πέρασαν από την Ελλάδα. Τι άλλο να πούμε για να αποδείξουμε ότι γίναμε ελκυστικός προορισμός το 2015 και άρχισαν να έρχονται δεκαπλάσιοι μετανάστες στην Ελλάδα; Γίναμε ένα δημοφιλής προορισμός για τους διακινητές από τους τραγικούς αυτούς χειρισμούς.

 

Πέρυσι, κατά δήλωση του επιτρόπου, του κ. Αβραμόπουλου, είχαν δοθεί 450 εκατομμύρια στην Ελλάδα για την υποδοχή των προσφύγων, αλλά δεν καταφέραμε να τα απορροφήσουμε γιατί δεν είχε γίνει ο κατάλληλος οργανισμός διαχείρισης των χρημάτων αυτών. Για αυτό θα είδατε ότι  τα 750 εκατομμύρια που θα δώσει η Κομισιόν στη χώρα μας δεν δίνονται όλα στη κυβέρνηση, το μεγαλύτερο μέρος τους δίνεται μέσω της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

 

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό:

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε το καθήκον της. Καταρχήν, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη σύνοδο του ΕΛΚ και μίλησε με δέκα Πρωθυπουργούς τήρησε την εθνική γραμμή και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει, προτάσεις που στηρίζονται σε έξι άξονες.

 

Πρώτον, δεν έχουμε καταλάβει γιατί έκλεισε η Αμυγδαλέζα, όταν κατ’ ομολογία του ίδιου του κ. Μουζάλα μόνο το 30% των εισερχομένων είναι πρόσφυγες, το υπόλοιπο 70% είναι παράτυποι μετανάστες. Άρα κάτι πρέπει να γίνει εδώ, αλλά πώς να γίνει όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα.

 

Δεύτερον, αποφασιστικό ρόλο στο θέμα αυτό παίζει η Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να λέγεται από υπεύθυνα χείλη ότι με 40 ευρώ πέρναγαν με την Turkish Airlines από το Μαρόκο στην Τουρκία και έπαιρναν visa. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αποκρούσει 12 φορές την ελεύθερη visa στο αεροδρόμιο Αττατούρκ στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα πια οι βίζες δίνονται ευθέως, ήταν μια από τις παραχωρήσεις που έκανε η ΕΕ στην Τουρκία. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η επανεισδοχή, η οποία για να επιτευχθεί πρέπει να γίνουν hot spots στα σύνορα της Τουρκίας με τις άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή και εκεί να γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.

 

Η τρίτη πρόταση είναι η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος. Άκουγα σήμερα τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος να λέει ότι μόνο 500 λιμενικοί κάνουν τις επιχειρήσεις και μάλιστα με παλαιά σκάφη.

 

 

Για τις ευθύνες της Ευρώπης:

 

Δεν είναι δυνατόν η Γαλλία με 60 εκατομμύρια κατοίκους να λέει ότι δέχεται μόνο 30.000 πρόσφυγες. Θα πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί μια από τις πιο βασικές προϋποθέσεις της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη. Πρέπει να βοηθηθεί η χώρα μας.

 

Εγώ, από τότε που είχαμε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, διαβλέποντας τα χειρότερα που έρχονται είχα ζητήσει να ενισχυθεί η Frontex, αυτός ήταν και ο λόγος που πήραμε από την Κομισιόν το χαρτοφυλάκιο του κ. Αβραμόπουλου. Ξέρετε, ότι αυτή τη στιγμή η Frontex έχει στείλει μόνο 4 σκάφη να επιχειρούν; Να κάνουν τι; Εδώ απαιτούνται δεκάδες σκάφη και η Frontex έχει τη δυνατότητα να το πράξει.

 

Για το εάν πρέπει να ασκήσει βέτο η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής:

 

Η ευκαιρία του βέτο χάθηκε στη Σύνοδο που αφορούσε το            Brexit,όταν όλη η Ευρώπη μας είχε ανάγκη για να πάρει ο Κάμερον όσα ζήτησε ώστε να μπορέσει να κερδίσει το δημοψήφισμα που θα γίνει στη Μ. Βρετανία. Εκείνη τη στιγμή εμείς έπρεπε να απειλήσουμε αποφασιστικά με βέτο, τότε θα περνάμε πολύ περισσότερα. Και δεν εννοώ οικονομικά ανταλλάγματα, γιατί δεν θα πρέπει να συνδέσουμε το προσφυγικό με την αξιολόγηση ή με τη ρύθμιση του χρέους. 

Print
1545 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω