Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα"
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή
του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα»,
με τον κ. Γιώργο Παπαδάκη
Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2008
Για την διαδοχολογία στη Ν.Δ.:
Επιτρέψτε μου, αρνούμαι να απαντήσω σε αυτό το ζήτημα. Το θεωρώ ένα ανύπαρκτο θέμα, στα όρια του γελοίου. Δεν πρέπει, καν, να συζητείται.
Για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Πρωθυπουργού, πριν από τις εκλογές, σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές για τη Ν.Δ.:
Σε καμιά περίπτωση, δεν βλέπω αυτό το ενδεχόμενο.
Πρώτον, δεν είναι στο χαρακτήρα του Κώστα Καραμανλή.
Δεύτερον, έχω κατ’ επανάληψη, τονίσει ότι αυτή τη στιγμή η διαφορά μας από το ΠΑΣΟΚ είναι η ίδια που ήταν, πριν από τρεις μήνες, υπέρ της Ν.Δ.. Το εκλογικό σώμα είναι τόσο ρευστό, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπεί το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Όταν το ΠΑΣΟΚ, ήταν πίσω τρεις μονάδες είχε μια πηγή δεξαμενής άντλησης ψήφων, για παράδειγμα από το ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωνε υψηλά ποσοστά. Έτσι και εμείς, έχουμε μια δεξαμενή άντλησης δικών μας ψήφων. Διότι, δεν είναι δυνατόν η Ν.Δ. να παρουσιάζει, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, συσπείρωση 58%, όταν ακόμα και το 1981, στη χειρότερη εκλογή για την Ν.Δ., είχαμε συσπείρωση 80%. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ανακάμψουμε.
Για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων:
Παρακολουθώντας τις κυλιόμενες, καθημερινές σχεδόν, δημοσκοπήσεις βλέπουμε πόσο ρευστό είναι το εκλογικό σώμα.
Σημασία έχει το εξής. Υπάρχει ένα 19% αδιευκρίνιστη ψήφου, για την οποία εμείς έχουμε κάνει ποιοτική έρευνα. Είδαμε, ότι το 57% της αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται από την Ν.Δ. και μόνο το 24% από το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό σημαίνει, ότι είναι πιο εύκολο να τους φέρουμε κοντά μας, αφού ανήκουν σε εμάς και δεν μεταφέρθηκαν απ’ ευθείας στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης, το 52% πιστεύουν ότι ο Καραμανλής έχει αρχηγικά προσόντα και μόνο το 19% για τον Γ. Παπανδρέου. Και αυτό είναι θετικό για εμάς, διότι οι Έλληνες δεν ψηφίζουν μόνο κόμματα, ψηφίζουν κυρίως για Πρωθυπουργό.
Για τη στάση των πολιτικών απέναντι στους πολίτες:
Οι πολίτες, συνήθως, δέχονται στερεότυπες απαντήσεις από τους πολιτικούς. Τις περισσότερες φορές έτσι γίνεται, διότι ο καθένας, αν δεν βλέπει τα πράγματα σφαιρικά, υπερασπίζεται την κομματική του ταυτότητα. Έχω πει, πολλές φορές, ότι εκτός από την κομματική ταυτότητα υπάρχουν και τα προβλήματα του πολίτη και αυτά είναι που πρέπει να μας απασχολούν. Τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Υπάρχει μια λέξη, που εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την κάνουμε ευαγγέλιο. Συναίνεση. Σε ορισμένα κεντρικά, μεγάλα θέματα, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, νομίζω ότι τουλάχιστον τα δύο κόμματα εξουσίας θα μπορούσαν να συνεργαστούν, πάνω σε κοινές προτάσεις.
Για τις τράπεζες:
Με την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, του κ. Φώλια, καταργείται το λεγόμενο μπόνους του φακέλου, των 1.000 ευρώ, και ελέγχονται οι τράπεζες εάν μετά την υπουργική απόφαση το εφαρμόζουν. Νομίζω, ότι τώρα το εφαρμόζουν.
Το πρόγραμμα των 28 δισ., που έφερε η κυβέρνηση, αποτελεί εγγυοδοσία και θωρακίζει την οικονομία. Όλες οι τράπεζες δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν χρήση του προγράμματος. Τα 5 δισ., που είναι ρευστό, θα δοθούν σε στεγαστικά δάνεια και σε ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η άποψη μου είναι, ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε η παγκόσμια οικονομική κρίση, το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να το έχουμε εφεύρει.
Για την άνοδο των επιτοκίων, μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας:
Είναι αλήθεια αυτό. Ο Ο.Ε.Κ. είχε κάνει μια, μακρόχρονη, συμφωνία για ένα ορισμένο επιτόκιο και η τράπεζα, πολύ κακώς, ανέβασε τα επιτόκια στηριζόμενη στην άνοδο του euribor. Τώρα, όμως, το euribor πέφτει και επομένως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ρίξουν τα επιτόκια.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με μια κορυφαία κίνηση, υπέδειξε στις τράπεζες να πειθαρχήσουν με την πορεία των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Για τις ελλείψεις στο Ε.ΣΥ και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας:
Υπάρχουν Μ.Ε.Θ που δεν λειτουργούν, από έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και είναι σίγουρο ότι, αυτή τη στιγμή, δεκάδες συνάνθρωποι μας στο Λεκανοπέδιο ζητούν, με αγωνία, μια μονάδα εντατικής θεραπείας. Η προκήρυξη του 2003, για τους νοσηλευτές, δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω ενστάσεων. Διότι, έτσι προβλέπει το δαιδαλώδες σύστημα του ΑΣΕΠ, που δεν επιτρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία, λόγω των ενστάσεων.
Ευτυχώς, το αντιλήφθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, σε επίκαιρη ερώτηση που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή. Μου έμεινε το γεγονός, ότι ο κ. Παπανδρέου συναίνεσε για την πρόσληψη τριών χιλιάδων νοσηλευτών εκτός ΑΣΕΠ.
Το σύστημα πρόσληψης για το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να γίνει πιο ελαστικό.