Search
× Search
Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην "ΑΚΡΟΠΟΛΗ"

 

ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε σε σχέση με τα όσα ακούγονται τελευταία, τόσο για τον πολλές φορές αναγγελθέντα ανασχηματισμό, όσο και για το ότι κυβερνητικά στελέχη μπαίνουν στο στόχαστρο κάποιων ΜΜΕ, εσείς πως τοποθετήστε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μετά και τις δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός από την Κίνα για τον ανασχηματισμό – για πρώτη φορά μάλιστα – έχουμε πειστεί, πλέον, όλοι ότι είμαστε πολύ κοντά. Βέβαια, την ακριβή ημερομηνία αλλά και με ποια πρόσωπα θα στελεχωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα θα τα καθορίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Μην ξεχνάτε ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί τα πάντα γύρω από τον ανασχηματισμό. Ο ίδιος μη ενδίδοντας σε καμιά πίεση απέδειξε ότι παραμένει ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Θα βρεθούμε, λοιπόν, σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο πιστεύω ότι ξεκινάει από μία πολύ καλύτερη αφετηρία σε σχέση με το προηγούμενο.
Όσον αφορά το ότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη βρέθηκαν στο στόχαστρο κάποιων ΜΜΕ, πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πραγματικά ανησυχητικό φαινόμενο: της προσπάθειας επιβολής μίας τηλεοπτικής δημοκρατίας. Τα ΜΜΕ έχουν την τάση να μεγεθύνουν τα αρνητικά και να υποβαθμίζουν τα θετικά. Ακολουθούν μία στείρα αντικυβερνητική πολιτική, προσπαθούν να φέρουν την ατζέντα σε παραπολιτικά θέματα, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη της Κυβέρνησης να δέχονται αδίκως, τις περισσότερες φορές, μία πολεμική άνευ προηγουμένου. Θέλω να επισημάνω εδώ ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταφέρει να μείνει αλώβητος από όλο αυτόν τον πόλεμο και να κρατήσει τα ποσοστά δημοφιλίας του σε πραγματικά εντυπωσιακά επίπεδα.

 

ΔΗΜ: Η συνταγματική αναθεώρηση σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι αφενός θα επαναφέρει την ουσία της συζήτησης  στην πολιτική, αφετέρου πόσο θα βοηθήσει στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση:

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η Κυβέρνηση με την πρότασή της για αναθεώρηση του Συντάγματος, προσπάθησε και κατάφερε, όπως άλλωστε διαφαίνεται από τις τελευταίες  δημοσκοπήσεις, να επαναφέρει την ατζέντα στο πεδίο της πολιτικής. Ο Ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί πλέον ότι κάποιος πρέπει να «ταράξει» τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής ζωής. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Πρωθυπουργό. Η πρωτοβουλία του η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική έχει ως στρατηγικό στόχο την δημιουργία θεσμικού πλαισίου τέτοιου που να ενδυναμώνει τις μεταρρυθμιστικές και διαρθρωτικές πολιτικές, τις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη αυτός ο τόπος. Έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε πίσω την αδράνεια και την στασιμότητα του παρελθόντος και να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός.

 

ΔΗΜ: Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από την εκλογική νίκη της Ν.Δ.. Είστε ικανοποιημένος από την επίδοση της Κυβέρνησης έως τώρα και που θα επισημαίνατε κάποιες αδυναμίες:

«Ιωάννης Τραγάκης»:  Έχουν περάσει περίπου 2 χρόνια από την εκλογική νίκη της Ν.Δ., τα οποία ως γνωστό είναι και τα πιο δύσκολα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι λογικό όταν ασκείς κυβερνητική δράση να κάνεις λάθη και παραλήψεις και είναι βέβαιο ότι κάποιες αδυναμίες θα μπορούσαμε κάλλιστα να τις είχαμε αποφύγει. Παρόλα αυτά η Νέα Διακυβέρνηση κατάφερε, μιλώντας την γλώσσα της ειλικρίνειας στον ελληνικό λαό και αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα με ρεαλισμό και παρρησία, να έχει θετικό ισοζύγιο. Πέτυχε να διοργανώσει άρτια τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να δώσει λύσεις σε χρόνιες παθήσεις του τόπου, να επαναφέρει την διαφάνεια και την ισονομία στην δημόσια ζωή, να αντιταχθεί με αποφασιστικότητα στην διαπλοκή, να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά και να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, επαναφέροντας έτσι την αισιοδοξία στο επενδυτικό κοινό. Η μεγαλύτερη, όμως, τομή της νέας διακυβέρνησης είναι μια: ότι επιτέλους έθεσε σε τροχιά την μεταρρυθμιστική πορεία του τόπου. Και μην ξεχνάτε. Όλα αυτά μέσα σε ένα εχθρικό και στείρο αντιπολιτευτικό και μιντιακό περιβάλλον. Τα συμπεράσματα ανήκουν στον ελληνικό λαό.

 

ΔΗΜ: Η θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής την οποία έχετε, πόσο βοηθά την προσφορά σας στην περιφέρεια του Πειραιά, στην οποία εκλέγεσθε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όπως γνωρίζετε πολιτεύομαι σε μία δύσκολη εκλογική περιφέρεια, τη Β΄Πειραιά, με συσσωρεμένα προβλήματα δεκαετιών. Όπως αυτό της ανεργία, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της έλλειψης σοβαρών υποδομών. Προβλήματα που δεν πολιτικό χρώμα, δεν έχουν κομματική απόχρωση, είναι προβλήματα διαρθρωτικά. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι όσοι αγαπάμε αυτή την περιοχή – είτε είμαστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση - να σκύψουμε με στοργή πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να διεκδικούμε με ενιαίο και αποφασιστικό τρόπο. Εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι την ρόλο μου ως βουλευτής αυτής της περιφέρειας. Η θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής μου δίνει σαφώς περισσότερες δυνατότητες, τις οποίες θα αξιοποιήσω στο έπακρο μέχρι το τέλος της θητείας μου προς όφελος των συμπολιτών μου. Είναι γνωστό ότι ποτέ δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα ή ως μέσο προσωπικής προβολής και κοινωνικής ανέλιξης. Δεν το είχα ανάγκη αν θέλετε. Η πολιτική για μένα ήταν, είναι και θα είναι λειτούργημα. Το εννοώ αυτό.

 

ΔΗΜ: Είμαστε μάρτυρες ενός μεγάλου παραδικαστικού κυκλώματος που αποκαλύπτεται σταδιακά κάθε μέρα. Αυτή η έκταση σήψης του θεσμού της δικαιοσύνης, της δικαιοσύνης την οποία θεωρεί ότι υπάρχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, πόσο μεγάλο πρόβλημα συνιστά τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η Κυβέρνηση αυτή τόλμησε. Τόλμησε να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο για τη διαλεύκανση του παραδικαστικού κυκλώματος. Το θέμα της κάθαρσης της δικαιοσύνης προχωρά με γοργούς ρυθμούς, γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί ανώτατοι δικαστικοί έχουν εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη. Μη ξεχνάτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει έρθει και έρχεται σε καθημερινή επαφή με τη δικαιοσύνη, γεγονός που προσδίδει στο θέμα αυτό αυξημένη σπουδαιότητα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αυτή η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φθάσει το θέμα μέχρι τέλους και να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή και το κύρος του ύψιστου αυτού θεσμού.

 

ΔΗΜ: Ποιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το κεντρικό στοίχημα της Κυβέρνησης και της Ν.Δημοκρατίας ενόψει αρχικά των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και σε δεύτερη φάση των επόμενων βουλευτικών εκλογών;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το 2006 είναι μία χρονιά εκλογών και επομένως η Κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στη πρόκληση ενός  προεκλογικού αγώνα. Το αποτέλεσμα των προηγούμενων δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών του 2002, ανεβάζει ψηλά τον πήχη του εκλογικού αποτελέσματος. Προσωπικά πιστεύω ότι το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης γι’ αυτές τις εκλογές, είναι η Υπερνομαρχία Αττικής. Και αυτό γιατί είμαι πεπεισμένος ότι τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά – θα τους κερδίσουν οι υποψήφιοι μας. Αν, λοιπόν, η επιλογή των προσώπων είναι η κατάλληλη, νομίζω ότι στις δημοτικές – νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα επαναβεβαιώσει την πλατιά κοινωνική στήριξη που της παρέχει ο ελληνικός λαός.

Print
1385 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω