Search
× Search
Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4

 

Πρίν από λίγο μίλησαμε με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ιωάννη Τραγάκη που ήταν και επικεφαλής της Επιτροπής για τα εξοπλιστικά που λειτουργούσε, θυμίζω, την εποχή που γινόντουσαν οι παρακολουθήσεις μεταξύ άλλων και του κατεξοχήν εμπλεκομένου τότε πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, υπουργού Άμυνας του Γιάννου Παπαντωνίου. Ο κ. Τραγάκης συγκέντρωσε από εκεί χρήσιμη εμπερία και ακούστε τι λέει, νομίζω έχει ενδιαφέρον, ειδικά το σημείο που αναφέρεται στα συμβόλαια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και το θέμα Vodaphone. Κύρεις και κύριοι ο κ. Γιάννης Τραγάκης.

 

ΔΗΜ: Καλή σας μέρα κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλή σας μέρα κ. Καρζή, σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Εσείς ήσασταν και Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά, ήταν την ίδια περίοδο που μόλις χθές πληροφορηθήκαμε – φαντάζομαι και εσείς χθές μόλις – που γινόντουσαν αυτές οι υποκλοπές. Πως σας φάνηκε που την ίδια περίοδο που εσείς ψάχνατε αυτά τα πολύ ευαίσθητα και κρίσημα θέματα κάποιοι μπορούσαν να ακούνε τον Αρχηγό του Στρατού, τον Αρχηγό του Ναυτικού, τον Υπουργό Άμυνας, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υφυπουργό Εξωτερικών και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Νομίζω ότι είναι ένα θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας και μας αφορά όλους. Ορισμένοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθούν και ίσως να υποκλέψουν κορυφαίους υπουργούς και ορισμένα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού. Και είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι Υπουργοί στους οποίους γινόντουσαν οι υποκλοπές χειρίζοντο κρίσημα εθνικά και άλλα θέματα. Τώρα εγώ δεν θα μπορέσω και δεν θα θελήσω να γίνω ειδικός υποκλεπτολόγος. Όλες αυτές τις μέρες θα γίνουν ειδικοί υποκλεπτολόγοι τόσοι πολλοί, όχι σε μένα αυτό το ποτήρι. Θα ήθελα, όμως, να καταθέσω μια εμπειρία μου η οποία πιθανόν να βοηθήσει. Όπως γνωρίζετε στην Βουλή έχουμε ένα σύστημα, έναν κλοβό ασφαλείας όσον αφορά την λειτουργία των κινητών τηλεφόνων εντός του Κοινοβουλίου και εντός της αίθουσας της Γερουσίας. Όταν, λοιπόν, προέδρευα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά, παρά το γεγονός ότι είχαμε ενεργοποιήσει τον κλοβό ασφαλείας για την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων των συναδέλφων, ορισμένοι συνάδελφοι οι οποίοι είχαν τέταρτης γενιάς τηλέφωνα και με δορυφορική λήψη είχαν την δυνατότητα της επικοινωνίας. Φρόντισα τότε εγώ, ρώτησα και έμαθα ότι το σύστημα μας ήταν ήδη απαρχαιωμένο και δεν μπορούσε να απενεργοποιήσει τα τηλέφωνα αυτά. Γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί τελικά  οι υποκλοπείς είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά απο τους υποκλεπτόμενους.

 

ΔΗΜ: Ναι, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι ένα κράτος αν θέλει να έχει στοιχειώδη κρατική ασφάλεια οφείλει να έχει μερικές υπηρεσίες που να φροντίζουν ώστε τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός να μην είναι πίσω αλλά να μπορεί να προστατεύεται και αυτό δεν υπήρξε στην Ελλάδα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, είναι σίγουρο ότι ο Πρωθυπουργός προστατεύεται και είναι σίγουρο επίσης ότι τα ελάχιστα τηλέφωνα που παρακολουθούσαν απο τα πολλά που χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός, δεν συνεπάγεται ότι δεν προστατεύεται, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

 

ΔΗΜ: Ναι αλλά κ. Τραγάκη ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης δεν ήξερε ποιό από τα τηλέφωνα του παρακολουθούν και ποιό όχι.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Βέβαια δεν το ήξερε, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι όταν είναι διαβαθμισμένα τα κρατικά τηλέφωνα υπάρχουν και ορισμένοι κωδικοί που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια. Το λέω αυτό για να επισημάνω ότι δεν υπήρξε καμιά περίπτωση διαρροής θεμάτων εθνικής ασφάλειας από τις υποκλοπές αυτές. Διότι θα είδατε ότι τα περισσότερα τηλέφωνα τα οποία ήταν στο όνομα του Πρωθυπουργού ήταν στο όνομα της ΑΚΕΤΕ, της εταιρείας που είχε ο πατέρας του.

 

ΔΗΜ: Εντάξει, δεν είναι μόνο η ΑΚΕΤΕ, είχαν τα τηλέφωνα του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Άμυνας, των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, στελεχών των υπουργείων αυτών που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα και έχουν και αυτοί διαβαθμισμένες πληροφορίες. Δηλαδή επί ματαίω τους παρακολουθούσαν όλους αυτούς;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν ξέρω αν είναι επί ματαίω, θα δείξει η ανάκριση.

 

ΔΗΜ: Δεν θα δείξει κ. Τραγάκη και το ξέρουμε απο χθές ότι δεν θα δείξει.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Απ’ ότι αποδείχθει η προανάκριση ήταν μια χρονοβόρος διαδικασία η οποία κράτησε έντεκα ολόκληρους μήνες, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ανέλυσε τον λόγο για τον οποίο κράτησε τόσο πολύ αυτή η διαδικασία, από εκεί και πέρα ας αφήσουμε την δικαιοσύνη να προχωρήσει να δούμε μέχρι που θα φτάσει. Αυτό, όμως, που πρέπει ίσως να ξαναδούμε από μηδενική βάση είναι οι σχέσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με το ελληνικό δημόσιο και τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με αυτό. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλάβουν την ευθύνη για το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αν και υποτίθεται ότι το τηρούσαν ήδη. Ίσως θα πρέπει να τεθούν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλέιδες. Πάντως, μιλώντας με ορισμένους τεχνικούς χθές – επειδή μας απσχόλησε πολύ αυτό το θέμα – σχημάτισα την άποψη ότι οτιδήποτε βρίσκεται στον αέρα μπορεί να υποκλαπεί. Έχω την αίσθηση αυτή η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι μάλλον απαρχαιωμένη μέθοδος, της προηγούμενης δεκαετίας δηλαδή.

 

ΔΗΜ: Να σας ρωτήσω, από αυτή την ιστορία εσάς σας έχουν μείνει κάποιθα ερωτήματα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς, όλα τα εύγλωτα ερωτήματα που έμειναν στον ελληνικό λαό έμειναν και σε μένα. Κατρχήν, γιατί η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας όταν ανακάλυψε ότι υπήρχε αυτή η παραβίαση του λογισμικού της δεν ενημέρωσε αμέσως την κυβέρνηση ώστε με τα κατάλληλα μέσα και προτού απανεργοποιήσει το λογισμικό της να ερευνήσει και να μάθει ακριβώς από που προήλθαν αυτές οι υποκλοπές.

 

ΔΗΜ: Μισό λεπτό, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης χθές είπε ότι η εταιρεία και ο Διευθύνων Σύμβουλος της έδειξαν εξαιρετικά υπεύθυνη στάση.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το δικαιολόγησε ο κ. Βουλγαράκης λέγοντας ότι θα μπορούσε η εταιρεία να το αποκρύψει το γεγονός αυτό απο την στιγμή που δεν είχε περιέλθει στην γνώση κανενός, άρα αυτό εννούσε μιλώντας για υπέυθυνη στάση της εταιρείας.

 

ΔΗΜ: Όχι, αυτό είναι στοιχειώδης τήρηση της νομιμότητας, υπεύθυνη στάση είναι κάτι άλλο έτσι δεν είναι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έτσι είναι.

 

ΔΗΜ: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Αφού συνέβησαν όλα αυτά δεν θα ήταν λογικό να έχει ενημερωθεί η Αρχή Προστασίας του Απορρήτου;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, οι εξηγήσεις που έδωσαν τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο Υπουργός Επικρατείας εμένα προσωπικά με κάλυψαν. Από τη στιγμή που διενεργείτο μια τέτοιας μεγάλης έκτασης έρευνα και που δεν ήξεραν τι ακριβώς ερευνούσαν - γιατί αν ήξεραν θα είχε ήδη διαρρεύσει – έπρεπε να κρατηθεί μυστική. Είναι πολύ σημαντικό, κυρίως για τα ελληνικά δεδομένα, ότι μια τόσο σημαντική προκαταρκτική διερεύνηση που κράτησε έντεκα ολόκληρους μήνες, κατάφερε να μείνει μυστική χωρίς να διαρεύσει το  παραμικρό. Έχω, λοιπόν, την αίσθηση ότι η μη ενημέρωση της ΑΔΑΕ έγινε μόνο για αυτό το λόγο. 

 

ΔΗΜ: Μια τελευταία ερώτηση. Εσείς όταν ακούσατε ότι το τρίγωνο ήταν ο Λυκαβητός, η πλατεία Μαβίλλη, ο Λευκός Σταυρός και ο πύργος Αθηνών τι σκεφτήκατε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν έκανα κανένα συνειρμό. Ο συνειρμός επαφίεται σε όλους μας.

 

ΔΗΜ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Τραγάκη, καλή σας μέρα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Να είστε καλά, καλημέρα σας.

Print
1423 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω