Search
× Search
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Απ’ ότι λέει η ημερίδα του Τύπου τουλάχιστον, έχετε ανάψει φωτιές με αυτές τις δηλώσεις που κάνατε με τις οποίες λέτε ότι η πλειονότητα των βουλευτών όπως και του κόσμου έχει ζημιωθεί, ότι 10 βουλευτές έχουν ωφεληθεί και 2 -3 από αυτούς έχουν ωφεληθεί σημαντικά, έχουν κερδίσει μεγάλα ποσά δηλαδή.»
Ι. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Ακριβώς έτσι είναι. Από τα στατιστικά στοιχεία που μου παρεδόθησαν βγήκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ήταν χαμένοι απ’ το Χρηματιστήριο, έγινε έλεγχος των χρηματιστηριακών συναλλαγών απ’ το 1998 – 2001 ο οποίος έλεγχος αφορούσε πάνω από 500 βουλευτές και τέως βουλευτές. Επίσης γύρω στους 10 περίπου είχαν κερδίσει απ’ το Χρηματιστήριο και 2 -3  βουλευτές ή τέως βουλευτές είχαν κερδίσει αρκετά χρήματα και μιλάω για ποσό πάνω από 1 δισεκατομμύριο και αυτό σε συντομότατο χρονικό διάστημα. Ο αναδρομικός έλεγχος που μας είχε ανατεθεί και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου όπου θα έχουν παραδοθεί όλα, αφορά το έτος 1998 μέχρι το 2001. Είναι μια τεράστια δουλειά στην οποία δεν αποδίδεται μεγάλη σημασία, ο περισσότερος κόσμος αποδίδει μεγάλη σημασία στις χρηματιστηριακές συναλλαγές αυτής της κρίσιμης τριετίας αλλά και ο έλεγχος του πόθεν έσχες όλων αυτών των ετών είναι μια πολύ σημαντική δουλειά η οποία έγινε από σώμα ορκωτών λογιστών 50 περίπου από τα 3 μεγαλύτερα γραφεία ορκωτών λογιστών της χώρας.»
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι η πρώτη φορά που ο έλεγχος αυτός γίνεται από ορκωτούς λογιστές;»
Ι. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Ναι, είναι η πρώτη φορά και είναι σημαντικό αυτό. Δεν σας κρύβω δε ότι δεν ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι τις συναλλαγές και το πόθεν έσχες αλλά τα ελέγχουν ορκωτοί λογιστές και μάλιστα στον πρόσφατο νόμο τον οποίο είχε φέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε προτρέψει να ακολουθηθεί και για τον έλεγχο των δικαστικών η ίδια μέθοδος.»
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Φοβάμαι ότι στους δημοσιογράφους δεν γίνεται καν έλεγχος, το μόνο που γίνεται είναι αν καταθέτουμε τις δηλώσεις. Το τι δηλώνουμε δηλαδή δεν το ελέγχει κανείς, δυστυχώς.»
Ι. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Χαίρομαι πάρα πολύ που κάνετε αυτή τη διευκρίνιση για να φανεί ότι στον πολιτικό κόσμο ο έλεγχος του πόθεν έσχες γίνεται αλλά για να είμαι και ειλικρινής θα πω ότι είναι πολύ εύκολο και γίνεται πλήρης ο έλεγχος του πόθεν, όμως το έσχες είναι λίγο δύσκολο να το βρούμε.»
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κάποιος βέβαια που μας ακούει και νομίζω δικαιολογημένα, θα πει αυτό που λέτε κι εσείς με ένα άλλο τρόπο ότι δηλαδή μπορεί ο χ βουλευτής να μην αποδεικνύεται ότι είχε συναλλαγές με το Χρηματιστήριο εκμεταλλευόμενος μια εσωτερική πληροφόρηση από τη θέση που είχε σε ένα υπουργείο ή από μια γνωριμία με έναν υπουργό. Ωστόσο μπορεί να τις αγόρασε μέσω του κ. Τραγάκη ο οποίος δεν είναι βουλευτής αλλά είναι ένας απλός φίλος του.»
Ι. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Δεν μπορεί να ελεγχθεί αυτό και μπορεί να ισχύσει για τον κάθε Έλληνα πολίτη. Θέλω όμως να διευκρινίσω ότι επιτρεπόταν στους βουλευτές τότε να κάνουν χρηματιστηριακές συναλλαγές, δεν ήταν κάτι παράνομο. Από το 2002 και μετά απαγορεύτηκαν οι αγορές μετοχών, μέχρι τότε επιτρεπόντουσαν επομένως δεν τίθεται θέμα νομιμότητας. Υπάρχει ένα θέμα ηθικής τάξεως εάν αποδειχθεί ότι κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση την οποία και εκμεταλλεύτηκαν. Τώρα έγινε ποινικό αδίκημα η εσωτερική πληροφόρηση διότι με τον καινούριο νόμο περί Χρηματιστηρίου που έφερε ο Υπουργός Οικονομικών πριν από μερικές μέρες στη Βουλή, έχω την αίσθηση ότι δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα στην εφημερίδα της κυβέρνησης, εκεί η εσωτερική πληροφόρηση γίνεται ποινικό αδίκημα. Τέλος όσον αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό, εγώ δεν έκανα τίποτα άλλο από το να αναφέρω τα στατιστικά στοιχεία τα οποία μου παρέδωσαν οι ορκωτοί λογιστές. Τα στοιχεία δεν αλλάζουν και η κατηγορία την οποία μου απευθύνουν μερικοί απ’ την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης νομίζω ότι αφορά περισσότερο το θέμα του Χρηματιστηρίου επειδή σηκώθηκε ίσως αυτές τις μέρες, έχω την αίσθηση ότι θέλουν αυτό το θέμα να μην σηκωθεί καθόλου και να μείνει θαμμένο. Δεν μπορεί όμως να μείνει θαμμένο, αυτά πρέπει να διερευνηθούν γιατί 1.300.000 ελληνικές οικογένειες έχασαν όλες τις οικονομίες τους και 36 τρις. δρχ. άλλαξαν χέρια χωρίς να γίνει και καμία επένδυση. Άρα για το Χρηματιστήριο να μην λένε τίποτα.»

Print
1369 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω