Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον "98.4"

 

ΔΗΜ: Να καλημερίσω τον βουλευτή της Β’ Πειραιώς, κύριο Γιάννη Τραγάκη, και Αντιπρόεδρο της Βουλής. Καλημέρα κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση, πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη επιλογή προς τα πού θέλουμε να πάει η χώρα. Είναι βέβαιο ότι με τον τρόπο που λειτουργούμε όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, θα γίνεται μόνο χειρότερη. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας πάνω απ’ όλα και δυστυχώς δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι να την κάνουμε αυτή την αλλαγή.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν υπολογίζει το λεγόμενο «πολιτικό» κόστος, ίσως γιατί τελικά δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, γιατί όλες οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει επιβάλλει μέχρι τώρα – διότι τις επέβαλλε, καθώς αντιδρούσαν ορισμένες συντεχνίες – απέδωσαν μακρόχρονα επειδή ο ελληνικός λαός αντελήφθη ότι κινούντο προς την σωστή κατεύθυνση. Εάν βρεθεί έστω και ένας να μας πει ότι αυτή την στιγμή τα πράγματα στην Παιδεία βαίνουν καλώς τότε κακώς η κυβέρνηση προχωράει στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Όταν, όμως, όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει πρόβλημα στην Παιδεία – οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 83% του κόσμου συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση – τότε η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει κάτι. Νομίζω ότι αυτή η πρόταση την οποία καταθέτει η κυβέρνηση θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο και μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια αναταραχή η οποία προήλθε από λάθος επιχείρημα. Η πρώτη αναταραχή ξεκίνησε από τους διδάσκοντες οι οποίοι αντελήφθησαν ότι με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση τους δημιουργούνται κάποια προβλήματα. Αλλά είναι δυνατόν να μην θέλουν την αξιολόγηση όταν σε όλα τα μέρη του κόσμου οι καθηγητές αξιολογούνται για το έργο τους; Αν είναι δυνατόν.

 

ΔΗΜ: Όλοι οι άνθρωποι στην καθημερινότητα μας αξιολογούμαστε. Και εσείς αξιολογείστε από τους ψηφοφόρους σας κάθε μέρα και εγώ από τους ακροατές μου και τους προϊσταμένους μου.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ακριβώς. Δηλαδή ξεκίνησαν με αυτό το επιχείρημα οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, λόγω της ηλικίας τους και λόγω ότι το αίμα τους βράζει, είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους και άρχισαν τις καταλήψεις.

 

ΔΗΜ: Εγώ θα περίμενα από τους φοιτητές να θέλουν αλλαγές, να θέλουν η Παιδεία μας να γίνει ανταγωνιστικότερη, μεγαλύτερη προσπάθεια, δεν μπόρεσα να καταλάβω ποτέ τι σημαίνει αυτό το εντατικοποίηση σπουδών. Δηλαδή είναι κακό να εντατικοποιηθούν οι σπουδές; Δεν το καταλαβαίνω αυτό, είναι καλό να κάθεσαι όλη μέρα, να πίνεις φραπέ και να καπνίζεις τα τσιγάρα σου; Αυτός είναι ο στόχος και αυτό μπορεί να είναι το όραμα για την επόμενη γενιά;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αν μου επιτρέπετε, όμως, έχω την αίσθηση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών δεν σκέφτεται έτσι. Η μεγάλη πλειοψηφία θέλουν να μπουν στο Πανεπιστήμιο, να τελειώσουν ομαλά τις σπουδές τους και να βγουν στην ελεύθερη αγορά. Υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται την φοιτητική ιδιότητα για διαφόρους λόγους, οι λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές. Ε, αυτό δεν πρέπει να αλλάξει κάποτε;

 

ΔΗΜ: Διάβασα ότι την κατάληψη στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, που είναι η μεγαλύτερη σχολή του Πανεπιστημίου, την αποφάσισαν 220 φοιτητές, την στιγμή που έχει χιλιάδες φοιτητές…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει πάνω από 17.000 φοιτητές και όταν οι 220 αποφασίζουν την κατάληψη τότε καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Και είναι λυπηρό το φαινόμενο ότι αυτή την στιγμή είναι σε κατάληψη πάνω από 300 Σχολές σε όλη την χώρα και ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα Παρισιού. Αλλά δεν έχω καταλάβει ακριβώς και τα αιτήματα τους. Διότι καταλαβαίνω πάντα το αίτημα για αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία – έχουμε περάσει και εμείς από τα φοιτητικά έδρανα – είναι ένα πολύ λογικό και διαχρονικό αίτημα. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να μην επιτρέπουμε την εντατικοποίηση των σπουδών και να μην απαλλαγούμε επιτέλους από το κύκλο των αιωνίων φοιτητών, τότε κάτι δεν πάει καλά, κάτι πρέπει να γίνει. Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Και δεν σας κρύβω, διότι παρευρέθηκα σε ορισμένες εκδηλώσεις αυτές τις μέρες, είδα με μεγάλη χαρά ότι πολλοί γονείς φοιτητών θέλουν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτό το σημείο και να μην κάνει πίσω. Είναι θέμα χρόνου το πώς θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση. Αυτή την στιγμή χρονοδιάγραμμα σταθερό δεν υπάρχει, το σίγουρο είναι ότι έχει αποφασίσει να δημοσιοποιήσει το προσχέδιο του νομοσχέδιου και να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Από εκεί και πέρα όποιος θέλει να συμμετάσχει, όποιος δεν θέλει ας μην συμμετάσχει.

 

ΔΗΜ: Μακάρι να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω και μια παρατήρηση. Ξέρετε ότι ήμουν ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, εμείς καταθέσαμε την πρόταση μας για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την ίδια σχεδόν πρόταση κατέθεσε και το ΠΑΣΟΚ στην αρχική του φάση και μετά όταν είδαν την αντίδραση των φοιτητών προσπαθούν να αλλάξουν, λίγο άκομψα είναι η αλήθεια, την θέση τους. Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική έτσι.

 

ΔΗΜ: Είναι θλιβερό ότι για λόγους αντιπολιτευτικούς ή για εσωκομματικές πιέσεις ο κ. Παπανδρέου αλλάζει άποψη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Και δεν είναι δυνατόν σε ένα τόσο τεράστιο θέμα, που θα σημαδέψει τις επόμενες γενιές, και για το οποίο απαιτείται συναίνεση να υπάρχει μια υπαναχώρηση αυτή την στιγμή, με λογοπαίγνια, δηλαδή κάτι δεν πάει καλά από απόψεως σοβαρότητας.

 

ΔΗΜ: Να σας ευχαριστήσω πολύ κύριε Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ να σας ευχαριστήσω πολύ κύριε Παπανικολάου, καλή σας μέρα.


Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο κ. Παπανικολάου, 13/6/2006.

Print
1348 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω