Συνέντευξη στην "Μακεδονία της Κυριακής"
- Πιστεύετε ότι μετά από την παραίτηση του Σάββα Τσιτουρίδη το θέμα των «ομολόγων» έκλεισε για την κυβέρνηση;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Καταρχήν, θέλω να σημειώσω ότι μέχρι τώρα μιλάμε για ένα ομόλογο οι διαδρομές του οποίου δημιούργησαν υψηλές προμήθειες. Εδώ και περίπου δυο μήνες ακούμε καθημερινά για ομόλογα, ότι θα αποκαλυφθούν και άλλες περιπτώσεις. Νέα ομόλογα που να απέδωσαν υψηλές προμήθειες δεν έχουν αποκαλυφθεί. Για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλήσει προ πολλού από όταν το παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη, η οποία απερίσπαστη συνεχίζει τις έρευνες. Γνωρίζετε ότι αυτή η κυβέρνηση αποκάλυψε την υπόθεση, η κυβέρνηση την έστειλε στην Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση πιέζει ώστε να προχωρήσουμε μέχρι τέλους στην αποκάλυψη όλων των στοιχείων. Αυτή είναι η θεμελιώδης μας διαφορά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που συγκάλυπταν όλες τις υποθέσεις. Συγκάλυψαν ακόμα και το τεράστιο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου φροντίζοντας να παραγραφούν όλες σχεδόν οι περιπτώσεις.
- Τι απαντάτε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που λένε φέρτε πίσω τα λεφτά;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ο Πρωθυπουργός ήδη εξήγγειλε σειρά μέτρων για τη διασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων: α) Δεν επιτρέπεται στα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων να επενδύουν σε ομόλογα υψηλού ρίσκου όπως λέγονται β) Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων θα ορίζονται από ανεξάρτητη αρχή ώστε να διασφαλίζεται ακόμη περισσότερο η αντικειμενικότητα των μελών τους, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη των Ταμείων είναι θεσμικοί παράγοντες, κυρίως συνδικαλιστές γ) Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να εξετασθεί το ενδεχόμενο - και αν χρειασθεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση – ώστε όποια Ταμεία έχουν επενδύσει σε δομημένα ομόλογα να τα ανταλλάξουν με ομόλογα σταθερής απόδοσης, παρά το γεγονός ότι από το 2004 μέχρι σήμερα τα αποθεματικά των Ταμείων έχουν αυξηθεί κατά 42%.
- Εκτιμάται ότι το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία που σχετίζονται με την αγορά των TOR-M1 «κρύβουν» εκπλήξεις;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Η τεράστια δουλειά που έγινε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής – από όλα τα κόμματα – οδήγησε στην εξεύρεση ενός ποσού 25 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία μετά από μια περίεργη διαδρομή – Μόσχας, Νέας Υόρκης, Λευκωσίας, Ελβετίας – κατέληξαν σε δυο συγκεκριμένους λογαριασμούς σε τράπεζα της Ελβετίας, με συγκεκριμένα ποσά και με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ζητήσαμε το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών αφού καταφέραμε, για πρώτη φορά, να ανοίξουμε λογαριασμούς τόσο στην Λευκωσία όσο και στην Η.Π.Α. Έκτοτε, με διάφορες νομικίστικες δικαιολογίες και τεχνάσματα, με τελευταία ενέργεια αυτή του Φεβρουαρίου του 2007 όπου για λόγους «δημοσίας τάξεως» της Ελβετίας εμπόδισαν το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών. Εάν πράγματι θέλουμε όλοι να επισπευτούν οι διαδικασίες ας συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ, όπως συμφωνούν τα κόμματα της Αριστεράς, να στείλουμε επιστολή στις Ελβετικές Αρχές για επίσπευση του ανοίγματος των λογαριασμών, ώστε να δούμε επιτέλους που πήγαν αυτά τα λεφτά.
- Πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων όπου καταγράφεται κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, η ψαλίδα είναι για να ανοίγει και να κλείνει. Αυτό που παραμένει αμετάβλητο είναι το σταθερό και διαχρονικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου. Επίσης, μελετώντας κανείς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων διαπιστώνει την καταλυτική πολιτική υπεροχή του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, έναντι του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόσο στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός όσο και στο ερώτημα της ηγετικής ικανότητας. Οι διαφορές αγγίζουν τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, ο δείκτης δημοφιλίας είναι συντριπτικά υπέρ του Πρωθυπουργού με ποσοστό αποδοχής 53%. Αναδεικνύεται ο ηγέτης με το υψηλότερο ποσοστό θετικών κρίσεων για εν ενεργεία Πρωθυπουργό. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί από το ΠΑΣΟΚ ζητούν επιμόνως εκλογές ενώ γνωρίζουν ότι θα τις χάσουν όποτε και αν γίνουν. Η προχθεσινή εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών επιβεβαίωσε την κυριαρχία Καραμανλή. Η απάντηση του Πρωθυπουργού στον χαρακτηρισμό Παπανδρέου, για «κυβέρνηση μειωμένης ευθύνης», ότι εσείς είστε Αντιπολίτευση απεριόριστης ανευθυνότητας θα μείνει στην Ιστορία.
- Πολλοί στην ΝΔ γκρινιάζουν γιατί ο Πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε ανασχηματισμό. Πιστεύετε ότι μια τέτοια κίνηση θα ωφελούσε στην παρούσα φάση;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ο Πρωθυπουργός είναι της πολιτικής σχολής που πρεσβεύει ότι οι ανασχηματισμοί περισσότερο δημιουργούν προβλήματα παρά λύνουν. Το μόνο που καταφέρνουν είναι μια προσωρινή ανάσα στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αναλογιστείτε, ότι μόνο για να ενημερωθεί ένας υπουργός θέλει περίπου ένα δίμηνο, πότε θα προλάβει να πράξει έργο και πότε θα προλάβει να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις του. Προσωπικά, ανήκω στη σχολή εκείνων των πολιτικών που πιστεύουν ότι οι ανασχηματισμοί πρέπει να γίνονται με μέτρο και μόνο όποτε χρειάζεται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
- Εκλογές πότε βλέπετε κ. Πρόεδρε;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πιστεύω ότι δεν θεωρούνται πρόωρες εκλογές όταν γίνονται 4 ή 5 μήνες προ της λήξεως της τετραετίας. Νομίζω αρχές Οκτωβρίου θα ήταν κατάλληλος χρόνος. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι αυτό είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Πρωθυπουργού και επειδή ο Πρωθυπουργός, σε όλη την πολιτική του διαδρομή, έχει αποδείξει ότι σέβεται τους θεσμούς είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές στη λήξη της τετραετίας.
- Πως πιστεύετε ότι θα πρέπει να πορευτεί από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και τον προγραμματισμό των κινήσεων της για την επόμενη τετραετία. Να ξεκινήσει ο Πρωθυπουργός – το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης – την πορεία προς τον λαό γιατί ο λαός τον εμπιστεύεται και θα τον εμπιστευθεί και στις επόμενες εκλογές.
Ερώτηση: Άρση της επιτήρησης
Ιωάννης Τραγάκης: Θέλω να τονίσω ότι η άρση της επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για την χώρα και την σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν προβάλλεται επαρκώς. Θεωρώ, δε, το επιχείρημα ότι η αιτία που μπήκαμε στο καθεστώς της επιτήρησης ήταν απογραφή τουλάχιστον αφελές. Η πραγματική αιτία, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο ελληνικός λαός, ήταν η σπάταλη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και η «μαγική» εικόνα ωραιοποίησης της ελληνικής οικονομίας που ήθελε να επιβάλει το ΠΑΣΟΚ. Η απογραφή ήταν επιβεβλημένη. Διότι, για παράδειγμα, δεν μπορούσαμε να αποκρύπτουμε ότι το δημόσιο χρέος ήταν 6,2% και να το δηλώνουμε 1,7%. Η άρση της επιτήρησης σηματοδοτεί την δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την δικαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης