Search
× Search
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1


ΔΗΜ: Να πάμε σε μια συνομιλία με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ιωάννη Τραγάκη, κύριε Πρόεδρε καλημέρα σας.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα κ. Παπανικολάου σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Δεν ξέρω αν σήμερα καταφέρετε να βγείτε σωστά από την Βουλή, πάντως ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνουν τα χθεσινά επεισόδια στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ναι, τα οποία επεισόδια νομίζω ότι τα στηλιτεύει ο κάθε λογικά σκεπτόμενος πολίτης.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Τραγάκη, ξεκινάνε δυο θέματα στην Βουλή, η Αναθεώρηση – για το οποίο θα θέλαμε να μας πείτε την άποψη σας – αλλά και το θέμα της πιθανότητας της παράτασης της Ολομέλειας. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ναι είναι ένα ενδεχόμενο και θα συζητηθεί σήμερα στην Διάσκεψη των προέδρων. Όπως ξέρετε η λήξη της Συνόδου της Βουλής γίνεται με απόφαση της Κυβέρνησης και με Διάταγμα το οποίο εκδίδει. Έχω την αίσθηση ότι η Κυβέρνηση δεν θα εκδώσει αυτό το Διάταγμα και ότι η Σύνοδος θα συνεχίσει να λειτουργεί σε Ολομέλεια, όπως άλλωστε έχει γίνει και αρκετές φορές στο παρελθόν.

 

ΔΗΜ: Μπορεί αυτό να γίνεται επί μακρόν; Να καθυστερήσει δηλαδή το θερινό τμήμα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μπορεί να καθυστερήσει το θερινό ή μπορεί να μην λειτουργήσουν καν τα θερινά τμήματα. Δηλαδή να λειτουργεί η Ολομέλεια μέχρι τον Σεπτέμβριο, μέχρι την έναρξη της επόμενης Συνόδου που θα γίνει πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, νομίζω ότι είναι 2 Οκτωβρίου. Επομένως, μέχρι τότε μπορεί η Σύνοδος να μην έχει λήξει. Και βέβαια, βλέπω ότι αυτό γίνεται με την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων, διότι δεν βλέπω κανένα κόμμα να αντιδρά. Ακόμα και ο κ. Παπανδρέου την προηγούμενη βδομάδα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή, πέρα από κάποιες πολιτικές θέσεις που

εξέφρασε, δεν έφερε αντίρρηση στην παράταση της Ολομέλειας.

 

ΔΗΜ: Ναι. Βέβαια είδα δημοσιεύματα σήμερα, φαντάζομαι τα είδατε και εσείς, που λένε άλλα πράγματα. Λένε ότι πρόκειται για έναν σχεδιασμό προκειμένου να μην υπάρξουν παραγραφές.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εάν θέλουν να υπάρξουν παραγραφές να μας το πούνε, να μας πούνε ότι θέλουν να διακόψουμε την Σύνοδο και ας υπάρξει παραγραφή. Να μην ξεχάσουν, όμως, ότι υπήρξε και προτροπή του πρώην Προέδρου της Βουλής, του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό και ζητούσε να μάθει εάν, λόγω του γεγονότος ότι επέρχεται παραγραφή, δεν πρέπει να υπάρξει λήξη της Συνόδου. Το είχε εντοπίσει εγκαίρως ο ίδιος. Δεν σας κρύβω βέβαια, ότι η απόφαση για το άνοιγμα των συγκεκριμένων λογαριασμών έχει ληφθεί ομόφωνα από όλα τα κόμματα, δηλαδή και η αλληλογραφία που έχουμε κάνει με την Ελβετία, 18 επίσημα έγγραφα περίπου μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε γίνει με την σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Διότι από την στιγμή που βρήκαμε ότι υπήρξαν κάποια χρήματα, 25.081.757 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία βρέθηκαν να κάνουν μια περίεργη διαδρομή από Μόσχα – Νέα Υόρκη, από Νέα Υόρκη – Λευκωσία, από Λευκωσία – Ελβετία, από Νέα Υόρκη – Ελβετία, σε δυο συγκεκριμένους λογαριασμούς – τους οποίους ειρήσθω εν παρόδω το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι ήταν τηλεφωνική αριθμοί – συμφωνήσαμε όλοι να ζητήσουμε το άνοιγμα των συγκεκριμένων λογαριασμών. Τώρα ένα το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να μην ανοίξουν αυτοί οι λογαριασμοί να βγει και να το πει ευθέως. Θα είναι μια πολιτική θέση.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Καλό είναι να λέγονται αυτά, γιατί αν διαβάσει κανείς τα δημοσιεύματα θα δημιουργήσει κανείς την πεποίθηση ότι υπάρχουν εμμονές και όχι συμφωνία κομμάτων.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Υπάρχει ομόφωνη συμφωνία κομμάτων και μάλιστα έχω το τελικό κείμενο της απάντησης που δώσαμε, ως Επιτροπή, τον φετινό Απρίλιο και έχει τις υπογραφές όλων των συντονιστών των κομμάτων, γιατί ακριβώς φρόντισα να παίρνω τις υπογραφές των συντονιστών πριν στέλνουμε τις απαντήσεις στις Ελβετικές Αρχές.

 

ΔΗΜ: Είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος τι πραγματικά συμβαίνει. Να περάσουμε στο άλλο μεγάλο θέμα, αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία αρχίζει ουσιαστικά από αύριο.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ναι, από αύριο θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την έναρξη της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Βουλή θα κάνει αποδεκτή την πρόταση της Κυβέρνησης ώστε να ανακηρυχθεί η επόμενη Βουλή αναθεωρητική, θα ορίσει την επιτροπή με τους εκπροσώπους των κομμάτων, επιτροπή που θα απαρτίζεται από 51 άτομα, 27 από την Ν.Δ., 19 από το ΠΑΣΟΚ, 2 από το ΚΚΕ, 2 από τον Συνασπισμό και ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Αυτή θα είναι η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία θα επεξεργαστεί όλες τις προτάσεις και έχω την αίσθηση ότι το προεδρείο θα γίνει τώρα, αυτή την περίοδο, η έναρξη όμως των εργασιών της θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Θα υπάρξει μια πρώτη ημερομηνία λήξης των εργασιών της τον Ιανουάριο για να παραδώσει τις προτάσεις και τότε θα προχωρήσουμε στις δυο ψηφοφορίες που απαιτούνται, με απόσταση χρονική μεταξύ τους ενός μηνός, ώστε να δούμε ποιες προτάσεις θα ψηφιστούν στην παρούσα Βουλή με πλειοψηφία πάνω από 180 ψήφους και ποιες θα ψηφιστούν στην επόμενη Βουλή.

 

ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί ένας κύριος λόγος των διαδηλώσεων που γίνονται για την Παιδεία είναι το άρθρο 16 του Συντάγματος και ίσως δεν έχει καταλάβει ο κόσμος ότι εντέλει ο λαός είναι αυτός που θα ψηφίσει αυτούς που θέλει να είναι πλειοψηφία στην αναθεωρητική βουλή και οι οποίοι τελικά θα περάσουν ή δεν θα περάσουν αυτά που έχουν προταθεί.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Και δεν είναι μόνο αυτό κ. Παπανικολάου. Επειδή ξέρετε ότι ήμουν και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ν.Δ. για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, είχαμε φτιάξει τότε, και προτρέπω εσάς και τους ακροατές σας να προστρέξουν, το site της Ν.Δ. – www.syntagmatikianatheorisi.gr – για να δείτε την επισκεψιμότητα του και τι προτάσεις είχαν εισαχθεί εκεί. Είχαμε περάσει όλες τις προτάσεις, από φορείς, από ακαδημαϊκούς, από τα κόμματα και μέσα σε αυτές τις προτάσεις είναι και αυτή του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων. Αυτή, λοιπόν, η πρόταση συνέπιπτε με την πρόταση της κυβέρνησης και τότε ήμασταν πεπεισμένοι όλοι ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα περνούσε από την παρούσα βουλή, δηλαδή θα έπαιρνε πάνω από 180 ψήφους. Δεν ξέρω τι μεσολάβησε και το ΠΑΣΟΚ ανέκρουσε πρύμνη αλλά είναι υποχρεωμένο σε αυτή την επιτροπή να πάρει επιτέλους καθαρή θέση. Δεν είναι δυνατόν να το παίζει σε δυο ταμπλό. Άλλωστε Συνταγματική Αναθεώρηση σημαίνει συναίνεση, αυτό σημαίνει. Και ο συνταγματικός νομοθέτης του 1975 – το οποίο ειρήσθω εν παρόδω ήταν από τα δημοκρατικότερα και προοδευτικότερα Συντάγματα της Ευρώπης – ζητούσε την συναίνεση. Μην ξεχνάτε ότι αυτό το Σύνταγμα δεν θα το εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση, θα το εφαρμόσουν οι επόμενες κυβερνήσεις οι οποίες δεν ξέρουμε σε ποιον ιδεολογικό χώρο θα ανήκουν. Για παράδειγμα την Συνταγματική Αναθεώρηση που ψηφίστηκε το 2001 την εφαρμόζει σαν κυβέρνηση από το 2004 η Ν.Δ. Το θέμα της Παιδείας, για παράδειγμα, δεν είναι ένα θέμα που προτείνεται για κομματικές αντιπαραθέσεις, πρέπει μια και καλή να το λύσουμε σε βάθος χρόνου. Η Ιρλανδία πέτυχε το ιρλανδικό θαύμα μέσω της εκπαιδευτικής της μεταρρύθμισης, όταν έστρεψε την παιδεία της σε πιο προωθημένες, πιο παραγωγικές και προοδευτικές αντιλήψεις. Δεν σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι είμαστε οι πλέον αναλφάβητοι πληροφορικά στην Ευρώπη; Στην εποχή των νέων τεχνολογιών αυτό σημαίνει ότι είμαστε αναλφάβητοι. Προς θεού, με συγχωρείτε που γίνομαι λίγο οξύς αλλά επιτέλους δεν πρέπει να γίνουν τομές και μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία;

 

ΔΗΜ: Αλλά και η κυβέρνηση που θα πάρει την πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές θα παίξει ουσιαστικό ρόλο γιατί θα πρέπει να βγάλει εκτελεστικούς νόμους για ό,τι λέει το Σύνταγμα, έτσι δεν είναι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς, και ίσως μια από τις αδυναμίες μας είναι ότι πολλοί εκτελεστικοί νόμοι οι οποίοι προβλέπονταν από το Σύνταγμα του 2001 δεν έχουν ακόμα πλειοψηφιστεί. Αναφέρομαι στο ασυμβίβαστο των βουλευτών, λόγου χάρη, του 2001 δεν ήταν για ολικό αλλά για μερικό ασυμβίβαστο το οποίο θα έβγαινε από υπουργικές αποφάσεις και νόμο. Αλλά αυτό δεν έγινε γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση φοβήθηκε το πολιτικό κόστος.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσω πολύ για την πληροφόρηση.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ να σας ευχαριστήσω και να σας καλημερίσω.

Print
1606 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω