Search
× Search
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον "Τύπο της Κυριακής"

 

ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν στοιχεία στην πολύκροτη υπόθεση που διερευνάτε τα οποία παραπέμπουν σε προανακριτική διαδικασία για τα πρόσωπα που φέρονται ότι ενέχονται στο σκάνδαλο;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Θέλω καταρχήν να τονίσω το τεράστιο έργο που είχε επιτελέσει τότε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με την συνεργασία όλων των κομμάτων. Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι είχαμε συνεδριάσει περίπου 45 φορές, είχαν εξεταστεί πάνω από 25 μάρτυρες, είχαμε 4.500 σελίδες πρακτικών και είχαν ζητηθεί και προσκομιστεί περισσότερα από 15.000 σελίδες απορρήτων ή άκρως απορρήτων εγγράφων. Στην διάρκεια, λοιπόν, όλης αυτής της διαδικασίας είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να ζητηθεί – μέσω του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης – η δικαστική συνδρομή προς ξένες χώρες για το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών, με συγκεκριμένα ποσά, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ζητήθηκε, λοιπόν, ομόφωνα η δικαστική συνδρομή από την Ρωσία, της Η.Π.Α, την Κύπρο και από την Ελβετία. Το τονίζω το ομόφωνα, διότι και η κλήτευση των μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή είχε ληφθεί επίσης ομόφωνα, όλα τα έγγραφα που προσκομίστηκαν είχαν ζητηθεί ομόφωνα και ομόφωνα η επιτροπή – στην τελευταία της συνεδρίαση – αποφάσισε ότι και μετά την λήξη των εργασιών της εάν τυχόν έρθουν απαντήσεις από τις δικαστικές συνδρομές που είχαμε ζητήσει, οι συντονιστές των κομμάτων υπό την προεδρία μου θα έπαιρναν αυτές τις απαντήσεις, θα τις κατέγραφαν και θα τις αξιολογούσαν. Πράγματι, η πρώτη απάντηση ήρθε από την Λευκωσία για ένα συγκεκριμένο ποσό που ερευνούσαμε εκεί, 21.081.757 εκατ. δολάρια, σε συγκεκριμένο λογαριασμό. Και ήρθε το άνοιγμα αυτού του λογαριασμού. Αποτέλεσμα ήταν, πρώτον, να αποδειχθεί περίτρανα ότι αυτοί οι αριθμοί – που μερικοί στο ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονταν ότι ήταν αριθμοί τηλεφώνου – όχι μόνο δεν ήταν τηλεφωνικοί αριθμοί αλλά ήταν υπαρκτοί αριθμοί τραπεζικού λογαριασμού με τα συγκεκριμένα ποσά που αναζητούσαμε. Από αυτά τα χρήματα, ορισμένα πήγαν σε ιδιώτες, δηλαδή σε κάποιον Συνταγματάρχη από το στράτευμα και στον Φουάτ Αλ Ζαγιάτ, πρόεδρο της Ντρουμιλάν. Τα χρήματα αυτά πήγαν στην Ελβετία σε δυο συγκεκριμένους λογαριασμούς. Από το άνοιγμα του λογαριασμού της Νέας Υόρκης –περίπου τον Σεπτέμβριο του 2005 – ανευρέθηκε το υπόλοιπο ποσό των 4.000.000 εκατ. δολαρίων τα οποία από την Νέα Υόρκη πήγαν στους ίδιους λογαριασμούς στην Ελβετία και στο όνομα της Ντρουμιλάν Ιντερνάσιοναλ, μητρική εταιρεία με έδρα τις Παρθένους Νήσους, και όχι στην Ντρουμιλάν Ελλάς, με έδρα την Αθήνα, η οποία είχε αναλάβει την υλοποίηση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ). Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι ούτε ένα δολάριο δεν είχε διατεθεί για την υλοποίηση αυτών των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Επόμενο ήταν, λοιπόν, να συνεχίσουμε τις έρευνες μας προς την Ελβετία.

Οι ελβετικές αρχές, πράγματι, την 01/07/2005 μας απάντησαν ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα μας για το άνοιγμα των δυο συγκεκριμένων λογαριασμών. Παραδόξως, όμως, και ενώ περιμέναμε το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών, τον μήνα Οκτώβριο μας έστειλαν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο έπρεπε να απαντήσουμε και στο οποίο διαφαίνεται ότι κάποιος είχε ασχοληθεί για να μην ανοίξουν αυτοί οι λογαριασμοί. Τότε, με σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων ζητήσαμε από την κυρία Πρόεδρο της Βουλής να δημιουργηθεί μια επιτροπή της Βουλής – όπως βάσει Κανονισμού είχε το δικαίωμα να δημιουργήσει και στην οποία θα συμμετείχαν όλοι συντονιστές των κομμάτων και εγώ θα προήδρευα – ώστε να απαντήσουμε στο ερωτηματολόγιο των Ελβετών. Πράγματι, απαντήσαμε στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο και το στείλαμε στο ελβετικό Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω του αντίστοιχου ελληνικού υπουργείου. Πλέον, αναμένουμε το άνοιγμα των συγκεκριμένων λογαριασμών. Από αυτά που προανέφερα και από την διερεύνηση όλης της υπόθεσης, αναδεικνύεται το γεγονός ότι υπάρχει μια περίεργη διαδρομή χρημάτων από Μόσχα Νέα Υόρκη, από Νέα Υόρκη Ελβετία, από Νέα Υόρκη Λευκωσία, από Λευκωσία Ελβετία που δημιουργεί τις υπόνοιες ότι κάποιος ήθελε να κρύψει τα ίχνη της διακίνησης αυτών των χρημάτων. Αυτό δεν το ισχυριζόμαστε μόνο εμείς αλλά το επικαλείται και ο αρμόδιος εισαγγελέας που διενήργησε την προανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα και ο οποίος έχει ζητήσει και αυτός από τις ελβετικές αρχές το άνοιγμα των δυο συγκεκριμένων λογαριασμών. Μάλιστα σε έγγραφο του, που έστειλε μέσω του ελληνικού Υπουργείο Δικαιοσύνης στο αντίστοιχο Ελβετικό, χαρακτηρίζει αυτή την διαδρομή των χρημάτων ύποπτη, που είχε ως στόχο να εξαφανίσει τα ίχνη της πιθανής δωροληψίας και δωροδοκίας. Αυτά ακριβώς αναφέρει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

 

ΔΗΜ: Ήρθαν τελικά τα στοιχεία που περιμένατε από τις Ελβετικές τράπεζες;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το δεύτερο ερώτημα έχει κατά το ήμισυ απαντηθεί από το πρώτο ερώτημα σας. Τα στοιχεία που περιμένουμε από τις Ελβετικές Τράπεζες δεν έχουν έρθει ακόμα, εκτός από την διαβεβαίωση, που σας προανέφερα, της 01/07/2005, ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα μας και θα εκτελεστεί από τον εισαγγελέα της Γενεύης το άνοιγμα των συγκεκριμένων λογαριασμών. Ενόψει, λοιπόν, των απαντήσεων που έστειλε η επιτροπή της Βουλής αναμένουμε την απάντηση από τις Ελβετικές Τράπεζες, παρά το γεγονός ότι έχει διαρρεύσει ότι κάποια δικηγορικά γραφεία της Ελβετίας έχουν ασχοληθεί κατ’ εντολή αγνώστων να μπλοκάρουν το άνοιγμα των λογαριασμών. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα ερωτήματα που μας έστειλαν οι Ελβετικές Αρχές ήταν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «υποψιασμένα». Διότι το ερώτημα του στυλ «αν η επιτροπή σας συνεστήθη με το άρθρο 68 του Συντάγματος που αφορά την σύσταση εξεταστικής επιτροπής ή με το άρθρο 86 του Συντάγματος που αφορά την σύσταση προανακριτικής επιτροπής », αν μη τι άλλο παραπέμπει σε γνώστες της ελληνικής Συνταγματικής τάξης, επομένως κάποιος ασχολήθηκε με αυτό.

 

ΔΗΜ: Εάν τελικά η Σύνοδος έληγε, πιστεύετε ότι θα παραγράφονταν τα αδικήματα που φέρονται να τελέστηκαν;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εύλογη και λογική. Είναι γεγονός ότι αν τελικά έληγε η Σύνοδος θα παραγράφονταν τα αδικήματα που φέρονται να τελέστηκαν, αν τελέστηκαν και από όποιους τελέστηκαν, αναφορικά με πολιτικά πρόσωπα. Επομένως, νομίζω ότι ήταν μονόδρομος και για την Κυβέρνηση αλλά και για την Αντιπολίτευση η οποία συναίνεσε και αυτή στο να μην λήξει η Σύνοδος της Βουλής ώστε να μην επέλθει παραγραφή. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω και την επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλλε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης, στον Πρωθυπουργό για το τι σκέπτεται να κάνει με την λήξη της Συνόδου, αφού με το πέρας αυτής θα επέλθει παραγραφή. Και βέβαια το ΠΑΣΟΚ δεν αρνήθηκε την μη λήξη της Συνόδου. Ορθώς, λοιπόν, η Κυβέρνηση δεν εξέδωσε το Προεδρικό Διάταγμα για την λήξη της Συνόδου, γιατί εάν – υποθετικά αναφέρω – έληγε η Σύνοδος και άνοιγε από την Ελβετία κάποιος λογαριασμός και αποδεικνυόταν ότι κάποιο πολιτικό πρόσωπο είχε ανάμιξη, αντιλαμβάνεστε ότι θα δημιουργείτο τεράστιο πολιτικό θέμα. Θέλω, όμως, σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω ότι από τη πρώτη μέρα που ανέλαβα Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, ακόμα και μέχρι τώρα τονίζω σε όλους τους τόνους ότι θα είμαι ο ευτυχέστερος των πολιτικών εάν τελικά αποδειχθεί ότι κανένας Έλληνας πολιτικός δεν είχε ανάμιξη σε όλη αυτή την διαδικασία.

 

ΔΗΜ: Πως σχολιάζετε τις πρόσφατες δηλώσεις Παπαντωνίου;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πράγματι, όπως απεδείχθη κατά την διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας είχε ολοκληρωθεί προτού αναλάβει ο κ. Παπαντωνίου. Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσό εκταμίευσης που έγινε για να πληρωθεί η ρωσική εταιρεία, 250.815.570 εκατ. δολαρίων, είχε εκταμιευθεί με υπογραφή του τότε Γενικού Διευθυντού Εξοπλισμών κ. Κάντα. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι το 10% του ποσού, δηλαδή τα 25.081.757 ακριβώς, και το τονίζω αυτό, με ακρίβεια δολαρίου, είναι τα λεφτά τα οποία απεδείχθη ότι οι Ρώσοι έδωσαν για την υλοποίηση των ΑΩ και δεν έγινε ούτε ένα δολάριο. Άρα, ας περιμένουμε το άνοιγμα των λογαριασμών και μετά θα κρίνουμε.

 

ΔΗΜ: Η εφημερίδα μας στο φύλο της Κυριακής (25-6-06) αποκαλύπτει τις καταθέσεις Σμπώκου ο οποίος αποστασιοποιείται από τους χειρισμούς που έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR και ταυτόχρονα δείχνει να «πετάει το μπαλάκι» στον Α. Τσοχατζόπουλο για τον οποίο λέει πως με δικές του εντολές υπεγράφησαν οι συμφωνίες με τους Ρώσους.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ο κ. Σμπώκος, όπως πράγματι κατέθεσε και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, κατέθεσε ακριβώς αυτά τα οποία είχε καταθέσει και στον ανακριτή παρουσία του δικηγόρου του. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Σμπώκος ανέφερε ότι οποιουσδήποτε χειρισμούς έκανε για την προμήθεια των εξοπλιστικών συστημάτων TOR-M1 από την ρωσική εταιρεία Antey, τους έκανε κατόπιν υποδείξεων του αρμοδίου υπουργού ο οποίος τον είχε εξουσιοδοτήσει σχετικά. Επομένως, ό,τι ενέργειες είχε κάνει ήταν κατ’ εντολή και εξουσιοδότηση του υπουργού. Αυτό το κατέθεσε και στην πρώτη και στην δεύτερη κατάθεση του στον εισαγγελέα και το κατέθεσε και στην επιτροπή της Βουλής. Με άλλα λόγια, θέλοντας να αποσείσει ίσως τις ευθύνες από πάνω του προσπαθεί να τις μεταθέσει στον πολιτικό του προϊστάμενο. Δεν σας κρύβω, ότι και ο εισαγγελέας που διεξήγαγε την ανάκριση, ο κ. Αθανασίου, όταν έστειλε το αποτέλεσμα της έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή, ανέφερε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, σε όλες τις καταθέσεις τους είχαν δηλώσει ότι ενεργούσαν κατ’ εντολή των πολιτικών τους προϊσταμένων, χωρίς βέβαια αυτό να τους απαλλάσσει από τις όποιες δικές τους ευθύνες.

 

ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε, τη στιγμή που στην Ελλάδα όλοι δηλώνουν αμέτοχοι στο σκάνδαλο με τα ρωσικά οπλικά συστήματα, την ίδια ώρα στην Ρωσία οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο και όσοι έκλεισαν τις συμφωνίες με το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας πληρώνουν ακριβά τις «καμπάνες» της ρωσικής Δικαιοσύνης…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι γεγονός ότι η δίκη η οποία διεξήχθη στο δικαστήριο της Μόσχας και αφορούσε τον Αντιπρόεδρο της κατασκευάστριας εταιρείας Antey, τον κ. Μιχαήλ Βοροπμιώφ, καθώς και τον υπεύθυνο των Οικονομικών της εταιρείας, τον κ. Βαλεντίν Αλεξέεφ, και η οποία δίκη αφορούσε αποκλειστικά το ελληνικό συμβόλαιο -  όπως ανάφεραν όλες οι εφημερίδες της Μόσχας – δηλαδή την προμήθεια των TOR-M1, είχε σαν αποτέλεσμα να καταδικαστούν και οι δύο σε ποινή φυλάκισης 4 ετών. Όπως καταδικάστηκε, επίσης, σε 3.5 χρόνια φυλακή ο Αντιπρόεδρος της τράπεζας Πέρβιν Κάπιταλ, ο κ. Ιγκόρ Κομαρώφ, μέσω της τράπεζας του οποίου πραγματοποιούνταν εικονικές συναλλαγές από τα ανωτέρω στελέχη της Antey.

 

ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε κατηγορείστε από μερίδα του ΠΑΣΟΚ ότι καθυστερήσατε λίγο να δώσετε τις απαντήσεις στις Ελβετικές Αρχές. Τι απαντάτε σε αυτό;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ας αποφασίσουν οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ ποια από τις δυο γραμμές θα ακολουθήσουν. Διότι η μια πλευρά με κατηγορεί για υπερβάλλοντα ζήλο, ότι υπερέβην τα εσκαμμένα και ότι έκανα περισσότερες από ότι έπρεπε αλληλογραφίες με τις Ελβετικές Αρχές για το άνοιγμα των συγκεκριμένων λογαριασμών. Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι για το συγκεκριμένο θέμα έγινε παράσταση στην κυρία Πρόεδρο της Βουλής  από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, της ζήτησαν να μου υποδείξει να περιορίσω την δραστηριότητα μου αυτή. Από την άλλη μεριά, βγαίνουν ορισμένοι και λένε ότι αργήσαμε να απαντήσουμε στους Ελβετούς, από τον Νοέμβριο που μας ήρθε το ερωτηματολόγιο μέχρι τον Μάρτιο. Σε όλο αυτό το διάστημα ήμουν εκείνος ο οποίος πίεζε συνεχώς να στείλουμε τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έβρισκαν ένα σωρό προσκόμματα, πολλές φορές νομικίστικου τύπου, ώστε να μην απαντήσουμε εγκαίρως. Νομίζω, συνεπώς, ότι αυτή η κατηγορία είναι εντελώς ανυπόστατη και αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω ότι επιτέλεσα στο ακέραιο το καθήκον μου όπως μου το ανέθεσε με εντολή της η Βουλή, δηλαδή να φτάσουμε μέχρι τέλους αυτή την διαδικασία και να ανοίξουμε τους λογαριασμούς. Ας αναζητήσουν τους υπαίτιους τις καθυστέρησης σε εκείνους οι οποίοι προσέλαβαν τα δικηγορικά γραφεία που λυσσαλέα αντιστέκονται στο άνοιγμα των συγκεκριμένων λογαριασμών.

 

ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε έχουμε μια πληροφορία ότι και άλλο δικηγορικό γραφείο στην Ελβετία προσπαθεί να ανοίξει τους λογαριασμούς. Τι έχετε να πείτε σε αυτό;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν από την ελληνική πλευρά υπάρχει δικηγορικό γραφείο που να προσπαθεί με την παρέμβαση του να ανοίξουν οι λογαριασμοί. Εκείνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι οι δικές μου πληροφορίες κάνουν λόγο για λυσσαλέα αντίδραση στο άνοιγμα των λογαριασμών. Αν ήθελε κάποιος να βάλει ένα τίτλο σε όλη αυτή την υπόθεση, αυτός θα ήταν: Πόλεμος δικηγορικών γραφείων στην Γενεύη για το άνοιγμα ή μη των επίμαχων λογαριασμών.  

 

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο κ. Πέτρο Κασιμάτη, 29/6/2006.

 

Print
1355 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω