Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA


ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη να μας μιλήσει μεταξύ άλλων για τις εργασίες της ολομέλειας της Βουλής. Καλημέρα κύριε Πρόεδρε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη θα παραταθεί η Ολομέλεια;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μια από τις προτάσεις που υπάρχουν είναι να παραταθεί η διάρκεια της Συνόδου, όπως μπορεί  να γίνει και έχει γίνει και στο παρελθόν. Αυτό δεν εμποδίζει να λειτουργήσει η Βουλή σε τμήματα, αυτό είναι άλλο θέμα. Η παράταση της Συνόδου αποβλέπει σε ένα και μόνο λόγο, στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά το άνοιγμα των λογαριασμών που αναμένουμε από την Ελβετία για την παραγγελία των εξοπλιστικών συστημάτων που είχαν παραγγελθεί από τη Ρωσία. Το πιστεύω αυτό, γιατί ομόφωνα η επιτροπή είχε αποφασίσει με την λήξη των εργασιών της εξεταστικής, ότι επειδή εκκρεμούσε το άνοιγμα των λογαριασμών σε Ρωσία, Λευκωσία, Ν. Υόρκη και Ελβετία, ότι όταν έρχονταν τα στοιχεία εκείνα, θα αξιολογούνταν και θα αποφασίζαμε τι θα γίνει. Με το που έκλεισαν οι εργασίες, άνοιξαν οι λογαριασμοί στην Κύπρο. Είδαμε ότι υπήρχε μια περίεργη διαδρομή των χρημάτων από την Ρωσία στη Λευκωσία και από εκεί στην Ελβετία, από τη Ρωσία στη Ν. Υόρκη και από εκεί στην Ελβετία.

 

ΔΗΜ: Έχετε υποψία ότι πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς, αν ανοίξουν, μπορεί να αποκαλυφθούν πολιτικά πρόσωπα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν ξέρω αν είναι πολιτικά πρόσωπα. Μπορεί και να μην είναι. Δεν πρέπει να ανοίξουν οι λογαριασμοί να δούμε που πήγαν τα λεφτά που χάθηκαν για το ελληνικό Δημόσιο;
Είχε ανατεθεί σε δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Γενεύης, άγνωστο από ποιους πελάτες, να μπλοκάρουν το άνοιγμα των λογαριασμών. Προσπαθήσαμε να ξεμπλοκάρουμε το άνοιγμα με επανειλημμένες ενοχλήσεις και βρισκόμαστε σε αναμονή αυτής της εξέλιξης για το άνοιγμα των λογαριασμών. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι θα ανοίξουν αυτοί οι λογαριασμοί. Πρέπει να ανοίξουν για να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός που πήγαν τα 25 εκατομμύρια δολάρια. Κάποιος τα πήρε.

 

ΔΗΜ: Για αυτή την υπόθεση να μείνει ανοιχτή η Ολομέλεια;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η μοναδική περίπτωση εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο δεν γνωρίζω. Αν δεν ανοίξει ο λογαριασμός για να δω που πήγαν τα λεφτά, δεν θα ησυχάσω. Τα λεφτά αυτά πήγαν σε κάποιες τσέπες. Δεν πρέπει να δούμε σε ποιες τσέπες πήγαν; Δεν αφήνω υπονοούμενο για κανέναν.

Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι αυτά τα λεφτά που δόθηκαν για αντισταθμιστικά ωφελήματα δεν έγιναν και έκαναν μια περίεργη διαδρομή μέχρι την Ελβετία; Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

 

ΔΗΜ: Τα πολιτικά πρόσωπα σε αυτή την υπόθεση είναι δύο ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Παπαντωνίου, αυτοί καλούνται από τον Υπ. Εθνικής Άμυνας σε μια διαδικασία ευρύτερης συναίνεσης;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι μόνο για πολιτικά πρόσωπα. Επειδή έχουν παραπεμφθεί με το νόμο περί ευθύνης υπουργών για συμμέτοχοι, πχ ο Διαμαντάκος δεν είναι συμμέτοχος; Δεν βρέθηκε ότι κάποιος κύριος πήρε 300.000 δολάρια; Δεν βρέθηκε; Είναι συμμέτοχος. Αν ακολουθήσουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ξέρετε ότι απαλλάσσονται και οι συμμέτοχοι;

 

ΔΗΜ: Μια διαδικασία όμως, να κρατήσουμε ανοιχτή τη Βουλή με τον κίνδυνο παραγραφής, δημιουργεί ένα κλίμα σκανδαλολογίας, που έρχεται πάλι μέσα στο καλοκαίρι και οξύνει τα πνεύματα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Επειδή θα είμαι και ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Σύνταγμα, κατά πάσα πιθανότητα, και επειδή η αναθεώρηση χρειάζεται συναίνεση και γενικά η πορεία μου είναι συναινετική, είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να δημιουργηθεί τέτοιο θέμα, αλλά επειδή είμαστε τόσο κοντά στο να ανοίξει ο λογαριασμός, δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Καταλαβαίνετε τι μπορεί να γίνει, αν ο λογαριασμός ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου; Τι θα πούμε τότε;

 

ΔΗΜ: Αν προκύψει θέμα, θα έχουμε και πάλι εξεταστική;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αν υπάρχουν προβλήματα για πολιτικά πρόσωπα – για μένα πολιτικά πρόσωπα δεν είναι μόνο οι υπουργοί, είναι και άλλα σε κατώτερο επίπεδο που είχαν και την ευθύνη- από κει και πέρα όλα θα βγουν. Αν υπάρξουν στοιχεία εναντίον προσώπων, να είστε σίγουροί ότι θα γίνει προανακριτική επιτροπή. Αν υπάρξουν στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων μεν, πχ σε επίπεδο Γ.Γ, αν υπάρξει εκεί πρόβλημα, θα δούμε από το άνοιγμα των λογαριασμών. Δεν έχουμε όλοι την απορία; Ας μας λυθεί η απορία και μετά όλοι μαζί θα αποφασίσουμε.

 

ΔΗΜ: Πολύ φοβάμαι ότι από όλη τη διαδικασία θα  μείνουν ερωτήματα που θα αιωρούνται.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πολύ καλά το λέτε, αλλά αυτά τα ερωτήματα θα μείνουν αν δεν ανοίξουν οι λογαριασμοί. Αν ανοίξουν δεν θα μείνει κανένα ερώτημα. Είναι δυνατόν κάποιοι να ασχολούνται τόσο έντονα να μην ανοίξει ο λογαριασμός; Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιοι θέλουν κάτι να κρύψουν; Δεν εννοώ πολιτικά πρόσωπα, προς Θεού. Δεν πρέπει να βρούμε αυτούς τους κάποιους;

 

ΔΗΜ: Για το Πόθεν Έσχες των πολιτικών για το ΧΑΑ, τι προέκυψε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία όμως δεν προβλήθηκαν όσο έπρεπε. Από τον έλεγχο αποδειχθεί ποιοι συνάδελφοί είχαν κάνει τεράστιες συναλλαγές στο ΧΑΑ, ποιοι είχαν κέρδη.

 

ΔΗΜ: Και από τα δύο κόμματα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς. Εγώ δεν εντοπίζω σε ένα ή δύο ή τρία ή τέσσερα κόμματα.

 

ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα ξαναπούμε. Σας ευχαριστούμε πολύ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας μέρα.

 

Η συνέντευξη δόθηκε στην εκπομπή «Παιχνίδι Εξουσίας», με τους δημοσιογράφους κ.κ. Β. Χιώτη και Β. Σκουρή, 19/6/2006.

Print
1376 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω