Search
× Search
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον "98.4"

 

ΔΗΜ: Να καλοσωρίσω τον φίλο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ιωάννη Τραγάκη. Καλημέρα κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα κ. Λοβέρδο και σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Ακούσατε τον κ. Αλογοσκούφη, ακούσατε και τις αντιδράσεις που υπάρχουν, όπως και την αντίδραση του αρμόδιου Κοινοτικού εκπροσώπου κ. Αλμούνια ότι είναι άνευ προηγουμένου η αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω μια παρατήρηση να κάνω. Καταρχήν, τα ποσοστά δεν βγαίνουν μόνο από την Ελληνική Στατιστκή Υπηρεσία αλλά όπως ξέρετε τα επικυρώνει και η Eurostat, έχουν γίνει συνεονήσεις πρώτα απ’ όλα για το έλλειμα. Όταν το έλλειμα μετά την απογραφή που κάναμε το 2005 είχε εκτοξευθεί στο 6.2% για το 2003...

 

ΔΗΜ: Το οποίο ήταν ψευδές σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα...

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι ήταν δεδομένο το έλλειμα. Αλλά και τα νέα στοιχεία που φέρνει ο κ. Αλογοσκούφης πάλι θα περάσουν απο την Eurostat και από εκεί ακριβώς θα βγεί ποιό είναι το ποσοστό. Επειδή δηλαδή άκουσα για μαγειρέματα, βέβαια τα μαγειρέματα ακούγονται απ’ όλες τις αντιπολιτεύσεις για την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία...

 

ΔΗΜ: Μα το μαγείρεμα δεν έγινε για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της Ν.Δ., έγινε και για την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από το 2000 μέχρι το 2004, και για αυτή την περίοδο έχουμε αύξηση του ΑΕΠ. Οπότε είχε δίκιο ο κ. Σημίτης ότι είχαμε ισχυρή Ελλάδα, αν είχαμε το 95% του μέσου Κοινοτικού όρου.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, ο κ. Αλογοσκούφης λέγοντας για την αύξηση του 25% εννοούσε, βέβαια, ότι με τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ θα μπαίνουν μέσα τα προϊόντα της παραοικονομίας.

 

ΔΗΜ: Προϊόν παραοικονομίας είναι η πορνεία, τα ναρκωτικά και οι μίζες του δημοσίου κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι βέβαια, η παραοικονομία είναι από την εισφοροδιαφυγή, από την φοροδιαφυγή...

 

ΔΗΜ: Η φοροδιαφυγή από ποιούς υπάρχει, από την πορνεία και από τους εμπόρους ναρκωτικών.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτές είναι εγκληματικές ενέργειες. Η παραοικονομία είναι ένα άλλο θέμα, είναι ένα ειδικό προϊόν που, όπως γνωρίζετε, και στην Ιταλία αναγνωρίζεται, δεν θα πρωτοτυπήσουμε εμείς. Η Ιταλία στηρίζει το 50% του ΑΕΠ της στην παραοικονομία. Εμείς ευτυχώς δεν αγγίζουμε τέτοια ποσοστά. Και βέβαια δεν ξέρουμε αν τελικά θα περάσει αυτό.

 

ΔΗΜ: Αν περάσει αυτό και φτάσουμε στο 95% του μέσου κοινοτικού όρου τότε έχουν δίκιο και οι δάσκαλοι που απεργούν και ζητούν αύξηση των μισθών τους.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καταρχήν, οι δάσκαλοι έχουν πολλά αιτήματα πέρα της αύξησης των μισθών τους, τα περισσότερα από τα οποία ικανοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι σωστό και λογικό ότι ξεκινάνε απο μικρό μισθό οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, είναι λογικό να θέλουν να αμοίβονται καλύτερα όπως είναι λογικό το ίδιο να θέλουν και πολλές άλλες κοινωνικές κατηγορίες του ελληνικού λαού. Αλλά το να ζητάς αυξήσεις 60% όταν η κυβέρνηση σου δίνει 10%, το οποίο 10% είναι υπερδιπλάσιο απο τις αυξήσεις που παίρνουν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, είναι λογικό να κάνουν κακή εντύπωση στην κοινή γνώμη. Επίσης, δεν είναι να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Υπουργό Παιδείας, να έχουν κλείσει ραντεβού για την Δευτέρα και την Παρασκευή να εξαγγέλουν παράταση με νέα πενθήμερη απεργία. Αυτό σημαίνει ότι είναι προκατειλειμένοι. Εγώ έχω την αίσθηση ότι αν οι έξι εξαμηνιαίες δόσεις περιοριστούν κατά τι, διότι εκεί θα εντοπιστεί τελικά το πρόβλημα, νομίζω ότι οι δάσκαλοι δεν θα αντιδρούσαν τελικά.

 

ΔΗΜ: Εντάξει, θα την σπάσουν την απεργία μοιραία, γιατί εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αντέξουν και πολύ χωρίς να πληρώνονται, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά αυτό δεν αποτελεί και λύση.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, εδώ που τα λέμε δημιουργείται μια μεγάλη κοινωνική αδικία την οποία αντιπαρερχόμαστε και δεν είναι άλλη απο την ανεργία. Γνωρίζετε ότι πολιτεύομαι στην Β΄Περιφέρεια του Πειραιά όπου η ανεργία χτυπάει νούμερα της τάξης του 50%, όπως για παράδειγμα στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος που δεν ακούγεται ούτε μια σφυριά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι μια μεγάλη κοινωνική αδικία και για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει η οικονομική πολιτική να στραφεί κυρίως στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, της ανεργίας.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Τραγάκη να σας ευχαριστήσω πολύ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ και εγώ.


Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο κ. Λοβέρδο, στις 28/9/2006.

Print
1329 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω