Search
× Search
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

 

ΔΗΜ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. στην Πειραιώς κ. Ιωάννης Τραγάκης. Καλημέρα σας κύριε Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Υπάρχει ένα άρωμα σκανδαλολογίας κ. Τραγάκη, τουλάχιστον αυτό λένε από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την παράταση της ολομέλειας, ότι αυτό γίνεται για σκανδαλολογικούς λόγους και να είναι σε ομηρεία το κόμμα αναφορικά βέβαια με το θέμα αγοράς των αμυντικών συστημάτων TOR-M1.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτή η άποψη συνιστά, βέβαια, αλλαγή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ γιατί μέχρι τώρα – και το λέω αυτό με την δυνατότητα που μου δίνει το γεγονός ότι ήμουν Πρόεδρος της Εξεταστικής – είχε συναινέσει σε όλες τις ενέργειες που είχε προβεί η επιτροπή μας και θα σας παρακαλούσα να μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη αναδρομή. Με την λήξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής ομόφωνα αποφασίσαμε ότι επειδή είχαμε στείλει αιτήματα δικαστικών συνδρομών σε διάφορες πόλεις - Μόσχα, Νέα Υόρκη, Λευκωσία, Γενεύη για το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών – όταν ερχόντουσαν οι λογαριασμοί αυτοί ή οποιαδήποτε σχετικά έγγραφα οι συντονιστές των κομμάτων θα συνέρχονταν υπό την προεδρία μου, ατύπως, και θα αποφασίζαμε τι θα κάνουμε. Έτσι, λοιπόν, είχαμε αλληλογραφία με όλες αυτές τις πόλεις.

 

ΔΗΜ: Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο κατηγορείστε, δηλαδή ότι αυτή η αλληλογραφία προχώρησε σε τέτοιους ρυθμούς μέχρι να σκάσει πάνω στο καλοκαίρι.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η αλληλογραφία ήταν μια απάντηση που δώσαμε στους Ελβετούς τον προηγούμενο Μάρτιο σε ερωτήματα που μας έθεσαν. Εμείς αυτομάτως απαντήσαμε και μετά από λίγους μήνες, την 01/07/2005, οι Ελβετοί απάντησαν και για πρώτη φορά χωρίς την συναίνεση των εμπλεκομένων αποφάσισαν το άνοιγμα των λογαριασμών. Να θυμίσω ότι από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν τότε ότι αυτοί οι λογαριασμοί ήταν απλοί τηλεφωνικοί αριθμοί. Τελικά απεδείχθη ότι όχι μόνο δεν ήταν τηλεφωνικοί αριθμοί αλλά ανακαλύψαμε μια περίεργη διαδρομή χρημάτων από Μόσχα Νέα Υόρκη, από Νέα Υόρκη Λευκωσία, από Λευκωσία Γενεύη, από Νέα Υόρκη πάλι Γενεύη, σε σημείο τέτοιο που ο διεξάγων την προανάκριση εισαγγελέας, ο κ. Αθανασίου, όταν έστειλε και ο ίδιος αίτημα δικαστικής συνδρομής για τα μη πολιτικά πρόσωπα, στην αναφορά προς τις ελβετικές αρχές χαρακτηρίζει την διαδρομή αυτή τουλάχιστον ύποπτη…

 

ΔΗΜ: Να σας διακόψω λίγο, τα ποσά αυτά είναι ίδια;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι ακριβώς το ποσό που αναμέναμε, με ακρίβεια δολαρίου. Δηλαδή, εμείς προσπαθούσαμε να βρούμε που πήγαν 25.081.757 δολάρια και αυτό ακριβώς το ποσό το βρήκαμε στους λογαριασμούς στην Ελβετία. Και πάλι, με την συναίνεση όλων των κομμάτων η Πρόεδρος της Βουλής σχημάτισε μια επιτροπή, μια ομάδα εργασίας με τους συντονιστές των κομμάτων και πρόεδρο εμένα για να δώσουμε μια άλλη απάντηση σε ερωτήματα που μας ζήτησαν οι Ελβετοί.

 

ΔΗΜ: Σας διακόπτω πάλι, ίσως και το ότι αυτή η ομάδα εργασίας μετουσιώθηκε εξηγεί γιατί η επίθεση του κ. Λοβέρδου είναι προς εσάς και την Πρόεδρο της Βουλής, την κα. Μπενάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Γιατί συναίνεσε τότε; Η μάλλον γιατί έκαναν παράσταση προς την κα. Πρόεδρο και της είπαν ότι η αλληλογραφία δεν πρέπει να γίνεται ατύπως όπως γινόταν αλλά να περιβληθεί με κάποια νόμιμη εμφάνιση. Όμως, επειδή ο κανονισμός της βουλής έδινε το δικαίωμα δημιουργίας ομάδας εργασίας, συναίνεσε και τι ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την άτυπη ομάδα. Και όχι μόνο συναίνεσε ο κ. Λοβέρδος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ζήτησε ο ίδιος παρουσία όλων των συντονιστών των κομμάτων να υπάρχει και πρακτικογράφος. Φέραμε για αυτό τον λόγο πρακτικογράφο ο ποίος παρίστατο σε όλες τις συνεδριάσεις μας. Και όχι μόνο αυτό. Όταν ήρθαν οι κούτες από την Αμερική για το άνοιγμα του λογαριασμού των Η.Π.Α, αναζητούσαμε κάπου 4.000.000 δολάρια, ο κ. Λοβέρδος συναίνεσε να δούμε την συγκεκριμένη ημερομηνία για το συγκεκριμένο ποσό που αναζητούσαμε. Από το άνοιγμα της κούτας βρήκαμε τα συγκεκριμένα ποσά στην Ελβετία.


ΔΗΜ: Μάλιστα. Που βρισκόμαστε τώρα κ. Τραγάκη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Περιμένουμε από τις ελβετικές αρχές να μας απαντήσουν τι γίνεται. Ενώ από την 01/07/2005, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, είχαμε την διαβεβαίωση ότι θα ανοίξουν οι λογαριασμοί φαίνεται ότι κάποιος μπλόκαρε την διαδικασία. Επομένως, αν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ θέλουν να επιρρίψουν ευθύνες καθυστέρησης θα πρέπει να το κάνουν για κάποιους άλλους και όχι στην Ν.Δ. Εγώ ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής, εγώ συντόνιζα τους συντονιστές των κομμάτων. Αν είχαν αντιρρήσεις ας τις εξέφραζαν εγκαίρως.

 

ΔΗΜ: Αυτοί οι κάποιοι που αναφέρετε έχουν ονοματεπώνυμο;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι, αν ο ήξερα να είστε σίγουρος ότι θα το έλεγα. Δεν είναι γνωστό ποιοι είναι οι εντολοδόχοι σε δυο δικηγορικά γραφεία στην Γενεύη για να μπλοκάρουν την διαδικασία.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Μας έκανε εντύπωση χθες η δήλωση του κ. Παπαντωνίου ο οποίος λέει ότι το θέμα δεν με αφορά, λέγοντας εμμέσως ότι το θέμα αφορά τον κ. Τσοχατζόπουλο.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η ερμηνεία της δήλωσης του κ. Παπαντωνίου είναι δική σας, εγώ δεν θέλω να κάνω καμία ιδιαίτερη μνεία. Το μόνο που θέλω να πω είναι αυτό που δηλώνω σε όλους τους τόνους από την πρώτη μέρα που ανέλαβα Πρόεδρος της Εξεταστικής, ότι θα είμαι ο ευτυχέστερος των πολιτικών αν αποδειχθεί τελικά ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου σε αυτή την υπόθεση. Σας μιλάω ειλικρινά. Αλλά ως Επιτροπή πήραμε μια εντολή από την Βουλή και πρέπει να την εκτελέσουμε, να φτάσουμε την υπόθεση μέχρι τέλους.

 

ΔΗΜ: Τίθεται το ερώτημα, και λογικό είναι, ότι πως μπορεί να συμβαδίζουν από την μια η παράταση της ολομέλειας για να μην παραγραφούν τα αδικήματα και από την άλλη οι δηλώσεις για κλίμα συναίνεσης.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Η ανακάλυψη της αλήθειας σε ένα πολιτικό θέμα νομίζω ότι πρωτίστως συμφέρει εκείνους που υποτίθεται ότι είναι εμπλεκόμενοι. Η συναίνεση υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντοτε.

 

ΔΗΜ: Ένα τελευταίο ερώτημα. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε χθες ότι όταν τελειώσει αυτή η ιστορία κάποιος πρέπει να παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέει η Ν.Δ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λέει ο κ. Λοβέρδος, να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει καμία ανάμιξη πολιτικού, οπότε η Εξεταστική Επιτροπή θα έχει επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της, θα έχει ολοκληρώσει το έργο της και θα είναι υπερήφανη απέναντι στον ελληνικό λαό και το κοινοβούλιο.

 

ΔΗΜ: Άρα εσείς δεν βλέπετε παραίτηση, γιατί εμείς ψάχνουμε να βάλουμε την φωτογραφία από κάτω.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Γιατί υπάρχει και φωτογραφία σε αυτό; Δεν υπάρχει φωτογραφία γιατί ο κ. Λοβέρδος συναινούσε σε όλες τις ενέργειες που έκανε η επιτροπή.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη σας ευχαριστώ πολύ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Να είστε καλά, καλή σας μέρα.

Print
1334 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω