Search
× Search
Παρασκευή, 2 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον "Αθήνα 98.4"

 

ΔΗΜ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος κ. Γιάννη Τραγάκη. Καλημέρα κ.Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε σας και στους ακροατές σας κ. Λοβέρδο.

 

ΔΗΜ: Τι θα συζητήσετε σήμερα στη Βουλή κ. Τραγάκη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Σήμερα θα συζητήσουμε τις δύο προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα, δηλαδή τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Οι δύο προτάσεις μεταξύ τους διαφέρουν ελάχιστα να μην πω καθόλου, είναι σχεδόν ταυτόσημες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αφού τα δύο μεγάλα κόμματα .

 

ΔΗΜ: Υπάρχουν συγκεκριμένες διατυπώσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Βεβαίως. Υπάρχουν συγκεκριμένες διατυπώσεις από τα δύο κόμματα που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, με τον απαραίτητο αριθμό των υπογραφών και βάσει των οποίων συζητάμε, γιατί εμείς στην επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος συζητάμε όλες τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τα κόμματα που έχουν 50 υπογραφές. Παρά το γεγονός αυτό όμως, για πρώτη φορά σε αναθεώρηση εγώ δέχτηκα και έχουν συζητηθεί και προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την Αριστερά, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν 50 υπογραφές, ορίσαμε ειδικούς αγορητές από την Αριστερά οι οποίοι μπορούσαν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για οποιοδήποτε θέμα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σήμερα θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση για το άρθρο 16. Πιθανόν να έχουμε συνεχόμενη συνεδρίαση, πιθανόν να διακόψουμε το μεσημέρι και να πάμε πρωί – απόγευμα, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εγγεγραμμένων συναδέλφων.  Η άποψή μου είναι ότι το άρθρο 16 θα είναι από τα άρθρα που θα υπερψηφισθούν, δηλαδή θα λάβει άνω των 180 βουλευτών στην ψηφοφορία που θα γίνει στην ολομέλεια της Βουλής και επομένως η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική, δηλαδή θα απαιτούνται 151 βουλευτές για να επικυρωθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16.

 

ΔΗΜ: Πότε το βλέπετε αυτό;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχουμε σχεδόν συμφωνήσει στην επιτροπή είναι ότι στις 17 Ιανουαρίου θα συζητήσουμε για τα άρθρα 24 και 117 που αφορούν στα δάση, ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί έχει σχέση με την καθημερινότητα και απασχολεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, στις 24 Ιανουαρίου θα συζητήσουμε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των Βουλευτών,  που το είχαμε αφήσει, και στις 30 ή 31 Ιανουαρίου θα συζητήσουμε τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από μερίδα συναδέλφων Βουλευτών και είναι περίπου 5, δηλαδή είναι μια υπουργική του κ. Σιούφα η οποία έχει τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών, δύο που έχουν υποβληθεί από την κα. Παπακώστα που έχει επίσης τον αριθμό των 50 υπογραφών, μια από τον κ. Ανωμερίτη και μια από τον κ. Λοβέρδο. Αυτές είναι προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε και ακολούθως θα γίνει η ψηφοφορία. Η ψηφοφορία στην επιτροπή γίνεται επί όλων των άρθρων που έχουν προταθεί για συζήτηση…

 

ΔΗΜ: Γίνεται ανά άρθρο;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Γίνεται όχι μόνο άρθρο – άρθρο αλλά και παράγραφος – παράγραφος. Δηλαδή αν για παράδειγμα σε κάποιο άρθρο το οποίο έχει 5 παραγράφους το ένα κόμμα ζητεί να γίνει αναθεώρηση για την παράγραφο 3 και το άλλο για την παράγραφο 4, τότε γίνεται ψηφοφορία και για την παράγραφο 3 και για την παράγραφο 4. Το σημαντικό είναι όμως, και επειδή ακούω κάτι που λέγονται ότι π.χ. «δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή» και όλα αυτά, ότι τα δυο κόμματα έχουν δώσει σαφείς κατευθύνσεις. Μάλιστα, θα ήθελα να σας πω ότι η πρόταση της ΝΔ είναι αρκετά εμπεριστατωμένη. Είναι μια τρισέλιδη πρόταση που έχει σαφείς κατευθύνσεις για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων…

 

ΔΗΜ: Τόσο μεγάλο όγκο, τόσο μεγάλο άρθρο…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι κατεύθυνση. Πολύ σωστά το είπατε. Άρα εφόσον είναι μια τόσο εμπεριστατωμένη κατεύθυνση δεν είναι λευκή επιταγή…

 

ΔΗΜ: Δηλαδή εκτός του άρθρου υπάρχει και μια ας πούμε έγκυρη ερμηνεία του άρθρου.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έτσι, δηλαδή πως περίπου θα είναι το άρθρο. Αυτό το κρατήσαμε από την εμπειρία μας από την προηγούμενη αναθεώρηση στην οποία αναθεωρήθηκαν 66 άρθρα που σημαίνει ότι υπήρχε τότε πλήρης συναίνεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε δηλαδή της ΝΔ και γι αυτό ήταν τόσο ευρεία η αναθεώρηση του 2001.

 

ΔΗΜ: Εγώ προσωπικά κ. Τραγάκη μολονότι πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει ρύθμιση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Όποιος θέλει ας δημιουργήσει ακόμα και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, η αγορά το κρίνει αν είναι καλό ή κακό ένα πανεπιστήμιο. Αλλά σε κάθε περίπτωση επειδή το λέει πολύ η Αριστερά αυτό υπάρχει διαφορά μεταξύ κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, αυτό είναι θέμα ερμηνείας, τι εννοεί ο καθένας μας. Καταρχήν άκουσα με μεγάλη προσοχή αυτά τα οποία είπατε και μπορώ να σας πω ότι τα προσυπογράφω σχεδόν όλα, βάζοντας και την παρένθεση ότι είμαστε η τρίτη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγή φοιτητών μετά την Κίνα και την Ινδία! Αντιλαμβάνεστε τον πληθυσμό δισεκατομμυρίων της Κίνας και της Ινδίας και μετά είμαστε εμείς σε όλο τον κόσμο. Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να λυθεί από μόνο του το θέμα αυτό. Σημασία έχει ότι γίνεται μια αρχή, σημασία έχει ότι παύει να ισχύει μια συνταγματική απαγόρευση ή οποία είναι μια Ελληνική εφεύρεση, δεν υπάρχει σε κανένα άλλο Σύνταγμα του κόσμου και ειλικρινά σας μιλάω χαίρομαι που συμπίπτουν τα δυο μεγάλα κόμματα, σχεδόν συμπίπτουν στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Έχω την αίσθηση ότι και η ελληνική κοινωνία συμπίπτει. Σημασία έχει πως τίθεται το ερώτημα σε δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει γιατί όταν τίθεται το ερώτημα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ξεχωριστό και τελείως ξεχωριστό από το ερώτημα από το αν είσαστε υπέρ του μη δημόσιου χαρακτήρα, του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΑΕΙ. Αντιλαμβάνεστε ότι οι συμπολίτες μας θα έδιναν διαφορετικές απαντήσεις στα δύο διαφορετικά ερωτήματα. Άρα υπάρχει και σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού σύγχυση πάνω σε αυτό το θέμα γι αυτό πιστεύω και είναι καθήκον των όλων μας των πολιτικών, να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει γιατί βλέπω μια στείρα άρνηση χωρίς αντιπρόταση. Αν υπήρχε εναλλακτική πρόταση από την άλλη μεριά, π.χ. η πρόταση που ακούγεται ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο χαρακτήρα είμαστε υποχρεωμένοι έτσι και αλλιώς να το κάνουμε. Δεν είναι θέμα του Συντάγματος, εξυπακούεται ότι οποιαδήποτε Κυβέρνηση θα ενισχύσει τα δημόσια πανεπιστήμια. Και επίσης έχω την αίσθηση ότι δεν θα υπάρξουν ιδρύματα που θα έχουν όλες τις σχολές, αλλά θα υπάρξουν ιδρύματα που θα έχουν συγκεκριμένες σχολές. Ο ανταγωνισμός που θα αναπτυχθεί μεταξύ αυτών των σχολών και των αντίστοιχων των δημόσιων πανεπιστημίων θα ωφελήσει όλα τα ιδρύματα και τα δημόσια πανεπιστήμια θα προσπαθήσουν να γίνουν καλύτερα ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις τα δημόσια πανεπιστήμια να βγάλουν καλύτερους αποφοίτους.   

 

ΔΗΜ: Το ερώτημα είναι ότι αυτή την ώρα πια στην ελληνική κοινωνία κανείς δεν θέλει οποιαδήποτε αλλαγή. Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα σήμερα είναι φοβερό. Δεν υπάρχει καμία λογική, οι πιο μικρές αλλαγές προκαλούν τρομακτικές αντιδράσεις. Αυτό κ. Τραγάκη βασίμως το θέτω. Έχει γίνει σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, όλα να ελέγχονται από το κράτος και το κράτος να είναι παντού και όλοι να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι, δεν γίνεται αυτό. Και αν δεν αλλάξουμε πορεία νομίζω ότι κάποια στιγμή θα ξεβολευτούμε από την ίδια την ζωή. 

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μου δίνεται το δικαίωμα να πω δυο δικές μου προτάσεις και παρατηρήσεις για την αλλαγή του άρθρου 106 του Συντάγματος. Είμαστε το μόνο Σύνταγμα στον κόσμο που δεν βοηθάει καθόλου την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτό το αναχρονιστικό άρθρο 106 το οποίο μπήκε για διάφορους λόγους…

 

ΔΗΜ: Για εξηγείστε μας τι λέει αυτό το άρθρο κ. Τραγάκη γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα σας πω τι αναφέρει η παράγραφος 2, «η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας». Δηλαδή το Σύνταγμα βάζει απαγορευτικό για την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το άρθρο, σας μιλώ ειλικρινά, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μη προσέλευση επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στη μη προσέλευση ξένων κεφαλαίων στη χώρα.

 

ΔΗΜ: Μιλάμε για ένα Σύνταγμα που έγινε το 74 – 75 υπό άλλες συνθήκες.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ το θεωρώ από τις βασικές προτάσεις προς αναθεώρηση του άρθρου 106.

 

ΔΗΜ: Δυστυχώς, λυπάμαι που το λέω αλλά υπάρχει πάρα πολύς κόσμος σήμερα στην Ελλάδα που οτιδήποτε ακούει σχετικά με ιδιωτικό και κέρδος το θεωρεί κακό.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Και κάτι άλλο ακόμα. Εγώ έχω θέσει και ένα άλλο θέμα, δηλαδή να ασχοληθούμε επιτέλους με το πανεπιστημιακό άσυλο. Η κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί δεν πάει άλλο. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και ας δούμε τι θα γίνει με το πανεπιστημιακό άσυλο.

 

ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας ημέρα.

Print
1443 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω