Search
× Search
Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

 

ΔΗΜ: Πάμε λοιπόν να ακούσουμε τη γνώμη των κυβερνητικών βουλευτών. Μαζί μας είναι ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κύριε Τραγάκη καλημέρα σας.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλή σας μέρα κ. Τρικιλή σε σας και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Χθες στην Βουλή είχατε την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Καταρχήν, φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να κινητοποιήσει λίγο περισσότερο του βουλευτές να βγουν προς τον λαό, να μιλήσουν, να συνδιαλαγούν με τους αρμόδιους και θεσμικούς φορείς, με τους συνδικαλιστές κλπ. Αυτή ήταν μια εντολή η οποία ουσιαστικά ήταν και ο τίτλος της χθεσινής ομιλίας του Πρωθυπουργού κατά την δική μας τουλάχιστον κρίση. Υπάρχει έλλειμμα θα λέγατε εσείς όσον αφορά την επικοινωνία των βουλευτών με τον κόσμο;  

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε είναι λογικό όταν βρισκόμαστε στο μέσο περίπου της βουλευτικής περιόδου να υπάρχει κατά κάποιο τρόπο μια σχετική χαλάρωση. Έχω την αίσθηση όμως ότι η επικοινωνία είναι αμφίδρομη, δηλαδή πρέπει να είναι και από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί όλες οι τοπικές και νομαρχιακές μας επιτροπές και έχουν αρχίσει οι γενικές συνελεύσεις σε περιφερειακό επίπεδο ώστε να ακουστεί και η φωνή της βάσης η οποία μεταφέρεται μέσω ημών των βουλευτών και μέσω των κομματικών στελεχών προς την ηγεσία του κόμματος και αφετέρου η ηγεσία περνάει τα μηνύματα της σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου και της κυβερνητικής πολιτικής. Νομίζω ότι χθες ο Πρωθυπουργός με σαφήνεια και με έμφαση περιέγραψε την πολιτική που θα ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα, ανανέωσε για μια ακόμα φορά, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, την δέσμευση προς τους πολίτες ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος, ότι θα κάνει τις τομές τις οποίες έχει επαγγελθεί και τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προχωράει.

 

ΔΗΜ: Μια από αυτές τις τομές κ. Τραγάκη πάντως είναι η απόφαση για την προώθηση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, μια απόφαση η οποία τουλάχιστον σε αυτή την φάση έχει κινητοποιήσει τους συνδικαλιστικούς φορείς οι οποίοι αντιδρούν με κύριο αίτημα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, δηλαδή να μην περάσει χωρίς να έχει προηγηθεί ένας διάλογος.   

«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα ήθελα να πω ότι χθες δεν μίλησε μόνο ο Πρωθυπουργός αλλά ακουστήκαν και οι φορείς. Ήταν παρόντες, παραδείγματος χάριν, οι επτά πρόεδροι και γενικοί γραμματείς των μεγαλύτερων φορέων της χώρας, από την ΓΣΣΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ μέχρι το Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ήταν όλοι εκεί και μίλησαν ο καθένας για περίπου 20 λεπτά και ακούσαμε πλήρως τις απόψεις και τις θέσεις τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και η Νέα Δημοκρατία το έχει εγκαινιάσει από τότε που ήταν αντιπολίτευση και το συνεχίζει και τώρα που είναι κυβέρνηση να ακούει τους φορείς πριν από τον προϋπολογισμό. Επομένως, έχουμε ακούσει τους φορείς σε ό,τι αφορά και το θέμα των ΔΕΚΟ, αλλά εδώ θέλω να τονίσω ότι αυτό το πρόβλημα υπέβοσκε εδώ και τόσα χρόνια και κρυβόταν κάτω από το χαλί, όπως παγίως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε όλα τα μεγάλα θέματα. Δεν πάει άλλο όμως. Ειλικρινά, πιστέψτε με, και ο κόσμος το έχει καταλάβει όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, δεν πάει άλλο. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε ακόμα άλλες πέντε έξι Ολυμπιακές, γιατί εκεί πάμε τελικά. Δεν βλέπετε που οδηγείται ο ΟΣΕ; Είναι άλλη μια περίπτωση Ολυμπιακής.

 

ΔΗΜ: Αυτό το αντιλαμβάνεται και το καταγράφει και ο κόσμος στις δημοσκοπήσεις όπως αυτή που παρουσίασε για παράδειγμα ο ΣΚΑΪ και τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, υπέρ της άρσης της μονιμότητας για τους νεοδιοριζόμενους στους οργανισμούς αυτούς, ωστόσο από την άλλη πλευρά δημιουργούνται εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων, παλαιότεροι οι οποίοι έχουν κεκτημένα δικαιώματα και οι νεότεροι.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μα η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είχε αγκαλιάσει και περιθάλψει τις ΔΕΚΟ, είναι αυτή που είχε δημιουργήσει εργαζόμενους δυο ταχυτήτων, διότι όλοι μας κάνουμε το μεγάλο λάθος να αγνοούμε το τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Ασφαλώς και υπήρχαν εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων, αυτοί του ιδιωτικού τομέα που ήταν τελείως παραμελημένοι και αυτοί των ΔΕΚΟ. Εμείς δεν κάνουμε τίποτα άλλο τώρα παρά να ξεκινάμε μια νέα αρχή για τις ΔΕΚΟ ώστε να ισομοιράσουμε λίγο αυτή τη διαφορά. Δεν είναι δυνατόν οι αμοιβές στις ΔΕΚΟ να είναι περίπου κατά 80% υψηλότερες από αυτές του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή οι άνθρωποι που εργάζονται στον ιδιωτικό χώρο δεν έχουν απαιτήσεις και αυτοί; Κάποτε έπρεπε να ξεκινήσουμε λοιπόν.

 

ΔΗΜ: Αυτό έγινε σαφές από τον Πρωθυπουργό λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το πολιτικό κόστος θα το αναλάβουμε αλλά τις τομές που έχουμε αποφασίσει θα τις προχωρήσουμε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ έχω την αίσθηση ότι σε βάθος χρόνου δεν θα υπάρχει πολιτικό κόστος. Να σας πω και κάτι, αν οποιαδήποτε ΔΕΚΟ τώρα, αυτή την στιγμή, κάνει προκήρυξη με τις νέες προϋποθέσεις για τους νέους εργαζόμενους σας πληροφορώ ότι θα παρουσιαστούν δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων. Άρα τι πάει να πει εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων; Αλλά θέλω να σας φέρω ένα παράδειγμα και επιτρέψτε μου αυτή την παρένθεση: πηγαίνοντας σήμερα στο γραφείο μου είδα ένα γνωστό μου φίλο αριστερό, μου λέει κ. Τραγάκη – και σας μεταφέρω αυτούσιο τον διάλογο – εμείς περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τον Πρωθυπουργό, πιστεύουμε ότι είναι ειλικρινής και τίμιος, να τον στηρίξετε για να μην μας προδώσετε. Αυτό μου είπε ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ψηφίζει την παράταξη μας αλλά έχει εμπιστοσύνη στον Κώστα Καραμανλή και αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Η δημοφιλία του Πρωθυπουργού ανεβαίνει, από το προηγούμενο μηνιαίο βαρόμετρο της VPR – C η δημοτικότητα του ανέβηκε έξι ποσοστιαίες μονάδες.

 

ΔΗΜ: Ο Πρωθυπουργός, καλά το λέτε. Η κυβέρνηση ωστόσο έχει μια τάση υποχώρησης σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχει μια τάση υποχώρησης η κυβέρνηση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου πράγματι, βέβαια καταγράφεται πάλι με πολύ μεγάλη διαφορά η παράσταση νίκης, που ο κόσμος πιστεύει ακόμα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά μην ξεχνάτε ότι το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης – και προσωπικά πιστεύω η μόνη ελπίδα για τον τόπο – είναι ο Κώστας Καραμανλής.

 

ΔΗΜ: Ξέρετε, όμως, τι λέει ο λαός, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και να βασίζεται όλη η κυβέρνηση στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού είναι κάτι που δεν θα άρεσε ούτε στον ίδιο, η ομάδα είναι που πρέπει να πηγαίνει καλά.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτό που λέτε είναι πολύ σωστό, μπορεί να υπήρχαν ορισμένες αρρυθμίες στην λειτουργία της κυβέρνησης αλλά λογικό είναι αυτό, μην ξεχνάτε ότι είχαμε πολλά χρόνια να κυβερνήσουμε.

 

ΔΗΜ: Ένας ανασχηματισμός θα βοηθούσε να διορθωθούν αυτές οι αρρυθμίες κ. Τραγάκη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ έχω την άποψη, και την έχω εκφράσει δημόσια, ότι ο ανασχηματισμός δεν λύνει προβλήματα, μάλλον δημιουργεί, αυτό που λύνει προβλήματα είναι η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή πρέπει να εφαρμοστεί η κυβερνητική πολιτική όπως την χάραξε χθες ο Πρωθυπουργός με μια καταπληκτική ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αν γίνει αυτό το ποια πρόσωπα θα κληθούν να την εφαρμόσουν είναι, κατά την γνώμη μου, δευτερεύον ζήτημα.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνομιλία που είχαμε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ κ. Τριλική για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους ακροατές σας.

Print
1293 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω