Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

 

ΔΗΜ: Στην τηλεφωνική γραμμή είναι ο βουλευτής της Ν.Δ. κύριος Ιωάννης Τραγάκης, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής που έχει συστήσει η Ν.Δ. για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη τις χθεσινές προτάσεις του κ. Παπανδρέου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πράγματι το ΠΑΣΟΚ, με μεγάλη καθυστέρηση βέβαια, κατέθεσε χθες το βράδυ τις προτάσεις του για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Εγώ θα σταθώ λίγο στα διαδικαστικά. Όπως γνωρίζετε έχουν ήδη υποβληθεί οι προτάσεις της Ν.Δ. εδώ και αρκετό καιρό οι οποίες μάλιστα τέθηκαν στην βάσανο της κοινής γνώμης μέσω του site που δημιουργήσαμε και δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό το site το οποίο έφτασε να έχει 350 με 400 επισκέψεις ημερησίως, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος έχει έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σήμερα θα περάσουμε στην ιστοσελίδα μας και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ώστε να γίνουν και αυτές κτήμα των εισερχομένων πολιτών. Επίσης, πέρα από τις προτάσεις των φορέων και των ειδικών, τώρα δεχόμαστε και τις προτάσεις των πολιτών οι οποίοι έχουν τις δικές τους απόψεις. Πρέπει να σημειώσω ότι πολλές από τις προτάσεις των φορέων και των ακαδημαϊκών, που υπεβλήθησαν εγκαίρως, ελήφθησαν υπόψη στην τελική πρόταση της Ν.Δ. όπως διαμορφώθηκε.

 

ΔΗΜ: Να έρθουμε στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου. Φαίνεται ότι σε τρία ζητήματα έχουμε μια επαναδιατύπωση των προτάσεων που είχε διατυπώσει πριν από ένα μήνα. Το ένα έχει σχέση με τα ιδιωτικά Α.Ε.Ι. Βλέπετε να υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δυο κομμάτων σε αυτό το θέμα, γιατί ο κ. Παπανδρέου είπε ότι διαφωνούμε με την πρόταση της Ν.Δ. ως προς το περιεχόμενο.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν μας εξήγησε, όμως, ποιο είναι το περιεχόμενο και σε ποιο σημείο διαφωνεί γιατί εγώ έχω μείνει στην πρόταση του κ. Παπανδρέου ότι είναι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πανεπιστημίων και η οποία δεν έχει αμφισβητηθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών και συνταγματολόγων του ΠΑΣΟΚ. Τώρα δεν ξέρω τι άλλαξε και λέει ότι διαφωνούμε ως προς το περιεχόμενο. Έχω την αίσθηση ότι άλλαξε την διατύπωση βλέποντας ευκαιριακά τις καταλήψεις 300 Πανεπιστημιακών Σχολών που δεν υπήρχαν πριν ένα μήνα.

 

ΔΗΜ: Να σας πω την διατύπωση και να μου πείτε που διαφωνείτε; Η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει κατά προτεραιότητα το Κρατικό Πανεπιστήμιο και να υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Α.Ε.Ι με αυστηρές εγγυήσεις αντίστοιχες των δημοσίων Α.Ε.Ι ενώ ρητά αναφέρεται ότι τα μη κρατικά Α.Ε.Ι θα έχουν την αποκλειστική μορφή των μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Γιατί, τι λιγότερο ή περισσότερο έχουμε πει και εμείς; Ακριβώς το ίδιο έχουμε πει. Καταρχήν, είπαμε ότι ενισχύεται ο χαρακτήρας των κρατικών πανεπιστημίων διότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά, δεύτερον οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα ιδρυθούν αυτά τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα πρέπει να είναι αντίστοιχες με αυτές των ανωτάτων ιδρυμάτων, και σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό. Έχω την αίσθηση ότι τελικά η πρόταση αυτή θα είναι από εκείνες που οπωσδήποτε θα περάσουν.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, απ’ ότι καταλάβαμε χθες το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να αφήσει τους βουλευτές του ελεύθερους στο θέμα ψήφου, ακόμα και αν είναι αντίθετοι με τις απόψεις του κόμματος.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μα και ο Πρωθυπουργός όταν παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την τελική πρόταση της Ν.Δ. για την Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι είναι η κορυφαία λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν και να αποφασίσουν ό,τι θέλουν. Και μάλιστα αστειευόμενος λίγο, όταν μίλησε για το θέμα της αύξησης των βουλευτών επικρατείας είπε: ξέρω ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε αντίρρηση αλλά αυτή θα είναι η πρόταση. Από εκεί και πέρα όσοι θέλουν θα την ψηφίσουν.

 

ΔΗΜ: Εσείς είστε υπέρ των πολλών βουλευτών επικρατείας;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι, εγώ είμαι κάπου στην μέση. Δηλαδή νομίζω ότι ο αριθμός δεκαοχτώ θα πρέπει να είναι οριακός. Διότι αυτή η ρύθμιση θα ισχύσει από τις εκλογές του 2012 και μετά, αν μάλιστα δε αναφέρεται και πρέπει να μπει και στον εκλογικό νόμο τότε αυτή η πρόταση θα ισχύσει από το 2016 και μετά. Θα έχει γίνει και η απογραφή του 2011 που θα έχει τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα των εκλογών, διότι απ΄ότι φαίνεται η απογραφή θα κάνει την Περιφέρεια της Αθήνας τόσο υδροκέφαλη που εγώ υπολογίζω ότι περίπου το 1/5 των βουλευτών της Ελλάδας θα εκλέγονται σε αυτή την περιφέρεια.

 

ΔΗΜ: Έχετε δίκιο. Ένα άλλο θέμα είναι που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που και αυτό χθες έκλεψε την επικαιρότητα, είναι αυτό της επέκτασης των χωρικών υδάτων.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, εγώ έχω κάνει και δήλωση πάνω σε αυτό. Καταρχήν, η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι ζήτημα εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόσο καιρό αυτό το θέμα με πολύ προσεχτικά βήματα. Εάν μπούμε στην λογική, αντί για έξι, οχτώ, αντί για οχτώ, δέκα, γιατί να μην πούμε δώδεκα μίλια, λοιπόν, όπως ορίζουν όλες οι διεθνείς συμβάσεις. Ξέρετε, για να είμαι ειλικρινής, έχω την αίσθηση ότι ο κ. Παπανδρέου επειδή απεδέχθη ασμένως την πρόταση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, του Κωστή Στεφανόπουλου, για την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης επί όλων των θεμάτων πλην των γκρίζων ζωνών, νομίζω ότι μετά από ώριμη σκέψη του ιδίου ή των επιτελών του αντελήφθη ότι στην Χάγη δεν μπορούμε να πάμε με όλη την ατζέντα ανοιχτή.

 

ΔΗΜ: Εσείς τελικά συμφωνείτε με αυτή την πρόταση κ. Τραγάκη ή όχι;

 «Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ συμφωνώ με την αύξηση των χωρικών μας υδάτων και ήμουν σαφέστατος. Ότι αφού μπαίνουμε στην λογική των έξι, οχτώ και δέκα μιλίων, εγώ είμαι της άποψης επέκτασης στα δώδεκα μίλια.

 

ΔΗΜ: Αυτό δεν έχει άλλες συνέπειες, δεν ξέρω, θα το δεχτούνε οι Τούρκοι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, εγώ δεν μίλησα ποτέ για μονομερή ενέργεια, εγώ είπα να υπογραφεί συνυποσχετικό που να αναφέρει αυτό το θέμα.

 

ΔΗΜ: Και γιατί να το δεχτούν οι Τούρκοι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ε δεν θα το δεχτούν οι Τούρκοι, τα δέκα μίλια που προτείνει ο κ. Τζοχατζόπουλος ή τα δώδεκα που προτείνει ο κ. Παπανδρέου. Δηλαδή, αυτό που θέλω να καταδείξω είναι ότι αυτή είναι μια λογική που δεν είμαι σίγουρος ότι βοηθάει τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Κυβέρνηση αυτή, όπως φάνηκε και στη πρόσφατη κρίση στην Κάρπαθο, αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα με εξαιρετική προσοχή και υπευθυνότητα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι γείτονες βρίσκονται προ των εθνικών τους εκλογών.

 

ΔΗΜ: Και εμείς βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την συνάντηση της κας. Μπακογιάννη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η συνάντηση της κας. Μπακογιάννη ήταν ήδη προγραμματισμένη και έπρεπε να γίνει. Οι Τούρκοι έκαναν μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης και έχω την αίσθηση ότι τα θέματα που θα συζητηθούν τώρα δεν θα είναι θέματα αιχμής.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Απ’ ότι διαπιστώθηκε χθες στην Βουλή ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Συνασπισμός αποφάσισαν να καταθέσουν κοινή πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τις απαγωγές των Πακιστανών.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Νομίζω πλέον, γνωρίζοντας και την λειτουργία του κοινοβουλίου πολύ καλά εκ των έσω, ότι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ήδη εξελιχθεί σε εξεταστική επιτροπή και μάλιστα σε άτυπη εξεταστική επιτροπή η οποία δεν διέπεται από τους αυστηρούς κανόνες λειτουργίας αυτών των επιτροπών. Εγώ ήμουν εξαρχής πεπεισμένος ότι η καλύτερη πολιτικά λύση για το θέμα αυτό ήταν μια εξεταστική επιτροπή με σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Αλλά πολύ καθυστερημένα την υποβάλλουν, το θέμα έχει ήδη εξαντληθεί, έχουν δοθεί οι εξηγήσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, από τον τέως Υπουργό Δημοσίας Τάξης κατ’ επανάληψη και πιστεύω πλέον ότι το θέμα της εξεταστικής επιτροπής το ανακινούν μόνο για τα μάτια του κόσμου. Και βέβαια, πάνω απ’ όλα θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα της δικαστικής έρευνας, διότι αν δεν προκύψουν πουθενά ευθύνες τι νόημα έχει να κάνουμε εξεταστική επιτροπή; Για το τίποτα;


ΔΗΜ: Μάλιστα. Ένα τελευταίο ερώτημα κ. Τραγάκη. Θα θέλαμε ένα σχόλιο για την σημερινή προκήρυξη που δημοσιεύεται σήμερα και για όσα λέει για τον κ. Βουλγαράκη και τα υπονοούμενα – μηνύματα προς άλλους υπουργούς.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά την συγκεκριμένη προκήρυξη.

 

ΔΗΜ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Να είστε καλά, καλή σας ημέρα.

Print
1347 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω