Search
× Search
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χαιρετισμοί

/ Κατηγορίες: Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη προς τους Ομογενείς της Αμερικής επ’ ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου

Χαιρετισμός του

Αντιπροέδρου της Βουλής

κ. Γιάννη Τραγάκη

προς τους Ομογενείς της Αμερικής

επ’ ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου

 

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

 

Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα, διότι αυτό το ταξίδι μου δίνει την ευκαιρία - ως Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου - να βρεθώ κοντά σε εσάς, το πιο ζωντανό κομμάτι του ομογενειακού ελληνισμού, αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

 

Επιτρέψτε μου να σας ομολογήσω ότι είναι αρκετά άβολο να εκφωνήσει κανείς Πανηγυρικό για την Εθνική μας Επέτειο σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από Ομογενείς. Και ξέρετε γιατί;

 

Επειδή πιστεύω ότι το υψηλό εθνικό σας φρόνημα δεν έχει ανάγκη των δικών μας παραινέσεων. Δεν ταιριάζουν τα μεγάλα λόγια σε εσάς. Αντίθετα, εμείς, οι απεσταλμένοι από την Ελλάδα, έχουμε να διδαχθούμε πολλά από εσάς.

 

Από την αστείρευτη αγάπη σας για την πατρίδα, από την αδιάλειπτη προσήλωση σας στα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες που μας χαρακτηρίζουν ως έθνος.

 

Μας κάνετε πολλές φορές υπερήφανους, με τα επιτεύγματα, τις διακρίσεις και τον καθημερινό σας αγώνα σε όλους τους τομείς. Πρέπει και εμείς να σας κάνουμε υπερήφανους. Να ακούμε την φωνή σας πιο πολύ, να σας παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη. Αισθανόμαστε ότι σας το χρωστάμε, η Πατρίδα σας το χρωστάει. Γιατί της έχετε προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα σας έχει προσφέρει. Αυτή είναι η αλήθεια.


Αγαπητοί Συμπατριώτες,

 

Σήμερα, η πατρίδα μας, ο ελληνικός λαός, ο Απόδημος Ελληνισμός σε κάθε γωνιά της γης γιορτάζουμε τη μεγάλη επέτειο του αγώνα για την εθνική απελευθέρωση.  Ενός αγώνα που αποτέλεσε την αφετηρία για την ανεξαρτησία και τη χειραφέτηση του Έθνους και της χώρας.

 

Ημέρα μνήμης η σημερινή και υπερηφάνειας. Ημέρα μνήμης αυτών που αγωνίστηκαν έως τον θάνατο, εμφορούμενοι από τα ίδια ιδανικά που αιώνες τώρα έχουν σφραγίσει την πορεία του έθνους μας: την αγάπη για την ελευθερία και την δέσμευση του λαού μας να αγωνιστεί για την υπεράσπισή της μέχρι τέλους. Ημέρα υπερηφάνειας, γιατί οι Έλληνες αποδείχτηκαν αντάξιοι της ηρωικής τους παράδοσης: χωρίς να δειλιάσουν μπρος στο άνισο του αγώνα αρνήθηκαν να υποτάξουν το φρόνημά τους σε αυτό που επέτασσε η λογική και κατάφεραν ενωμένοι να πετύχουν το αδιανόητο.

 

Η απότιση φόρου τιμής στους ηρωικούς εκείνους Έλληνες δεν αποτελεί απλώς εκπλήρωση του χρέους μας, χρέους των μεταγενέστερων απέναντι στους προγόνους. Οι εκδηλώσεις μνήμης, στις οποίες σήμερα συμμετέχουμε όλοι οι Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης, είναι κάτι παραπάνω από απλοί επετειακοί εορτασμοί τους οποίους πραγματοποιούμε από μια ξεπερασμένη αίσθηση καθήκοντος. Είναι πράξη επιβίωσης, διάσωσης του ιστορικού μας παρελθόντος από την λησμονιά και αφύπνισης της εθνικής μας συνείδησης.

 

Ο σεβασμός της παράδοσης μας και της ιστορικής μνήμης είναι η ασφαλέστερη παρακαταθήκη για το μέλλον. Η ελπίδα για το μέλλον του Ελληνισμού και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

 

 

Η 25η Μαρτίου είναι ένα σύμβολο που συγκεντρώνει νοήματα, ιδέες και διδάγματα. Γι’ αυτό η αξία της παραμένει ανεκτίμητη. Δεν ξεθωριάζει το όραμα εκείνης της ηρωικής γενιάς στο πέρασμα του χρόνου. Αντιθέτως, παραμένει επίκαιρο, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή των μεγάλων ανακατατάξεων που ο τόπος μας βαδίζει μέσα σ’ ένα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.

 

Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αναζητήσουμε ξανά δύναμη στις αξίες και στα ιδανικά της Εθνέγερσης: την Ελευθερία, την Δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

 

Να υπερασπισθούμε αυτές τις αρχές. Αυτή είναι η σύγχρονη πατριωτική μας ευθύνη.


Το '21 αποτέλεσε το ξαναγέννημα του έθνους και το ξεκίνημα της εθνικής μας ζωής, γι' αυτό και γιορτάζεται σήμερα. Αναπολεί τις δάφνες, τις δόξες των προγόνων του, αφιερώνει τη σκέψη του στη μνήμη των αγωνιστών του '21 και γονατίζει με ευλάβεια σε όλους εκείνους, που με τους αγώνες, το αίμα και την θυσία τους μας χάρισαν το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας. Σ' εμάς απομένει να κρατήσουμε για πάντα ζωντανό το όνειρο εκείνων για μια πατρίδα ελεύθερη και μεγάλη, μια πατρίδα περήφανη που θ' αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, σε κάθε γωνιά της γης.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Print
1849 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω