Search
× Search
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Χαιρετισμοί

/ Κατηγορίες: Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη σε εκδήλωση των Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος & Νήσων

Χαιρετισμός του

Αντιπροέδρου της Βουλής

κ. Γιάννη Τραγάκη 

σε εκδήλωση των Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος & Νήσων

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Με αισθήματα χαράς αλλά και συγκίνησης προσέρχομαι σήμερα, εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Προέδρου του, σε αυτή την όμορφη εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σήμερα θυμόμαστε, γιορτάζουμε και τιμάμε τους αγώνες εκείνων που επέζησαν. Τους ξεριζωμένους πρόσφυγες, που ξεκίνησαν μια καινούργια ζωή σε νέες πατρίδες διατηρώντας σε πείσμα των καιρών και συνθηκών τα ήθη, τα έθιμα και την ελληνική γλώσσα. Οι Πόντιοι κατέκτησαν την δική τους περίοπτη θέση στην ιστορία του ελληνισμού. Μπόλιασαν την Ελλάδα με αγώνα για προκοπή, και με την εργατικότητα που τους διακρίνει, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της.

Η προσφυγιά είναι μια θλιβερή ανάμνηση, μια πληγή που δεν θα επουλωθεί ποτέ. Στην ανάμνηση όμως, προβάλλει ολοζώντανη και περήφανη η «αλησμόνητη πατρίδα». Αυτή η αλησμόνητη πατρίδα μας, γέννησε ανθρώπους που συνέβαλαν και συμβάλλουν δημιουργικά σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, στις τέχνες και τα γράμματα.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός σήμερα, συνεχίζει να αγωνίζεται. Διατηρεί ζωντανές τις μνήμες και τις προσδοκίες του. Αγωνίζεται και διαπρέπει. Και όλοι οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους και να θυμόμαστε.

Η Ιστορία είναι αυτή που διδάσκει. Που μας βοηθά να γνωρίσουμε το παρελθόν, να κατανοήσουμε το παρόν και να προετοιμάσουμε το μέλλον. Η ιστορική μνήμη δεν αλλοιώνεται. Ταυτόχρονα όμως το παρελθόν δεν πρέπει να αποτελεί φραγμό για το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Σε μια εποχή που με την εμπέδωση της συνεργασίας των λαών θα επιτύχουμε προς όφελος όλων, την σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Print
1728 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω