Search
× Search
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλημέρα σας. Καταρχήν, Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά, μια και είναι η πρώτη μετά το Πάσχα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Το λόγο έχει ο κύριος Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Κουτρουμάνο, σας περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη εμείς, διότι από το 2016 που κατέχετε αυτή τη θέση, μετά από πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ομοφωνία όλων των άλλων κομμάτων, εκτός από το παρόν, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος, έχετε φέρει σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, όπως παραδείγματος χάρη, ο covid-19 και όπως παραδείγματος χάρη και η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με ελάχιστο προσωπικό, διότι πράγματι έχετε πολλά κενά στο προσωπικό, στο οποίο είμαστε διατεθειμένοι όλοι να βοηθήσουμε για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε σε αυτό το ρόλο σας.

Όλα τα κόμματα έθεσαν θέμα αρχής, δηλαδή, κάτι να γίνει για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μετά από τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, νομίζω ότι είναι λαμπρόν το πεδίον των κομμάτων να εκφράσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή, την οποία προτείνει η Κυβέρνηση να συσταθεί, με διάλογο, πραγματική και ουσιαστική διαβούλευση, πρώτον με τα πολιτικά κόμματα -λαμπρόν το πεδίον- το ΕΣΡ, που είναι υποχρεωμένη να το κάνει και όλους τους εμπλεκόμενους, γιατί υπάρχει ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Έχουμε τηλεοπτικά 7 σταθμούς εθνικής εμβέλειας, 104 περιφερειακής εμβέλειας, δηλαδή 111 σύνολο, ραδιοφωνικά 894, έχουμε τα 2 συνδρομητικά. Έχουμε 468 εκδοτικές επιχειρήσεις, 262 διαφημιστικές, έρευνα ραδιοτηλεοπτικής αγοράς 12, παραγωγής οπτικοακουστικών έργων 25 και επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων 62.

Άρα, εδώ μπορούν να εκθέσουν όλοι τις απόψεις τους για να βγει εκείνο το πλαίσιο, το οποίο θα μπορέσει να φέρει μια τακτοποίηση σε αυτό το άναρχο πεδίο.

Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να αναφερθώ λίγο σε αυτά, τα οποία είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ο κύριος Βελόπουλος σε ό,τι αφορά κατ’ αρχάς την κατάργηση όλων των ανεξάρτητων αρχών. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά τα οποία είπε ο κύριος Καστανίδης. Έχω και εγώ εκφράσει τις απόψεις μου σε αυτό το θέμα, κατ’ επανάληψη και στην Επιτροπή μας και στην Ολομέλεια και σε συνεντεύξεις μου παλαιότερα ότι είναι πολλές οι ανεξάρτητες αρχές, ίσως έπρεπε ορισμένες από αυτές να τις ενοποιήσουμε, για να μπορέσουν να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους, γιατί όλες αυτές υποστελεχώνονται κυρίως από προσωπικό.

Θα ήθελα να πω επίσης και στον κύριο Βελόπουλο για το ακαταδίωκτο. Δεν υπάρχει ακαταδίωκτο για κανένα και ειδικά δεν υπάρχει ακαταδίωκτο ούτε για το ΕΣΡ και τον Πρόεδρο του, όταν ο ίδιος ο κύριος Βελόπουλος έχει καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του ΕΣΡ και εναντίον προσωπικά του Προέδρου του. Άρα, πού το βλέπει το ακαταδίωκτο;

Επίσης, αναφέρθηκε και στην πολιτική πολυφωνία και θα ήθελα εδώ να αναφερθώ κύριε Πρόεδρε, σε μία δική σας δήλωση παλαιότερη, την οποία βρήκα στα πρακτικά, ότι η πολιτική πολυφωνία πρέπει να είναι δεδομένη και όχι ζητούμενο. Είναι πολύ σημαντική δήλωση αυτή. Ανέτρεξα και εγώ, λοιπόν, να δω τι γίνεται με την πολιτική πολυφωνία, τι συμβαίνει; Μελέτησα κι εγώ το φάκελό σας, είδα ότι υπάρχουν στοιχεία, τα οποία θα αναφέρω μετά. Εκείνο, το οποίο θα ήθελα να σας επισημάνω για να μην το ξεχνάμε ότι περάσαμε και περνάμε ακόμα, ίσως σε μικρότερο βαθμό, μια περιπέτεια με τον covid-19, tο οποίο έφερε πολλά κυβερνητικά στελέχη να ενημερώνουν καθημερινά μέσω τηλεοπτικών και ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων το τι συμβαίνει με αυτό.

Θα σας θυμίσω ότι είχαν αναλάβει την υποχρέωση όλα τα κανάλια και όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί για ένα λεπτό στην αρχή δωρεάν να μεταδίδουν το μήνυμα για την προστασία του Covid- 19 και είχε φέρει σημαντικά αποτελέσματα και μετά βέβαια έγινε και η διαφημιστική εκστρατεία η οποία και αυτή απέδωσε και εύχομαι να τελειώσουμε με αυτό το φαινόμενο.

Θα ήθελα, λοιπόν, να αναφερθώ και εγώ στην πολιτική πολυφωνία. Η πολιτική πολυφωνία είναι δεδομένο και όχι ζητούμενο και θα αναφερθώ λίγο στα στοιχεία του πίνακα της σελίδας 57, κύριε Πρόεδρε, που αναφέρεται στην πολιτική πολυφωνία.

 Καταρχάς, συμβουλεύτηκα και τις Υπηρεσίες σας, αλλά και εσάς τον ίδιο για να μάθω τι συμβαίνει, γιατί και εμένα με εξέπληξαν τα νούμερα. Τα νούμερα είναι πανομοιότυπα, όπως ο κ. Λοβέρδος ανέφερε, όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, περίπου και έχω και τα στοιχεία. Παραδείγματος χάριν, να πάρουμε αυτό για το οποίο μας κατηγορείτε περισσότερο, ότι έχουμε κάνει την ΕΡΤ φέουδο της Νέας Δημοκρατίας.

 Τι συνέβαινε, παραδείγματος χάριν, το 2016, το 2017, το 2018;

  Έχω τα νούμερα εδώ.

 Το 2018  κυβέρνηση 10%,  ΣΥΡΙΖΑ 57,9% , Νέα Δημοκρατία 14%, το ίδιο  και το 2017, 5,5%, 61% ο ΣΥΡΙΖΑ, 14% η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα μικρότερα κόμματα ασφαλώς κατά πολύ λιγότερο.

Άρα, μη μας κατηγορείτε εμάς για κάτι το οποίο και εσείς ξεκινήσατε και εσείς εφαρμόσατε. Το λένε τα στοιχεία.

 Επίσης, επειδή κουνάτε το κεφάλι σας, κύριε Κάτση, και εμένα με ενοχλεί το γεγονός ότι κατρακυλήσαμε θέσεις σε ό,τι αφορά την πολιτική πολυφωνία και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές θέσεις και σε αυτό και εγώ περιμένω μια απάντηση από τον κ. Πρόεδρο.

Θα ήθελα, όμως, να σας κάνω μια ανάλυση του πίνακα. Παραδείγματος χάριν, να πάρουμε η κυβέρνηση 14,1% το 2020. Ρώτησα τι σημαίνει κυβέρνηση;

Κυβέρνηση τελικά ήταν οι ανακοινώσεις των κυβερνητικών στελεχών οι οποίοι δεν ήταν κοινοβουλευτικοί. Δηλαδή, όλες οι ανακοινώσεις που γινόντουσαν, παραδείγματος χάριν, για τον Covid - 19 και συμμετείχε εξωκοινοβουλευτικός Yπουργός  από τα κανάλια, γιατί τα στοιχεία αυτά δεν τα τηρεί το ίδιο το Ε.Σ.Ρ., ήταν τα στοιχεία τα οποία έδωσαν τα κανάλια  και μάλιστα εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα ότι τότε η Επιτροπή αυτή που έκανε τον έλεγχο είχε πέντε υπαλλήλους και τώρα έχει μόνο έναν υπάλληλο, μόνο μία υπάλληλο μάλιστα για να είμαι και ακριβής. Και όταν ρώτησα μετά, γιατί, παραδείγματος χάριν, η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται με ένα μέσο όρο περίπου 61% και τα υπόλοιπα κόμματα με λιγότερο η απάντηση είναι, ότι οι επιλογές γίνονται από τα κανάλια, δεν γίνονται από τα κόμματα. Τα κόμματα, δηλαδή, μπορεί να υποδείξουν ορισμένους προβεβλημένους ίσως πολιτικούς, αλλά η επιλογή γίνεται από τα κανάλια.

Άρα η επιλογή είναι αυτοί οι οποίοι φέρνουν την όλη ιστορία.

Θα ήθελα κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ για την κατανόηση, να προτείνω ότι θα πρέπει σε ό,τι αφορά τελικά τις Ανεξάρτητες Αρχές να τις περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη. Μην ξεχνάμε ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι υπόλογες και μάλιστα είναι υπόλογες για εμένα στην πιο θεσμική Επιτροπή του Κοινοβουλίου, είναι υπόλογες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και οι Εκθέσεις τους και οι αποφάσεις τους και οι ενέργειές τους και επομένως το ίδιο συμβαίνει και με το Ε.Σ.Ρ. το οποίο είναι υπόλογο και αυτό στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και σε ό,τι αφορά τις Εκθέσεις του, αλλά και σε ό,τι αφορά τις θέσεις όλου του Διοικητικού Συμβουλίου. Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε, είδα ότι είχατε βάλει 163 αποφάσεις, είχαν γίνει 46 προσωπικές της Ολομέλειας. Η Ολομέλεια με 46 είναι ένα φαινόμενο το οποίο δείχνει ότι δεν είναι αδρανής η Υπηρεσία, όπως υπαινίχθηκε ο κ. Βελόπουλος.

Ευχαριστώ πολύ.

Print
728 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω